Разграбена гробница със стенописи откриха в Пловдив

На уникалната находка се натъкнали работници на ЕВН
23 юни 2012 09:46,
24
Разграбена гробница със стенописи откриха в Пловдив
Част от стенописите по разкритата гробница. Снимка: Dnes.bg

Уникална семейна гробница със стенописи беше открита при ремонтни работи в Пловдив. Находката е на повече от 1500 години и в нея са открити три скелета. Късноантичната гробница е част от южния Некропол на Филипопол.

На находката се натъкнали работници на ЕВН при подмяната на подземни кабели. Първоначално те попаднали на саркофаг с размери метър на 80 сантиметра.

Археолозите успели за часове да разкрият част от гробницата, която се намира зад бившия Партиен дом в центъра на Пловдив.

"Вътре имаше човешки скелети, два от които в анатомичен порядък, другите кости са разпръснати. Гробницата е ограбена още през античността, като от гробния инвентар до момента сме намерили една игла за коса", разказа пред Dnes.bg археологът Мая Кютова.

От ЕВН са спрели ремонтните работи до разкриването на цялата находка. Те са се ангажирали да финансират разкопките на археолозите.

"Бяхме изненадани, но това е нещо ценно по отношението на развитието на туризма", коментира директорът на ЕВН-България Йорг Золфелнер.

Гробницата е уникална заради откритите в нея стенописи.

"Много рядко се разкриват гробници със стенописи и в конкретния случай стенописите са запазени в почти пълна цялост до горния край на гробната камера", разказват археолозите.

Те са категорични, че намерените скелети не са на вампири, каквито останки бяха открити преди седмица край Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Уникална находка! При разкопки в района на Орлавдовци във връзка със супермагистралата АА (Азербайджан - Албания) е открит гроб нямащ аналогия в цялата цивилизация. На голяма площ върху луксозно кресло е мумифицирана царствена особа със сомалийски черти. Пред нея на метална (златна) масичка е поставен отворен лаптоп, а на отсрешната стена на гроба (6/4 метра) виси 56 инчова плазма. На самата особа са надянати толкоз златни гердана, че само те са велика историческа ценност.
23
0
 
5
 
! Отговори
терез преди 11 години
Българи е общонародното име на коренното население на Балканският полуостров и Крим(Стара Велика България). Дарийците (Гърците) са ги наричали Траки (влагали са негативен смисъл). За нас те са прадеди. Римляните казват Мизите-траки наричани сега Българи.
22
0
 
0
 
! Отговори
888 преди 11 години
76119
21
0
 
1
 
! Отговори
plovdiv1 преди 11 години
...e tova e novina ot predi dve sedmici...dnes.bg kade spahte dosega??!
20
7
 
6
 
! Отговори
северняк преди 11 години
Костите са тракийски! Точка! Във Филибето никога не е стъпвал славянски, прабългарски, византийски, арменски, гръцки, турски, *** и т.н. крак. Само Тракийци са живели, живеят и ще живеят у Пловдив...О-о-о-о, само македонски крак е стъпвал, ама то античните македонци пак били един вид тракийско племе, така , че те не са им чужди на нашите древни тракийци-пловдивчаните.
19
3
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 11 години
За предизвикване на по-голям интерес може да добавят, че костите не са Йоан Кръстител... шом не са и вампире...
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kvo si miaslite che vampirite sa izmriali li ,ne sa no sa po modificiran model da ne gi trepete ***.eto 23 godini tia koito ni ypravliavat sa vampiri koito piat kravta na naroda i naroda gi tarpi.vse oshte.za sajalenie a ne vzeme da im zabychi po edin kol i se otarve ot tiax.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по скоро тези които дават подобни определение на покойници без да имат и най малка представа как са живеели и какви са им били обичаите би трябвало да бъдат наричани вампири и те са си такива , всички журналисти са вампири хаха
16
1
 
16
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
Браво за находката, само това за вампирите не разбрах, доказано, че били вампири!?!?!?!?! :)
15
3
 
1
 
! Отговори
левчев преди 11 години
DO B................МЯУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ, ГАУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
14
1
 
14
 
! Отговори
В преди 11 години
левчев , много правелен ник си избрал . Личи си колко ти е ,,акъла,, ПЪРВО ,,ПРАБЪЛГАРИ НЯМА ,, Има БЪЛГАРИ нито пра ,като пра бабати нито прото .Кирилицата и глаголицата знаем много добре как,кои и защо я е създал. / Маи само левчев ,не знае/.Варвари ще викаш на маикати и баща ти. Дето са се клатили на клона докато са те правили ,затова си излезнал такава проста маимуна.ВВ
13
22
 
6
 
! Отговори
левчев преди 11 години
ДО 10, УНИКАЛНОТО Е ЧЕ ИМА НАДПИСИ НА "КИРИЛИЦА" ОТ 4-ТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА КОГАТО ПРАБЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНИТЕ СА БИЛИ ПО-КАЗАХСТАНСКИТЕ СТЕПИ И СА ЛАЕЛИ КАТО КУЧЕТА И МЯУКАЛИ КАТО КОТКИТЕ ДИВИ И ВАРВАРИ И СА СЕ ЛЮЛЕЛИ НА КЛОНА ХВАНАТИ С ОПАШКАТА!
12
4
 
14
 
! Отговори
открийте приликите преди 11 години
Това е стара новина от Пловдив! Преди около месец откриха тази гробница. Малко е деликатен моментът, защото сега пловдивчаните и македонците могат да си обявят война, заради спорът дали скелетите са на траки или на македони. От древността пловдивчаните като един истински и преки потомци на Одриското царство и Тракийската цивилизация са в спор с античните македонци. Но винаги са стигали помежду си до консунсус - декларирали са се като българи, само когато са имали някаква изгода от това.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що копаете гробовета на ората бе!
10
14
 
5
 
! Отговори
БКП преди 11 години
Уникална находка кое му е уникалното че не разбрах
9
1
 
10
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Сигурен съм,че това е работа на Радко Чеканов и Спас Лютов.....Това софиянците нямат срам ви казвам....:))
8
3
 
31
 
! Отговори
Габи преди 11 години
"Археолозите са категорични, че намерените скелети не са на вампири, каквито останки бяха открити преди седмица край Велико Търново". Археолозите обаче не споменават един важен за Македония факт: до единия скелет имало лист хартия формат а4, на който пишело "IA сом македонец" и отдолу имало подпис с молив Велче Трайковски. Проф.Димитров и местните историци спорят дали анписаното е с молив Кохинор или Тоасон д'ор. Защото се оказва,че хиляди години преди чехите макетата са използвали такива моливи
7
9
 
9
 
! Отговори
Бруно преди 11 години
Напълно подкрепям ! Защо пък България да не се превърне в туристическа атракция номер 1 за вампирски туризъм...
6
3
 
19
 
! Отговори
van helsing преди 11 години
rabotat li vampiri v dnes.bg ?
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@2, Намериха гробове на хора, на които при погребението са им забивали кол в сърцето, за да не вампирясат и да излязат от гроба. Просто суеверие. Но от днес.бг пак произведоха новина...