Слагат 7 нови станции за земетресенията

Безпаричието ни оставя без сеизмолози до 10 г.
1 юни 2012 18:55,
164
Слагат 7 нови станции за земетресенията
Снимка: Булфото

Седем нови сеизмични станции ще бъдат разположени в страната до края на лятото. Това съобщи специалистът от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН  Петя Трифонова. 

Ще бъдат позиционирани и допълнителни девет по-малки прибора. 

Новата апаратура ще бъде осигурена по линия на българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по трансгранична програма на ЕС. 

За пръв път станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните огнища в страната. 

Трифонова уточни, че с реализацията на този проект България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия.

Трифонова представи и нов проект, който ще бъде реализиран съвместно от Молдова, Румъния, България и Турция. Той е финансиран по оперативна програма „Черно море“ и е на стойност около 700 000 евро. 

Целта е да бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на морето. В случай на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита. 

Системата ще може сама да изчислява какви са евентуалните щети от земетръса и броя на потенциалните жертви. В рамките на проекта ще бъде изграден и портал в интернет, който ще помага за по-добрата информираност на населението. 

Зам.-директорът на института проф. Димчо Солаков пък алармира че има реална опасност до 10 г. да останем без сеизмолози. Основната причина е ниското заплащане на младите специалисти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
до 121 преди 11 години
Е ти освен Откривател го играеш и КОМИК ли?Щяло 2 часа преди земетресението да се прогнозира проявата му.... Не беше ли час и 8 минути преди да започне земетресението, сеизмографите да го предвидят? Аз така чувам напоследък от запознати изтоници с тази тема?
119
0
 
2
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
До ТомасДа, дървени къщи тип "Гео купол"^^:)За заинтересованите... потърсете в нета^^:)Най-устойчивата на земетресения конструкция според специалистите, както и най-безопасна.
118
0
 
2
 
! Отговори
Томас преди 11 години
120Аз не живея в панелка :) - за мястото говорех за различни части от България - примерно в моя край поради льоса не се получават силни земетресения - той поема голяма част от вибрациите - около Русе и към Силистра - а за къщата, в която живея - правена е с много бетон и желязо и не се притеснявам. Бог ме пази.
117
0
 
3
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
От 109 до 106, 110 (направо им загубих бройката вече, хахахаха)Аз по-рано писах отговор на подобен коментар, но не пречи пак. :)Благодарение на подобно проследяване и изучаване на земетресенията е възможно скоро да се открие начин за прогнозиране на земетресенията с точност, поне 2 часа преди те да станат... засича се определено движение на сизмичните плочи, което гарантирано ще доведе до силен трус... От друга страна, строителството е пряко зависимо от подобни сеизмологични изследвания. :)
116
0
 
2
 
! Отговори
до 117 преди 11 години
То по тази логика аз може би ще оцелея при такова земетресение на полето, а ти не ,когато ти се сгромолясат дъските върху главата ти. Дай да живеем тогава в дървени къщи? Идеята е добра, и аз си мечтая Томас за дървена къща, кейче и езеро сред борове и никой да няма край мен и да се отдам на спокойствието, но живота ни гледай какво е....в панелните дупки или в тухлените и си чатим и си минава живота.....иначе за бъдещо земетресение след 20-30-70 години говорим което ще ни разбие дупките. Смях!
115
0
 
4
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Сглобяемите къщи с дървена носеща конструкция са доказани като много по-безопасно място по време на земетресение от традиционното строителство поради следните характеристики на строителната система: * Прикрепянето на обшивки и фасадна облицовка към многобройните дървени вертикални и хоризонтални греди в една типична сглобяема къща осигурява голям брой посоки на натоварване за земетръсните сили. Налице са множество малки сглобки, вместо малко на брой големи сглобки. Ако едно съединение се пренатовари, неговият дял може да бъде поет от съседните. * Дървото има висока носимоспособност и затова дървените сгради са по-леки от останалите. А лекотата е предимство при земетресение. * Сглобките на дървените елементи позволяват на сградата да се огъва, като по този начин поема и разпръсква енергия по време на земетресение. * В сглобяемите къщи OSB плоскостите заедно с дървените елементи създават диафрагми, които са много ефективни устойчиви конструкции.Голям брой проучвания са осъществени за сглобяемите дървени къщи, включително симулации на земетресение на сграда в истински размер. По този начин се разработват сложни модели на поведението на цяла къща при земетръс. Получените резултати и наблюденията от реални земетресения са причината държави като Тайван, Япония, Китай, Турция (преживели сериозни земетресения и намиращи се във високоземетръсни райони) да насърчават строителството на еднофамилни и двуфамилни сгради с дървена носеща конструкция.Read more: saw-trade/faqs.html#B5#ixzz1wZPc6O9s
114
0
 
4
 
! Отговори
Томас преди 11 години
* Дървените къщи са няколко пъти по-леки от масивните къщи, което е голямо предимство при земетресения. * Дървото е еластично, за разлика от бетона то се огъва, а не се чупи. Сглобките на конструкцията и носещите греди не се разрушават, дори при сериозни отклонения. Нещо повече при отминаване на земетресението сглобките и деформираната част от носещата конструкция си възстановяват първоначалната форма. * Естеството на изграждане на стенните панели облицовка на дървена рамка с цели плоскости и укрепването им с винтове по периметъра на панела допълнително усилва еластичността и устойчивостта на конструкцията като цяло. Поради тези причини във високоземетръсни райони се препоръчва изграждането на едноетажни и двуетажни жилищни и стопански сгради да бъде с носеща дървена конструкция.
113
0
 
2
 
! Отговори
Томас преди 11 години
116Не, че нещо, но има много голямо значение къде живее човек. Освен това преспокойно може да се направи дървена къща, която да издържи и на 9 степен.
112
0
 
3
 
! Отговори
до 115 преди 11 години
Брачед, 9-та степен за една минута ти трябва и от укрепения ти дом само руйни ще останат.
111
0
 
4
 
! Отговори
113 преди 11 години
Аз съм го направил вече драги на цели 9 и нагоре и си спа спокоино,ни огън ни трус ни вода ни вятър ме плашат.Сериозно бункер от класа -скъп ,но кога не ти пука от стихиите е друго ,а само от вулкан хехех
110
1
 
4
 
! Отговори
Томас преди 11 години
104Благодаря - за съжаление простите хора стават все повече и повече - факт. И това не е случайно явление, а целенасочено се действа за това.
109
1
 
4
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
Добре вееее, правете бункери ако искате.....за евентуално земетресение в България което наистина ще е от 7-*** 8-*** степен по Рихтер. Живейте с тази идея и хакайте желязо в основите тад а спите спокойно след това."Боже, кажи на вярващия да се моли Богу и той да си разбие тялото с изкусната техника от петте пръстта в челото, далака и двете гърди! "!
108
0
 
5
 
! Отговори
Христо Евлогиев преди 11 години
то след 50 години само *** и *** ще има в БГ ти сеизмолози нямало да има
107
0
 
3
 
! Отговори
108 преди 11 години
Как що ?Е и още 100 да изкараш въпроса е ,че е по добре.ТО има 100 типа основи ,но неможе да ти тръгнат колоните и шаибите от нищото.
106
0
 
2
 
! Отговори
до 109 от 106 преди 11 години
Остави децата, а отговори на поста ми, Емпиричний!))))
105
1
 
3
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
До 105.Трудно ще остана гладен, мили мой. :)За твоето безумно съществуване съм се загрижил, но явно си губя времето. :)От кога цивренето е равносилно на констатация? :)
104
0
 
3
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
Ми карали сме вече 40 години, караме и до днес без желязо в основите....Що пък не?
103
1
 
4
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
До 81.Още повече, благодарение на тия сеизмолози тъпата ти къща не те е размазала, умнико!
102
0
 
5
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
К'во искаш и ти ве Емпиричний? Да те връхлети 9-та скала по Рихтер и тогава да разбереш че си е.ало майката това земетресение? К'во ?
101
0
 
3
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
Ще гласувам за който си реша не си ти човека дето ще ми казваш за кой да гласувам и кой не айде върви да цивреш как Бойко е изхарчил бюджета и ти си останал гладен.