30-годишен загина при инцидент на Кончето

Подхлъзнал се на преспа и получил жестоки рани и увреждания
28 юни 2012 09:45,
94
30-годишен загина при инцидент на Кончето
Кончето. Снимка: Булфото

30-годишен мъж е загинал в Пирин, в района на Кончето, съобщиха от Планинската спасителна служба.

При пресичане на преспа мъжът се е подхлъзнал, паднал, получил рани и увреждания, след което починал.

Сигналът за инцидента е бил получен вчера около 18.30 часа на телефон 112.

Още по темата

Веднага е била организирана акция за транспортирането на тялото му, която продължила цяла нощ, продължава и в момента. Сега спасителите са в района на Кресна.

В акцията участват 13 души от ПСС-Банско, подпомогнати от 4 спасители от отряда на ПСС в Благоевград.

Преди три години, в началото на декември, мъж и жена пострадаха при инцидент на Кончето.

Тогава два дни 22-ма спасители издирваха жената, която при подхлъзване на седловината получи черепно-мозъчна трамва, но след лечение в "Пирогов" бе спасена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
10
 
! Отговори
до Номер 14 преди 11 години
Преспа (изписване до 1945 година Прѣспа) е диалектна форма на думата пряспа характерна за западните български говори. Диалектна и дублетна форма са 2 напълно различни неща. Давам ти пример: обица и обеца са дублетни форми. Аре у дЕсно!
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пряспаот УикиречникНаправо към: навигация, търсене Български пряспа ед.ч. пряспа членувано пряспата мн.ч. преспи членувано преспите звателна форма Съдържание [скриване] 1 Съществително нарицателно име, женски род, тип 43а 1.1 Етимология1.2 Фразеологични изрази1.3 Превод1.4 Синоними1.5 Сродни думи1.6 Производни думи Съществително нарицателно име, женски род, тип 43а1.Дълбок сняг, навян на едно място. (Живущите не могат да излязат на улицата, тъй като входът на блока им е блокиран от пряспа сняг висока близо два метра.)
27
0
 
22
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
а иначе това далеч не е най-трудния и опасен маршрут в Пирин. Просто не е за хора със слаби нерви. Виждал съм хора на Вихрен, които импулсивно решават да тръгнат през кончето за Яворов - ей така по маротонки и къси гащета - без храна и вода. Виждал съм ги и от другата страна на ръба на силите им - обезводнени изтощени и с разранени крака. Всеки преход в планината си иска подготовка и планиране - импулсивните решения са непремерен риск. А преспите са измамни - повечето водачи ги избягват
26
1
 
42
 
! Отговори
Планински водач преди 11 години
Който иска да ходи на по-дълъг преход в планината:1. Удобни туристически обувки, абсурд с платненки и джапанки. 2. Тръгва се сутрин възможно най-рано, защото до обяд времето е по стабилно. 3. Не тръгвайте сам, носете карта на местността.4.Дъждобран(найлон) и кибрит. И специално за Кончето - ако имате страх от високо, ако е мъгливо и влажно - не тръгвайте!Влагата по камъните и пропастта под краката са коварни.Ако сте на Кончето и някой изпадне в истерия не го дръжте за ръка, ударете му шамар
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вихрен от южната страна е като да качваш стълби. От северната страна вече е доста по-сложно и на мен ми беше голям зор да се спусна от там с едни маратонки с гладка подметка. Общо взето трябват ви сравнително хубави обувки и хубаво време.
24
1
 
16
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
На кончето водач и спасител не помагат. В общи линии маршрута е маркиран, през повечето време има въжета, освен във времето, в което хижарите от околните хижи го режат и хвърлят в пропастта за да не винатав туристите от вихрен към хижа Яворов. Трябва да се знае, че маршрута е дълъг - 7-10 часа, добрата екипировка и преди всичко добри туристически обувки (не маратонки, джапанки, чехли и т.н) е задължителна (особено ако има вероятност от валежи) и задължително поне 2 литра вода на човек
23
1
 
12
 
! Отговори
Съвет до Кълъра преди 11 години
За Вихрен става и така, но пак си е доста трудно и опасно, като зависи много от коя страна се изкачваш, трябва да имаш необходимата екипировка и най вече хубави туристически обувки. Нооо за Кончето не бих посъветвал никой да си прави опит да го минава без водач и спасител.
22
0
 
19
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
*** на Вихрен, но не ходи на Кончето. Мястото е невероятно, но страдащите от аерофобия да не стъпват там , че като блокираш няма мърдане. Сега е доста хлъзгаво и може да допълниш колекцията от мемориални плочи осейващи Пирин.
21
7
 
4
 
! Отговори
do 30 преди 11 години
ТИ СИ БОЛЕН, СИГУРНО НА ВСЕКИ ЪГЪЛ ТЕ ДЕБНЕ КГБ. *** СЕ ПРЕГЛЕДАЙ МОЙ ЧОВЕК.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е, като неграмотните комунисти извадиха двойното 'е' и малкият 'юс' по руски образец сега ще се чудим как се пишат нещата от живота.
19
1
 
3
 
! Отговори
Психоглог до 25 преди 11 години
Изчакай още малко, следи прогнозите и издебни период със устойчиво и горещо време- Август е много подходящ. И не разчитай много на въжетата.
18
0
 
11
 
! Отговори
Психоглог преди 11 години
Кофти работа! Все пак, качвайки се в планината всеки трябва да е наясно, че поема риск! Аз съм минавал от там, струваше си, но няма да повторя. Жалко за момчето..
17
1
 
12
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
Моля ви за съвет. Тази събота иксам да ходя на Вихрен, защото не съм ходил никога, по принцип ходя на Мусала 5-6 пъти в годината. Въпроса ми е дали сега е подходящо да се ходи и дали наистина е толкова опасно на това Конче като гледам има въжета, така че как ще падне човек не ми ме ясно, но не съм ходил, така че запознатите да кажат. Моля ви за отоговр да не четете новина в събота, че още един се е претрепал там! :)
16
5
 
15
 
! Отговори
БАН преди 11 години
Баси забавното е тук, мЯкащи селяци от старозагорско се хранят със *** от шопско на тема граматика.................. обичам го тоя "сайтЪ" :D
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да минеш по това място е неземно изживяване, което се помни цял живот. ... откъсване от дествителността, но не е за всеки.
14
4
 
14
 
! Отговори
osata преди 11 години
Ха ха ха, защо цъкате минусчета в пост 10, бе хора??!! В единствено число се пише ПРЯСПА, а в множествено число ПРЕСПИ, където твърдото "я" се трансформира в мекото "е"!Явно правописната неграмотност е взела надмощие!
13
0
 
38
 
! Отговори
ева преди 11 години
Минавала съм два пъти Кончето, първия път бях само на 22 години. Трябва много да се внимава, защото наистина е страшничко. Някои подсичат по дяволската пътека - и мен така ме подведоха първия път. По-добре е да се мине отгоре по Кутело - свикваш с височината и пропастите. Но трябва да се внимава. Хората отиват неподготвени и самонадеяни, за съжаление......По това време там има още доста сняг и е още по-опасно. Най-добре е юли, август, началото на септември, при ясно време. Много е красиво !!!!
12
3
 
15
 
! Отговори
Ани до МОДЕРАТОР преди 11 години
Значи така? Какво стана с мйта новина? Платихме ти сума пари дето едвам събрахме ромите и ни излъга. На всички ще кажа и колко струваш в леглото. Още докато си свалях сутиена напръска панталоните.
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преспа и пряспа са дублетни форми, академици! Аре у лево!
10
39
 
9
 
! Отговори
спасителче преди 11 години
Абе кво ги спасяват и ги търсят с народна пара,*** и ***.Алпинизмът е най-трудният и *** начин да стигнеш до място където нямаш никаква работа