Как пенсионерка трябва да плати "златен" кубик топла вода

Стойна Колева дължи 410 лева на "Топлофикация"-Бургас
Обновена: 4 юли 2012 18:01 | 4 юли 2012 18:00,
131
Как пенсионерка трябва да плати "златен" кубик топла вода
Снимка: архив, Булфото

Отдавна сме свикнали да чуваме за всякакви абсурди, пред които ни изправят дружества, фирми и институции. В подобна ситуация се оказа бургаската пенсионерка Стойна Колева, която спокойно може да бъде обявена за потребителя, изразходвал най-скъпия кубик топла вода в страната.

Възрастната жена е вдовица от 21 години, а преди време губи и сина си. Днес тя живее сама и казва, че пести всяка стотинка, тъй като разчита единствено на пенсията си от 200 лв.

През февруари обаче от „Топлофикация” – Бургас я изненадали неприятно. Оказва се, че за изхабения 1 кубик топла вода, Стойна Колева дължи 343, 16 лв.

„Шокирах се от огромната сума и тъй като не знаех какво друго мога да направя, реших да отида до СМК „Монтажи”, фирмата изчисляваща задълженията на абонатите, и да попитам защо се е получила тази грешка”, разказва бургазлийката.

Грешката обаче се оказала вярна. Жената действително имала изразходван само един кубик топла вода... но и дължимата сума за него действително била 343, 16 лв.

От дружеството обяснили на шокираната клиентка, че високата цена се е образувала, тъй като всички останали потребители във входа й се отказали да ползват централно топла вода и начислената сума се пада единствено на нея.

”Казах, че нямам възможност да платя тези пари, тъй като това са почти две мои пенсии, а и всеки месец купувам скъпи лекарства. Човекът, с когото говорих, ми обясни, че разбира, но те не се интересували от човешките съдби, а от точните цифри. Все пак ме посъветваха да не бързам да плащам, защото щели да направят второ замерване. Успокоих се малко и зачаках да видя какво ще излезе", споделя Колева.

Успокоението й обаче не траяло дълго. След преизчислението "златният" кубик вода покачил още стойността си. Оказало се, че СМК „Монтажи” не са изчислили правилно първия път и реалната сума е не 343, 16 лв., а с 55 лв. повече. Към това жената имала и 10 лв. лихва, която щяла да й се начислява всеки месец. Така дългът за единия кубик вода се оказал повече от 410 лева.

След този случай бургазлийката е подала жалба и до самия директор на „Топлофикация” – Бургас Въльо Дучев с искане случаят й да бъде преразгледан, а също така да се откаже от ползването на топла вода. Отговорът не се забавил.

От топлоразпределителното дружество й заявили, че още следващия месец тя ще бъде отписана от услугата. Сметката й обаче оставала същата, тъй като е коректно изчислена, а всяко забавяне ще води след себе си трупане на лихви.

Жената е потърсила съдействие и от омбудсмана на Бургас Таню Атанасов. По думите му образуваната сума е възможна, но не е морална.

Общественият посредник цитира Закона за енергетиката и Наредба 16 за топлоснабдяването, според които ако 50% от абонатите на дадена услуга се откажат от нея, дружеството е задължено да уведоми писмено останалите си клиенти, че сметките им ще скочат значително. Това задължение обаче е пренебрегнато от бургаското топлоразпределително дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
18
 
! Отговори
ppppp преди 11 години
просто е, закона е глупав. коментара за магазина с ябълките е много точен трябва да има една точна стойност в крайната цена която да компенсира загубите не можеш да искаш 10лв. за ябълка от клиента с мотива че си изхвърлил 5кг. ябълки само и само за да си на пазара за да му продадеш на него всеки си гледа оборотите и се нагажда според тях ако ти е лош менинджмънта проблема не е в клиентите. просто затваряш "кепенците" елементарно!
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мислех че аз държа рекорда преди години ми начислиха 90лв за кубик топла вода, поради същата причина че само аз съм ползвал през месеца. Плащах им го 5 години ....
45
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еб-вайте се още с нас, скоро ще почнеме да ви избиваме майка ви топлофикационна ... като мишки ще *** ***. Да видите и ние как се интересуваме само от точните цифри на пребитите *** от токлофикационните дружества. *** сте си и това е!!!!
44
0
 
23
 
! Отговори
Войвода преди 11 години
След като от общината са си пренебрегнали задължението да уведомят женицата че идва висока сметка, нямат право да и искат кинти.
43
0
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Защо говориш за европейски "директиви"? Не живея в Бг. и ще ти кажа какво плащам например за ток.Месечната ми сметка през летния сезон е около 30 евро -от тях 10 евро са консумирана енергия и 20 евро- такси,наем водомер,данъци,ддс.Почти 3 евро е само аудио-визуална такса :)
42
4
 
13
 
! Отговори
mangustan преди 11 години
Абсурдистан, мангустан, чалгария ... и още именца мога да се сетяБратовчедка ми плаща в западна страна за къща около 250 квадрата - 60 евро!Това с водата:)
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз затова съм много против всякакво парно и топла вода от ТЕЦ.По добре да си преструктурират централите да правят ток..България вместо да е на последно място по развитие на безумно скъпите "зелени" технологии за добиване на енергия който всъщност са измислени за да се забавя развитието на конкретна страна защото са скъпи се бута на челните места.Е кво бонус ли ще ни дадат от ЕС че си убиваме икономиката?Незнам при прогнозна цена левче за киловат и нагоре кой ще може да прави нещо тук?
40
0
 
21
 
! Отговори
Валя Дончева преди 11 години
Възрастната дама да не плаща нищо. Не е зле да запомним имената на Въльо Дучев, Таню Атанасов и Дани Едрев / СМК Монтажи/, утре може да ги видим по предизборните плакати. Разбира се над тях има други, по-едри, дето им постилат тези законови пътечки.Може ли компетентен човек да посъветва, струва ли си потребителят да се обърне към европейските институции?
39
17
 
3
 
! Отговори
ت&#157 преди 11 години
ще плати !
38
11
 
6
 
! Отговори
Жо до № 38 преди 11 години
ВИЖДАМ, че не ги разбираш тези работи. Когато се построи една сграда, с решение на Общото събрание са отправя молба към Топлофикация за топлофициране на сградата. Обърни внимание- става въпрос за молба за цялата сграда /или целия вход/, а не само за твоя апартамент. Някои новопостроени блокове не искат Топлофикация. При подадени документи, топлофикация представя УСЛОВИЯТА за присъединяване, а те са да се осигури помещение за Абонатна и да се заплаща отчетеното от измервателния УРЕД в абонатната
37
0
 
37
 
! Отговори
! преди 11 години
След като дружеството е пренебрегнало задължението си да отпадне вземането, само гражданите ли ще си спазват задълженията?
36
0
 
18
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Razstrel za tezi gadove deto se gavriat sas edna samotna zena
35
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо мобилните оператори плащат като монтират оборудване в общите части а топлофикация не плаща? За да ми достави топла вода или парно до границата на имота тя използва тръбопроводи които не са нейна собственост!!!!!! плюс това заема цяло едно избено помещение за което също не плаща наем!
34
0
 
49
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
Що се правиш на заухав? Онези не щат да плаща друг, те искат бабата да плаща. Това е гавра. Те не й влизат в положението. Само да дойде на моята баба такава сметка дето 1 кубик струва 350 кинта според тях , ще подам документите в Страсбур въпреки че може да дам повече раноски от обезщетението което ще взема заради спечеленото дело със сигурност.Вие шегувате ли се бе?
33
4
 
15
 
! Отговори
До 34 преди 11 години
Има - терминал 1 на Летище София
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
женицата да вземе пример от човека в Карлсруе,друга оправия нема в тая идиотска територия
31
2
 
22
 
! Отговори
една преди 11 години
Все пак - трябва да има възможност за отказване от услугите на топлофикация!
30
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Парното и топлата вода са най-евтините, но само когато няма отказали се и няма съседи-крадци. Да се винят топлофикациите,че имат най-евтината услуга е върховна глупост.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко - Кучетата ми са страхотни, но са точно като българите здраво трябва да се държат.
28
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета статията и все повече се смея от жал. Една бомба ли да им пратим на всички топлофикации? *** гаврата с народа. Ей, ТОПЛОФИКАЦИИ, майка ви ше Е.а долна безскрупулна!Просто КАЛАШНИИИККК и на стената всички от Топлофикация.ВСИЧКИ!ДОЛНА *** ВАРВАРСКА!