Слагат 7 нови станции за земетресенията

Безпаричието ни оставя без сеизмолози до 10 г.
1 юни 2012 18:55,
164
Слагат 7 нови станции за земетресенията
Снимка: Булфото

Седем нови сеизмични станции ще бъдат разположени в страната до края на лятото. Това съобщи специалистът от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН  Петя Трифонова. 

Ще бъдат позиционирани и допълнителни девет по-малки прибора. 

Новата апаратура ще бъде осигурена по линия на българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по трансгранична програма на ЕС. 

За пръв път станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните огнища в страната. 

Трифонова уточни, че с реализацията на този проект България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия.

Трифонова представи и нов проект, който ще бъде реализиран съвместно от Молдова, Румъния, България и Турция. Той е финансиран по оперативна програма „Черно море“ и е на стойност около 700 000 евро. 

Целта е да бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на морето. В случай на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита. 

Системата ще може сама да изчислява какви са евентуалните щети от земетръса и броя на потенциалните жертви. В рамките на проекта ще бъде изграден и портал в интернет, който ще помага за по-добрата информираност на населението. 

Зам.-директорът на института проф. Димчо Солаков пък алармира че има реална опасност до 10 г. да останем без сеизмолози. Основната причина е ниското заплащане на младите специалисти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
3
 
! Отговори
До Откривателя преди 11 години
Алоо, измисли ли годината в която български сеизмолози ще предвидят земетресение 2 часа преди да се случи. Коя?*** смешника!
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми то и аз знам какво е ясен ,габър,тик ,абанос какво е ламинат ,но нямам пари за къща от нераждаема стомана и правя компромис.Смятал съм го на дървена излиза 5-10 пъти над монолитните ако се прави като хората ,сега сигурно и повече,а гори все пак.
138
1
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
139То и сиренето, което пробутват е ***.
137
1
 
2
 
! Отговори
до 138 преди 11 години
Хайде да се аргументирам като ти припомня за какво си говорим: коя година ще стане това 2 часа преди земетресението сеизмолозите да го предвидят, като сега прогнозира СЕГА, че в близките 50-60 години ще има такова? Та те питам...КОЯ година ще стане това наши сеизмолози 2 часа преди земетресението да прогнозират кога ще ни разпилее? Коя?)))***!)))
136
0
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
139Аз не говоря за пробутвани дървени къщи- а сам да си я направя някога.
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да де не отричам то и от тухла може на 9 поне в ЧИЛИ имаше гредоред издържал което ме шашна.Но дървото това му е най силната страна всичко останало му е кофти от това ,че ще се люлее при по силен вятър до това ,че едно късо и ще си късметлия ако се спасиш.Аз го харесвам ,но това което се пробутва за дървена къща ме дразни защото е ***.
134
0
 
2
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
до 137Те агументите са си там, стига да има кой да ги разбере. :)Обикновено хората, които няма какво да кажат използват тоя левашки прийом, който ти употреби. Наистина без аргументи си жалък и безпомощен.
133
0
 
2
 
! Отговори
до 136 преди 11 години
Обикновено хората, които няма какво да кажат използват тоя левашки прийом, който ти употреби. Наистина без аргументи си жалък и безпомощен.
132
0
 
2
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
До 133.Освен да четеш, е хубаво и да раазбираш прочетеното... Сам си направи изводите. Помоли някой да ти помогне, ако не се справяш сам^^:)
131
0
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
132Няма значение какво ти приемаш - дървени са тия, които са правени от дърво - която сам човек си направи и знае как я е правил. въобще не мога да се съглася, че дървото не би издържало 9 степен ако са вложени качествени материали.
130
0
 
3
 
! Отговори
аа не е преди 11 години
Оцб какво е ???Талашит на по едри парчета , рак и смърт от лепилата гарантирани.Мухал ,влага, миризма също ,ако пламне господ да ти е на помощ.На етаж какво преставлява по различно от покрив ?? А те паднаха защо ли ами имаш 5 рапиди на една планка която ги свързва греди с гвоздеи покъщтнина за тежест и ..Казах ти го няма носеща сила дървото ,но е гъвкаво.Продаваи си ги прави си ги далавера няма в тях тук щото никои не се лъже да му изгори дома от късо в контакт в стена от смляна дървесина.
129
0
 
2
 
! Отговори
до 130 преди 11 години
Да, да..чета те внимателно. Това е все едно да се каже на фона на сеизмологичните прогнози, че до 50-60 години ще има силно земетресение в София, ти да изплямпаш глупостта...до 2 часа ще се предвиждат земетресенията. Коя година ще стане това бе, брачед? Вече не искам да те обиждам, че си ми смешен. Коя година? 2099-та ли? Коя?
128
0
 
3
 
! Отговори
до ТОмас преди 11 години
За дървени приемам само Български (талпени) с( кал и плет) или японските с хартия ,но не се заблуждаваи до 7 и нещо са максимум 8 ,а в ЧИЛИ имаме 9 и нагоре на монолитни.Като сложим и негоримоста и други качества монолитното е най доброто измисляно някога.
127
0
 
2
 
! Отговори
Томас преди 11 години
129Не говори глупости като не си запознат. Има много материали за покрив освен керемиди. И пералнята е 40 кг - не е проблем. Къщите не са талашитени - талаш значи стърготините след като дървото се рендосва.
126
0
 
2
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
до 128"...Благодарение на подобно проследяване и изучаване на земетресенията е възможно скоро да се открие начин за прогнозиране на земетресенията с точност..."Ти четеш ли изобщо?
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не е дървена къща ,а талашитена само да уточня.Дървото е гъвкаво ,но когато му сложиш керемида ,печка пералня и други то едвам ги носи и при люшване точно тази тежест го скършва.Е има дървени и дървени признавам ,за пример гледаи в италия падат заводи ,а те са или от стомана или от предварително изляти бетони елементи ,ако са от стомана която е 100 пъти над дървото защо падат ???Защото връзките са зле ,така е с картонените къщи изгниват за 20 години и после коментара е излишен.
124
0
 
2
 
! Отговори
до 126 преди 11 години
Не, не е очевидно! Говорим за предвиждане на земетресение 2 часа преди да се случи. Къде е този случай, Откривателю?
123
0
 
2
 
! Отговори
Томас преди 11 години
125Не знам на какво ти бие, аз ти казвам, че съм изучавал как се правят дървени къщи - още си пазя тетрадките по технология от дървообработването.
122
0
 
2
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
До 124.Дадох пример... не е ли очевидно?
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Укрепения ми дом е бункер от стомана и бетон и на вода да го пусна да плува и да се търкаля по дерето се тая.Има бетони кораби да не ме заядете само.Томасе това бие на реклама ,но иситината е ,че може да се нарпави всичко да издържа почти на всичко е в Чили е пример за това как качеството когато се спазва всичко е възможно.Там имаше всичко от гредоред на 200 години ,до траверсно -скелетни ,панелни,масивни с пълнеж от тухли, сглобяеми и почти всичко издържа.