Как пенсионерка трябва да плати "златен" кубик топла вода

Стойна Колева дължи 410 лева на "Топлофикация"-Бургас
Обновена: 4 юли 2012 18:01 | 4 юли 2012 18:00,
131
Как пенсионерка трябва да плати "златен" кубик топла вода
Снимка: архив, Булфото

Отдавна сме свикнали да чуваме за всякакви абсурди, пред които ни изправят дружества, фирми и институции. В подобна ситуация се оказа бургаската пенсионерка Стойна Колева, която спокойно може да бъде обявена за потребителя, изразходвал най-скъпия кубик топла вода в страната.

Възрастната жена е вдовица от 21 години, а преди време губи и сина си. Днес тя живее сама и казва, че пести всяка стотинка, тъй като разчита единствено на пенсията си от 200 лв.

През февруари обаче от „Топлофикация” – Бургас я изненадали неприятно. Оказва се, че за изхабения 1 кубик топла вода, Стойна Колева дължи 343, 16 лв.

„Шокирах се от огромната сума и тъй като не знаех какво друго мога да направя, реших да отида до СМК „Монтажи”, фирмата изчисляваща задълженията на абонатите, и да попитам защо се е получила тази грешка”, разказва бургазлийката.

Грешката обаче се оказала вярна. Жената действително имала изразходван само един кубик топла вода... но и дължимата сума за него действително била 343, 16 лв.

От дружеството обяснили на шокираната клиентка, че високата цена се е образувала, тъй като всички останали потребители във входа й се отказали да ползват централно топла вода и начислената сума се пада единствено на нея.

”Казах, че нямам възможност да платя тези пари, тъй като това са почти две мои пенсии, а и всеки месец купувам скъпи лекарства. Човекът, с когото говорих, ми обясни, че разбира, но те не се интересували от човешките съдби, а от точните цифри. Все пак ме посъветваха да не бързам да плащам, защото щели да направят второ замерване. Успокоих се малко и зачаках да видя какво ще излезе", споделя Колева.

Успокоението й обаче не траяло дълго. След преизчислението "златният" кубик вода покачил още стойността си. Оказало се, че СМК „Монтажи” не са изчислили правилно първия път и реалната сума е не 343, 16 лв., а с 55 лв. повече. Към това жената имала и 10 лв. лихва, която щяла да й се начислява всеки месец. Така дългът за единия кубик вода се оказал повече от 410 лева.

След този случай бургазлийката е подала жалба и до самия директор на „Топлофикация” – Бургас Въльо Дучев с искане случаят й да бъде преразгледан, а също така да се откаже от ползването на топла вода. Отговорът не се забавил.

От топлоразпределителното дружество й заявили, че още следващия месец тя ще бъде отписана от услугата. Сметката й обаче оставала същата, тъй като е коректно изчислена, а всяко забавяне ще води след себе си трупане на лихви.

Жената е потърсила съдействие и от омбудсмана на Бургас Таню Атанасов. По думите му образуваната сума е възможна, но не е морална.

Общественият посредник цитира Закона за енергетиката и Наредба 16 за топлоснабдяването, според които ако 50% от абонатите на дадена услуга се откажат от нея, дружеството е задължено да уведоми писмено останалите си клиенти, че сметките им ще скочат значително. Това задължение обаче е пренебрегнато от бургаското топлоразпределително дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
35
 
! Отговори
Теxas преди 11 години
Ами Днес.бг помогнете й,за какво кътате
86
1
 
50
 
! Отговори
777 преди 11 години
БУНТ И СТАЧКИ-ВЕДНАГА
85
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре дошли в Страната на абсурдите !
84
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ СИ ПЛАЩАИТЕ ПАРНОТО И ВОДАТА ТОВА СА МУШЕНИЦИ
83
1
 
28
 
! Отговори
Вальо преди 11 години
Пак Вальо е замесен, както и другите - Вальо Топлото, Валентин Златев, Валентин Захариев.
82
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" дружеството е задължено да уведоми писмено останалите си клиенти, че сметките им ще скочат значително. Това задължение обаче е пренебрегнато от бургаското топлоразпределително дружество." Това ме успокои, няма да плати ги 410-те лева, жената, но също така немогат да и бъдат възстановени изгубените нерви и време...
81
0
 
43
 
! Отговори
аз преди 11 години
Я да сметнем - цената на топлоенергията е в Бс под 80 лева за МВтч. но да вземем 80, да е "по-добре" за топлоснабдяването.Да вземем и първата сметка - пак играя за "добре" за топлото - излизат 4.9 МВтч. Т.е около 17 Гига Джаула.Топлоемкостта на водата - 4.2 КДж/кг.градус - за 1 кубик вода 4.2 МДж. за 1 градус.Значи искат да плати, че са й загрели този кубик с над 4 000. градуса, ако не бъркам порядъците.
80
2
 
34
 
! Отговори
С.Дянков преди 11 години
Как така не стигат парите,нали увеличих пенсиите с 9(девет) лева !
79
1
 
37
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Каква е разликата между Вальо Топлото и Въльо Дучев ? Двама покровителствани доказани крадци , първия невинен , втория виновен до доказване на обратното !Как се живее в държава без полиция , прокуратура и съд ?
78
4
 
24
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Подкрепяме Гърция по пътя й към нов икономически растеж! БЪЛГАРСКАТА КОМПЛЕКСАРЩИНА ЗА МАЛОЦЕНОСТ И ПРОСТОТИЯ СА БЕЗКРАЙНИ!
77
3
 
50
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Бандитска държава !
76
1
 
50
 
! Отговори
1 преди 11 години
бърз фалит за тези крадци.
75
5
 
48
 
! Отговори
Handel преди 11 години
Ами като не се е сетила да заяви, че е ***. Ни топло щеше да плаща, ни ток.
74
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Права е жената, а 85 е ***!
73
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подобна ситуация: целият блок (2 входа по 16 етажа) се отказаха от парно. Познайте каква е изравнителната сметка! 300 лева на боксониера!!!! Няма такава държава, няма такава мафия, няма такива съвсем законни монополисти, картели и т.н. Пък вие пробвайте да живеете тук....
72
4
 
42
 
! Отговори
Мавродиев преди 11 години
Чудя се, защо ни карат да слагаме водомери, като тяхното показание няма никакво значение! Правят си каквото искат. Всичкото това е с мълчаливото съгласие на "държавата". Грабежа е огромен и масов. Има само един начин да се правим сами с това. Казва се масово неплащане! МАСОВО НЕПЛАЩАНЕ! В София вече започва да се чувства ефект, Топлофикация реално е фалирала, само рамото на държавата я крепи. За бога хора не плащайте този рекет!
71
4
 
22
 
! Отговори
кунг-фу паяк преди 11 години
Интелигентните хора не четат коментари на маймуница, а се подразбира и че не пишат такива. Човек, който не може да пише на родния си език и азбука, очевидно няма какво важно да каже.
70
2
 
34
 
! Отговори
Buba преди 11 години
Супер щастлива съм, че не съм им абонат на тези кожодери Топлофикация. Искрено се надявам всички хора да се откажат от техните услуги и да фалират.Жалко, че не можем обаче да се откажем и от другите кожодери - ВИК дружествата и електроразпределителните дружества.
69
2
 
24
 
! Отговори
български език преди 11 години
74 има право.Аз винаги чета само коментарите написани на БЪЛГАРСКИ.Коментари написани с латиница подминавам.Написани са от хора,които явно още не са разбрали че съществува кирилица.Какво остава тогава за разумно мислене.....
68
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КИРИЛИЦАТА ВИ Е ВЪТРЕ ВЪВ КОМПА .ВЛЕЗТЕ В НАСТРОЙКИТЕ НА КОМПА И МУ КАЖЕТЕ ,ЧЕ СТЕ В БЪЛГАРИЯ КАТО СТРАНА .ЕЛЕМЕНТАРНО Е .НА МОЯ КОМП СЪМ ТРИ /3/ ЕЗИКА .БАЧКА СИ .Написах го нарочно с главни букви .Дано го прочетете .