Дават 3,3 млн.лв. на Перник и Радомир след труса

Общо 9,5 млн. лв. отпуска МС за покриване на щети от бедствия
Обновена: 9 юни 2012 16:39 | 9 юни 2012 16:38,
16
Дават 3,3 млн.лв. на Перник и Радомир след труса
Много сгради пострадаха от силното земетресение. Снимка: Булфото

Решението за отпускане на 9,5 милиона лева от републиканския бюджет беше взето по време на извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, съобщиха от правителството. 

За покриване на щети, причинени от земетресението на 22 май, на общините Перник и Радомир се предоставят 3,3 милиона лева, от които 2,7 млн. лева за разплащане на извършените неотложни работи на обществени сгради в община Перник.  

На община Радомир за възстановяване на обществени сгради се предоставят 148 хил. лв. Останалите средства ще бъдат използвани за възстановяване на най-силно засегнатите жилища на граждани.

За районите, засегнати от наводненията, са отпуснати 4,6 милиона лева, като само за село Бисер от държавата са осигурени 517 хиляди лева за построяването на 56 нови къщи, заедно със средствата, събрани от  дарения. Останалите 1,5 милиона лева, са за укрепване на обществени сгради и  съоръжения в различни райони на страната. От тях 400 хиляди лева са за изграждането на два хидравлични прага на река Въча, в района на помпена станция „Кричим-Устина”.
 
Областният управител на област Перник информира комисията, че след издаването на съответната заповед от община Перник, има готовност за незабавно премахване на опасни сгради на територията, без използването на държавни средства. Събарянето на постройките и извозването на материалите ще се поеме от частни фирми. Безвъзмездната помощ е инициирана от народни представители от този район.
 
По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството, със заповед на началника на ДНСК, на заседанието бяха представени резултатите от извършена проверка на 44 обекта на територията на община Перник и на 13 обекта на територията на община Радомир.
 
Според заключенията на проверяващите, при изготвянето на конструктивните становища и на количествено-стойностните сметки в отделни случаи, е подходено формално, като не са мотивирани и обосновани предписаните действия. В множеството от случаите е предвидено извършване на цялостни текущи ремонти, без да е изяснено в какво състояние са били сградите преди земетресението и дали ремонтът не произтича от други обстоятелства.
 
Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще има ново заседание, веднага щом от община Перник бъдат предоставени пълните пакети документи за всички обекти, за които са констатирани щети, причинени от земетресението. 
Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ли още ще измислят ТИКВИТЕ???????
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3.3 млн мухи ще лапнат хората а не пари с тия управници за съжаление
11
1
 
8
 
! Отговори
Лъжци и мошеници преди 11 години
Лъжат парите по 325 лева се дават от един от фондовете на ЕС това е еднократна помощ както се даде на работниците от Оловно цинковия комбинат.Аман от наглия ни и измамен управник изедник.
10
1
 
5
 
! Отговори
голем праз до галакт преди 11 години
до галактика: дано те разберат защото като чета форума започвам да се срамивам от това че съм българин!
9
0
 
6
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Ако имате време, моля прочетете следното - "Прочетете, перничани"от Петър Иванчев. Препоръчвам го специално на коментатор 9.
8
0
 
9
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Ей Батман, явно не ти е идвало до главата такова "чудо".... Ама хайде да не ти и идва .....
7
22
 
3
 
! Отговори
БАТМАН преди 11 години
КВО ИМ ДАВАТ НА *** ТОЛКОВА ПАРИ. *** ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СЕ ОПРАВЯТ.
6
5
 
9
 
! Отговори
голем праз преди 11 години
хахаха губеща кауза -БСП и телевизия СКАТ! занимавки за загубеняци.....
5
3
 
18
 
! Отговори
Голем Праз преди 11 години
Браво!!! Там има много нуждаещи се от помощ хора. Въпреки изродските изказвания , управляващите са минали от там и знаят за какво става дума! в перник власта е червена и това е ярък пример за това че пред бедствието няма сини , червени и зелени, има ниждаещи се! И дано няма други земетръси.
4
18
 
1
 
! Отговори
гх3 преди 11 години
Тва куцо и сакато вече си троши къщята само и само да се докопа до авантата. казах го батьовци, сори, ама това е истината.
3
5
 
12
 
! Отговори
tosh преди 11 години
БАБА от ВАРНА за Б.Б.: Ако някой го гръмне ще дам банкет!
2
4
 
13
 
! Отговори
tosh преди 11 години
Баба от Варна взриви ефира днес с пряко изказване: "Толкова много сме ядосани вече, че ако има някой да го гръмне банкетще дам", каза бабата от Варна в ефира на частната СКАТ. Водещият прекъсна веднага варненската баба, защото СЕМ ще го остави без заплата със солена глоба.
1
2
 
7
 
! Отговори
Тъпо преди 11 години
Вместо да направят превенция, програма за финансиране на застрашени сгради и ги укрепят ПРЕДИ евентуалния земетръс, сега ще харчат парите ни с пъти повече. Малоумие !