ВМЗ-Сопот става частен до 3 месеца

Инвеститорски интерес са заявили българска и чуждестранна компания
Обновена: 11 юли 2012 09:13 | 10 юли 2012 12:11,
104
ВМЗ-Сопот става частен до 3 месеца
Делян Добрев успокоява работниците на ВМЗ-Сопот. Снимка: МИЕТ

„Държавата ще се опита приватизационният процес за ВМЗ-Сопот да бъде оптимално най-кратък". Това обяви на среща с работниците министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той добави, че процедурата започва официално от днес.

В продължение на три месеца ще трябва да се намери купувач на предприятието. Изискванията са той да бъде стратегически инвеститор, който произвежда същата продукция, но освен с военна е необходимо да се занимава и с гражданска продукция.

„Пътят на приватизацията е единственият вариант за спасението на ВМЗ-Сопот“, коментира Добрев.

„След като за 18 години е доказано, че държавата не може да се справи с това, единственият начин е да се намери стратегически инвеститор, който да осигури постоянна работа на работещите, тъй като липсата на работа и поръчки не гарантира получаването на заплати в срок“, каза още министърът. По думите му засега кандидатите, заявили инвеститорски интерес, са двама – една българска и една чужда фирма, но имената им засега остават в тайна. Новият собственик ще трябва да запази предмета на дейност и ролята на ВМЗ като основен фактор на заетост в региона.

„Имаме поръчки от НАТО, изнасяме оръжия за целия свят с изключение на страните с ембарго“, коментира от своя страна директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев.

Заедно с Добрев в Сопот бе и социалният министър Тотю Младенов. Двамата успокоиха всички 3300 служители на оръжейния завод, че до 20 юли ще им бъдат изплатени заплатите за май. Такова предписание е издала инспекцията по труда.

„До приватизацията, която ще се случи в рамките на 165 дни, работниците ще получават заплатите си, макар и с малко закъснение“, увери министър Младенов. Държавата имала варианти да даде допълнително работа на предприятието и да подсигури средства, които да бъдат изплащани като заплати, увериха министрите.

В момента служителите частично са получили заплати за януари и април. Синдикатите във ВМЗ обявиха, че отменят стачната готовност и хората очакват спазване на обещаното от правителството.

„За три месеца съм взела един аванс от 100 лв. И още един аванс от 120 лв. Теглила съм кредити, живея на заем“, разказа пред Dnes.bg дългогодишна служителка на компанията. Тя не вярва на думите на министрите, защото обещания за редовни заплати е чувала неведнъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то държавата е частна,ние сме вече крепостни селяни,тия за военния завод ми дрънкат...
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре е правителството да бъде приватизирано от някоя чужда фирма, например германска, да изгонят сегашните министри, които за нищо не стават и да назначат добри управници. Иначе няма да се оправим.
7
0
 
30
 
! Отговори
Познайте кой..... преди 11 години
Познайте кой...на кой ще му го дадат...подарят ...не кой ще го купи.....на някой с пожарникарски маркуч ...или на някой със физкултурни гуменки......има един отговор верен.....и в двата случая парите обаче отиват на едно место...при един....ГОЛЯМ ....най големия.....СЛЪНЦЕТО....ВЪЗДУХА.....без който ПОЖАРНИКАРИЯ не България ...не може......
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
лелееее ненакрадоха се...вместо да си върнем водата и електрото, ние и това ще подарим на някой. Хорааа, един кубик студена вода ни го продават за 1.19 лв !!!! вода, която става само за миене. ДОКОГА ?!
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната узаконена кражба, пардон, приватизация!
4
0
 
43
 
! Отговори
Калашников преди 11 години
Ей, бледен юноша, оня ден разправяще как сме в топ 10 на оръжейните износители и колко печалившо е предприятието . И ти като твоя началник си сменяш приказките през 15 минути.
3
1
 
45
 
! Отговори
Da преди 11 години
Да, всяко работещо предприятие се довежда до фалит, за да му се понижи пазарната цена в пъти. Това е отработен процес. Така отново някой Другар ще взема фабриката за без пари, после най-вероятно поради липса на технократско мислене, ще изнесе машините за скрап, ще стане милионер, ще затвори завода и ще е великия бизнесмен!
2
8
 
14
 
! Отговори
CrossFire преди 11 години
Искрено се надявам ВМЗто да последва съдбата на Арсенал, който от унищожено предприятие се превърна в световно известна марка. И тогава ревяха, но той е нагледен пример как при правилно изпълнение на приватизация нещата стават добре.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тва ли е зорът ?