Жилищата от неолита, открити в Стара Загора, били двуетажни

Откритието е от 1968 г., но все още няма подробна публикация за него
Обновена: 7 юли 2012 19:01 | 7 юли 2012 18:49,
23
Жилищата от неолита, открити в Стара Загора, били двуетажни
Снимка: bulgariatravel.org

Община Стара Загора инициира и финансира започналите нови проучвания в най-старите открити досега в Европа неолитни жилища, се съобщава на официалния ѝ уебсайт.

На този етап е направено геофизично заснемане, както и графична възстановка. С подкрепата на общината до есента трябва да излезе от печат пълната научна публикация на гл. ас. Петър Калчев за неолитните жилища, която ще бъде на български и английски език. Илюстрациите в нея ще са дело на старозагорския фотограф Цветан Четъшки, за първи път ще бъде изработено и трийзмерно изображение, което ще даде ясна представа за мащаба на откритието.

На пресконференция заместник-кметът Иванка Сотирова, консултантът проф. д-р Васил Николов и ръководителят на проекта гл. ас. Петър Калчев съобщиха археологическата сензация, че откритите през 1968 г. в Стара Загора жилища от ранния неолит всъщност представляват двуетажна постройка с дължина 10 м, широчина 5,60 м и височина минимум 7 м, с включено в нея покривно пространство. Доказателствата са безспорни, категорични са археолозите.

До голяма степен това ще преобърне представата за ранния неолит, начина на живот на хората през тази епоха, като смело може да се говори за архитектура, каза проф. д-р Васил Николов. Свидетели сме на уникална находка, на голяма постройка - „жилищна кооперация" от ранния неолит, с три отделни помещения – две на първия етаж и едно на втория, обитавани по всяка вероятност от три отделни семейства. Всяко от тях е разполагало със собствено огнище, хранителни запаси и други елементи на материалната култура.

От откриването им през 1968 г. досега не е правена подробна научна публикация на неолитните жилища, подчерта зам.-кметът Иванка Сотирова. Първите конкретни стъпки вече се случиха и е факт, че тази находка прави Стара Загора уникална в световен мащаб. От тук нататък ще се разгърне идеята на настоящото общинско ръководство за мощна рекламна стратегия и популяризиране на уникалния за Европа и света културно-исторически обект.

Финансирането и реализацията на проучванията, както и бъдещата научна публикация ще отворят пътя за кандидатстване на неолитните жилища за обект на ЮНЕСКО. Освен това през ноември предстои те да бъдат представени в Европейския парламент в Брюксел.

На 20 юни след среща с посланика на Кралство Норвегия у нас г-жа Тове Скарстейн ръководството на община Стара Загора заяви своята готовност да кандидатства с проект за неолитните жилища по Норвежката програма за сътрудничество. Той ще бъде с образователна насоченост и цели развитието на туризма в региона, като част от него ще бъде и дигитализирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Изи преди 11 години
"Ограничен и неразвит във видимия свят, прачовекът проглежда за невидимите закономерности между материята и духа. За него е ниска цел да доведе до съвършенство удобствата за краткия си земен, житейски път. А съвременният човек е толкова зает със света, който непосредствено го заобикаля, влага толкова енергия да го цивилизова и развие, че се оказва в невъзможност да се върне и да погледне от отправната точка на пещерния човек. - assiavassileva.blog.bg
21
0
 
1
 
! Отговори
Ден преди 11 години
По повод "дивите траки" - не стели чели нищо за Траките ? Най-старата и то МЕСТНА култура, най-старото обработено злато, жито, и най-старата в света /вече с опит за разчитане/ Писменост ! institutet-science/bg/introb.php
20
0
 
1
 
! Отговори
Жена преди 11 години
"Откритието е от 1968 ала досега няма подробна публикация за него" - безумие и страх! България винаги се е свивала по нечия поръчка да не проличи колко по-древна култура носи от тия, които чрез пари или сила искат да й заповядват... Хора, това са най-старите Жилища в цяла Европа! Знаете ли какво би било ако това беше в друга страна, какъв обект на туризъм????
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурно ще ме упрекнат много хора , но като ги гледам тези разкопки , не ми приличат на нищо друго ,освен на "турски гробища " Къде видяха,че са жилища,още повече на два етажа......
18
1
 
3
 
! Отговори
Казано е ! преди 11 години
"Македония на македонците, Тракия на тракийците, България на българите!" - Уилям Гладстон, 1876 г.
17
6
 
2
 
! Отговори
Праскам свободни преди 11 години
До Свободна Тракия и Свободна Добруджакато взема една сопа така ще ви нашария гърбините че ще изглеждате като зебрикажете сега бива ли да сте толкова прости и двамата
16
7
 
0
 
! Отговори
"трийзмерно&quo преди 11 години
Какви траки през неолита бе, преди да дойдат траките от север тук е имало по-развита култура, но дивите траки са я унищожили. Колкото до находките, дано по-малко откриват такива, че нашите археолози пипат много грубо и каквото намерят е изгубено за науката вовеки.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ова е кукята на дедото на Александар Македонскиот Цар на свето!
14
4
 
4
 
! Отговори
negramoten преди 11 години
Molia niakoi da mi obisani dumata "трийзмерно"! Ina4e 6te si ostana negramoten !
13
5
 
2
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Разбира се, че всички сме уникални.По простотия и парвенющина.Но най-уникални са "управляващите" ни маймуни, които прекарват 90% от времето си да се бият по гърдите колко са велики.
12
2
 
5
 
! Отговори
СЪР СТЕНЛИ РОЙС преди 11 години
АБЕ ***, КАК ТЕЛЕФОННИ КАБЕЛИ А ПЪК БЕЗЖИЧНА ВРЪЗКА ?!
11
1
 
11
 
! Отговори
Вие преди 11 години
внимавайте, че Цец Апартаменто може да има нотариален акт за тях. От тъщата и тъста.
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще кажат, че не са намерили и телефонни кабели от неолита което говори, че са имали безжична връзка . Браво на древните атланти.
9
11
 
17
 
! Отговори
Свободна Добруджа преди 11 години
Тъй като аз съм от Добруджа, предлагам и ние да си направим независима автономия, която да обхваща българска и румънска Добруджа Официален език - добруджански (прилича на българския но е с по-приятно звучение). И при нас няма да има нужда от полиция, тъй като живеят най-добрите хора на света. Хората сами ще ни молят да стават добруджанци. Ще приемем и траките и македонците и останалите българи, заедно със земите, за да не ги хваща носталгията.
8
4
 
9
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Жилищата от неолита, открити в Стара Загора, били двуетажни.......................като издържали до 8 степен скалата на рихтер
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива къщи има и в Дуранкулак.Те са част от националната архитектура на българина.Сигурен съм, че една от тези къщи възстанови ли се тя ще има вид на типична възрожденска къща
6
10
 
10
 
! Отговори
ot drugija svjat преди 11 години
До Свободна Тракия!ЕЕЕЕЕ, айде да не си бъркаме бизнеса, а? Канабис и афион в Македония, а вие в Тракия жито као дренки, заблеяли ми агънца и тежко вино. Достатъчно Ви е! Иначе ще Ви пратим коня на Александър и ще берете ядове! Айде си яжте житото и агнетата, а пък ние ще си пушим тревичката в БЮРМ и без това сме си шизофреници! Нали?
5
4
 
40
 
! Отговори
Стига бе! преди 11 години
Разкопали сте само горните два етажа на жилищни блокове в които са живели македонци. Още не сте намерили ракетите с които са пътували до Луната...
4
3
 
24
 
! Отговори
... преди 11 години
неолитните гъзари са живели в стара загора :D
3
16
 
14
 
! Отговори
Свободна Тракия преди 11 години
Манифест за свободна ТракияСлед като всяка правителство доказа, че е неспособно да развие и използва богатия потенциал на Тракия, има само едно решение за този район- автономията.Днес Тракия, като район е област обгръщаща 3 държави- България, Турция и Гърция. Чрез постепенни дипломатически и военни действия на населението в тези държави, с времето е възможно да се консолидира свободна Тракия, като автономна и независима държава.Ето някой данни за това, как ще изглежда тя:Флаг:(символ на верската обич) Население:12 729 319 души (на практика, това ще превърне Анархическата република Тракия във 2-ра държава на Балканите след Турция. Но тъй като тогава Турция, няма да е нито балканска, нито европейска държава, Тракия ще е най-голямата държава на Балканите)Столица: Стара Загора-поради централната си позиция в тракийското поле и невероятната красота, без съмнение Стара Загора трябва да бъде столица. А както много беройски фенове пеят след мач с Ботев(Пловдив)- ТРАКИЯ Е НАША. А Истанбул ще го наречем Зора.Език: Тракийски. Той е клон, на българския, макар мнозина да мислят, че е диалект. В действителност някои модерни историци защитават тезата, че на него са говорили и дрените траки. В него граматика няма да има и всеки ще говори както смята за добре. Преобладават мйекити гласни.Държавно устройство: Ние( ВъТРеБРО) сме обединени около мисълта, че Тракия трябва да следва пътя на древните славяни и траки населявали тези земи. Затова неизбежно държавното устройство ще бъде президентска анархия. Президента като цяло няма да изпълнява никакви функции, а реалната власт, на практика няма да съществува, тъй като закони ще има, но те ще имат пожелателен характер. Полиция няма да има. Така корупция и престъпност също няма да има.Основен източник на доходи: Поради богатата земя на Тракия, основното производство ще е на канабис. Както знаем той замества всички останали култури, тъй като човек който го ползва може да кара САМО на него. От там и Поговорката- На вода и треваПолитика: Като бъдещ световен монополист във бизнеса с канабис, Тракия ще е тази която ще диктува политиката на НАТО, ЕС, ОНД, ООН, картуун нетуърк и САЩ. Шегичка, никой напушен човек не вярва в САЩ естествено.Първа цел за младата държава: Да се построи магистрала тракия и радио Тракия.(аз ще съм водещ естествено!)Пътища за достигане на целта: Само един- единната структура, зародена в Стара Загора, наречена ВъТРеБРО или Вътрешно Тракийска Революционно-Братска Организация. Членовете и се наричат Вътребратя и НЕ се кълнат върху нож библия и коран. Винаги са вътре в играта естествено