ВМЗ-Сопот става частен до 3 месеца

Инвеститорски интерес са заявили българска и чуждестранна компания
Обновена: 11 юли 2012 09:13 | 10 юли 2012 12:11,
104
ВМЗ-Сопот става частен до 3 месеца
Делян Добрев успокоява работниците на ВМЗ-Сопот. Снимка: МИЕТ

„Държавата ще се опита приватизационният процес за ВМЗ-Сопот да бъде оптимално най-кратък". Това обяви на среща с работниците министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той добави, че процедурата започва официално от днес.

В продължение на три месеца ще трябва да се намери купувач на предприятието. Изискванията са той да бъде стратегически инвеститор, който произвежда същата продукция, но освен с военна е необходимо да се занимава и с гражданска продукция.

„Пътят на приватизацията е единственият вариант за спасението на ВМЗ-Сопот“, коментира Добрев.

„След като за 18 години е доказано, че държавата не може да се справи с това, единственият начин е да се намери стратегически инвеститор, който да осигури постоянна работа на работещите, тъй като липсата на работа и поръчки не гарантира получаването на заплати в срок“, каза още министърът. По думите му засега кандидатите, заявили инвеститорски интерес, са двама – една българска и една чужда фирма, но имената им засега остават в тайна. Новият собственик ще трябва да запази предмета на дейност и ролята на ВМЗ като основен фактор на заетост в региона.

„Имаме поръчки от НАТО, изнасяме оръжия за целия свят с изключение на страните с ембарго“, коментира от своя страна директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев.

Заедно с Добрев в Сопот бе и социалният министър Тотю Младенов. Двамата успокоиха всички 3300 служители на оръжейния завод, че до 20 юли ще им бъдат изплатени заплатите за май. Такова предписание е издала инспекцията по труда.

„До приватизацията, която ще се случи в рамките на 165 дни, работниците ще получават заплатите си, макар и с малко закъснение“, увери министър Младенов. Държавата имала варианти да даде допълнително работа на предприятието и да подсигури средства, които да бъдат изплащани като заплати, увериха министрите.

В момента служителите частично са получили заплати за януари и април. Синдикатите във ВМЗ обявиха, че отменят стачната готовност и хората очакват спазване на обещаното от правителството.

„За три месеца съм взела един аванс от 100 лв. И още един аванс от 120 лв. Теглила съм кредити, живея на заем“, разказа пред Dnes.bg дългогодишна служителка на компанията. Тя не вярва на думите на министрите, защото обещания за редовни заплати е чувала неведнъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
незнаен преди 11 години
вижте колите на директорите пред завода това са коли купени с на народа преди да станат директори ходеха сас заводски обувки, ниамаха пари за една бира а сега са милионери от този фалирал завод такава е системата в БГ. пари за работниците няма но за директорите винаги е имало
88
0
 
5
 
! Отговори
бачкаторче преди 11 години
до:бригантеМного си писал.И аз съм вишист,но като не ме устройваше заплатката станах арматурист,работя яко и взимам към 3,500 на месец.Ама не седя като теб икономисте на бюро с бяла ризка и вратовръзка а обикалям обекти по цяла България.То само с писане и оплюване не става....трябва си работа.
87
0
 
8
 
! Отговори
до 85 и 95 преди 11 години
абе, шемет, къде ти промиха така мозъка? в Ленгли или тук, в Сименово? *** ***, сега народа живее по-зле от преди комунизма, и само *** фанатизирани маймуни като теб не го признават и подкрепят разграбването на каквото е останало. Дори и закованото откраднахте! Като е толкова лошо създаденото защо лапат приватизационните парички и подкупи от него, ГЕРБерасти, костовисти, турчаги, песепари, фашаги и всички останали политици-предатели и крадци! А ти си или много ***, или марионетка.
86
3
 
0
 
! Отговори
85 до 92 преди 11 години
Няма значение как се нарича скапаната система, която се самоизяде и удави в дългове - към своите хора и към света. Важното е, след като тя се утече в *** на историята, да се отървем и от остатъците. Това са предприятия-***, родени да трупат дългове - колко още да ни пият кръвта?
85
1
 
2
 
! Отговори
92 преди 11 години
DO 85 vav BULGARIA nikoga ne e imalo komunizam do 1989 koito e iskal da raboti si e napravil i kashta i kola si e kupil makar i moskvi4 taka e v cyal svyat sled tova doide komunizma da ne rabotish a da polu4avash pove4e ot tozi koito te hrani
84
2
 
2
 
! Отговори
85 до 92 преди 11 години
Не ражданото през, а създаденото от комунизма е ***. Ражданото е родено въпреки комунизма!
83
0
 
1
 
! Отговори
92 преди 11 години
do 85 shto ne prodadesh i maika si i bashta si ako sa rajdani prez onazi ;KOMUNISTI4ESKA ERA:
82
0
 
1
 
! Отговори
92 преди 11 години
vidyahte li zashto vi pitah zashtoto sheihovete kazaha slagame 100 000 000 pounda i pe4elim i si spaziha obeshtanieto zatova az kato balgarin iskam da znam predvaritelno koi i kakvo mi obeshtava a ne posle ama nie shte go sadim za neizpalneno obeshtanie
81
2
 
0
 
! Отговори
85 до 89 преди 11 години
Нищо не е skrito i dalboko pokrito - процедурата е ясна. Търси се купувач само. Ти се моли да се намери въобще някой да вземе тая соц-***, че и това не е сигурно, поне да не сме капо !!
80
0
 
0
 
! Отговори
92 преди 11 години
ok i drugo me pritesnyava zashto samo v nashta uj mila rodina vsi4ko e skrito i dalboko pokritoshtom ima opciya za prodajba na neshto zna4imo za cyala bulgaria tryabva naroda da znae na kogo da se doverisashtoto e vse edno da prodadesh futbolen otbor na arabi ili na amerikanski evrei
79
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По време на комунизма имаше узаконено РОБСТВО. Хора се изпращаха да работят за без пари под страх от санкции. Блоковете ги строяха *** и турци за без пари. На полето пращаха войници и ученици НАСИЛА и БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ. Предпочитам да ям сух хляб, но да съм свободен и да имам надежди, а не да съм *** в *** с пълно корито.
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С заповед за прекратяване доставки на разбийнически правителства,а година след това-на тези пазари цъфнаха американските фирми...----------------- Няма такъв случай. Посочи ми един такъв пазар? Заводите фалират защото производството е нерентабилно, качеството е зле и никой не купува продукцията. Това, дето го изнасят, са евтини железа, с които едва закърпват положението.
77
0
 
0
 
! Отговори
92 преди 11 години
do 81 bez zna4enie na pol i vazrast kvo razbirash ti ta i i za sistema prikazvash
76
2
 
0
 
! Отговори
81 до 82 преди 11 години
Да, достатъчно черен е, щом системата се саморазпадна!Как сте живели... НА КРЕДИТ, как!? Реалните цени бяха по-високи от днес, а държавата пускаше само част от цената на потребителя, за да може той въобще нещо да купи, а другото запълваше с външни и вътрешни кредити. Колко можеше да продължи тази агония? Цяло чудо че чак до 1989 - експертите предвиждаха само до началото на 80те.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно глупашко е да разпродават печеливши фирми на разни пишман бг "бизнесмени".Мит е че частника уж бил по-добрия стопанин.Целта на нашенските частници е да източи каквото свари от фирмата, да ореже максимално това което се полага на работника и накрая да нареже машините за скрап.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продайте го на Захариев.Той има опит със Кремиковци и Оловно -цинковия във Кърджали.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
81 -ви , толкова ли си заблуден,или по някаква причина така ти оттърва да говориш? "Дявола" не беше така черен, както се мъчите да го изкарате... Това може да го разправяте на 12 годишните но не и на тези,които живяхме тогава!
72
5
 
2
 
! Отговори
79 до 80 преди 11 години
Да, какво е можело да си позволиш - сухари и салам кучешка радост - ама само ако се доредиш. Само ако отвориш пазарите за всякакви стоки и освободиш робите от трудова повинност, жителства, граници, тогава можеш да оцениш колко струват тия 380 лв! Няма "официален курс", има само пазарен! И той беше "само" 5лв/долар щото пазарът беше притиснат - ако имаше повече внос, щеше да скочи и 20лв/долар и повече (което и се случи до екстремум 1997, след което почнахме да лекуваме раните от комунизма)
71
0
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 11 години
380 лв,преди 30год си бяха 380лева,и с тях може и сам работиш да издържаш семейство,и даже да си ходиш по ресторанти.А ако искаш долара си го смятай и 1: 10,въпреки че на черно никога не се е качвал повече от 1:3 а официалният бе 1:1,1.Важното е с парите които си получавал какво е можело да си позволиш,каква е била покупателната ти способност.
70
6
 
0
 
! Отговори
58 до 77 преди 11 години
380 лв, ама при 5 лева за долар!! А сега доларът колко е?И хем това бяха "важни" заводи - крепяха властта на комунистическите ***, ами обикновените бяха 200 лв. А пък в ТКЗСто даваха 80 лв ! Това са 16 долара !! И сега що нямало български домати - ми *** ти да се трепеш на къра за 16 долара бе, тарикат !!!