Кметове срещу забраната за строителство по плажовете

Поправки в закона щели да блокират изграждането на пречиствателни станции
17 апр 2012 16:00, Миглена Иванова
35
Кметове срещу забраната за строителство по плажовете
Снимка: архив, Булфото

Строителството на пречиствателните станции, дълбоководното заустване на отпадните води и брегоукрепването ще бъдат блокирани, ако се приемат поправките в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които налагат тотална забрана на строителството върху пясъчната ивица и 100-метровата зона от плажовете.

За това предупреди кметът на Созопол Панайот Рейзи, който участва в пресконференция на кметовете на общините от Южното Черноморие.

По думите му, ако бъдат приети, поправките ще изгонят и малкото инвеститори по крайбрежието. Той допълни, че промените също така ще се отразят негативно на общините и общинските бюджети.

Според кмета на Созопол и сега в закона са заложени разпоредби, които ограничават строителството в най-апетитните зони от крайбрежието.

Настоящите промени обаче предвиждат схемите за преместваемите обекти да станат част от подробните устройствени планове, а те на свой ред да бъдат приведени в съответствие с общите устройствени планове на черноморските общини. Това според Рейзи ще спъне приемането на общите планове, които и без това се разработват от години.

Срещу промените в закона се обявиха още кметовете на Царево, Поморие, Приморско и Несебър.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче посочиха, че засега няма да коментират въпроса, тъй като все още не разполагат с официална позиция на кметовете на общините по Южното Черномоние.

Поправките в закона бяха представени в края на февруари. В тях се предвижда в 100-метровата зона могат да се изграждат само паркове и обекти за спортни и културни дейности с ограничена площ.

Новите подробни устройствени планове с разписаните схеми за преместваемите обекти по плажовете, отдадени на концесия, общините трябва да предоставят в едногодишен срок от приемането на промените в закона. Капанчетата, които не отговарят на изискванията, ще бъдат премахнати.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: черноморие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
15
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Кви пречиствателни станции???Защо точно там искат да ги строят??!В момента Черноморието прилича на строителна площадка
6
0
 
29
 
! Отговори
бим преди 11 години
проблема на кметовите е че няма кой да има кой да им пълни алчните гуши от разрешения за "строители" по плажовете
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А сега ми кажете с кого играят кметовете !
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навсякъде прекрасни плажове пълни с простаци, не можещи да ги оценят
3
0
 
33
 
! Отговори
факт преди 11 години
Панайот Резака печели време за господарите си,за да могат да си построят още некое и друго хотелче ... това е драмата му ....
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има чалъм и в самото море ще почнат да сроят,мафия ненаситна.От тях плажове не останаха.
1
0
 
41
 
! Отговори
Улавия преди 11 години
Факт. Хотелите требе да са максимално близо до водата за да не се губят хранителните качества на фекалиите които се изливат там!