Дянков и той като цар, стъпи в Двореца в Кричим

Всичко вътре е запазено в автентичния му вид от 1936 година
Обновена: 22 юли 2012 16:19 | 22 юли 2012 16:00,
100
Дянков и той като цар, стъпи в Двореца в Кричим
Двореца в Кричим. Снимка: kingsimeon.bg

Симеон Дянков е първият министър, стъпил в Двореца в Кричим от 20 години насам, коментира пред "Фокус" управителят на двореца Венцислав Парпулев.

До преди дни дни имението се стопанисваше от НСО, а преди това собственик е бил УБО, които го наследяват от царското семейство след екстрадирането му.

Семейството е живяло в двореца близо 10 години. В бившето царско имение са нощували още Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Вълко Червенков. Последният дори си е позволил да удължи леглото на царицата, за да нощува в него, тъй като е бил едър мъж.

Още по темата

През 1957 година в двореца в Кричим е преспал и виетнамският президент Хо Ши Мин.

Всичко в царския дворец е запазено в автентичния му вид от 1936 година досега - мебелите, посудата, килимите. Няма нито една изчезнала чаша, или лъжичка на царското семейство, всичко се пази по опис, похвали се управителят на комплекса.

"Материалът за обзавеждането е немски, стилът и архитектурата - също. Няма нито една отлепена плочка досега, всички мебели са от масивно дърво и са правени по поръчка, паркетът не е сменян изобщо", допълни Порпулев.

В двореца има 12 бани, спални за около 30 души, киносалон с примитивно дистанционно управление. В него се е прожектирано с киномашина. Има няколко детски стаи, детски занимални, салони за чай.

Покоите на царицата, с изключение на преправената спалня, стоят непокътнати, нейната баня продължава и днес да блести от лукс.

Има писалища и офиси, ловен салон с трофеи на царското семейство. Картините също са запазени от 1936 година.

Дворецът е на два етажа, всеки по 450 кв.метра.

В момента дворецът се поддържа от камериерка, домакиня и още двама мъже. Все още той се охранява строго и не е достъпен за посетители, но преди седмици министър Дянков се зарече, че ще го отвори за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
13
 
! Отговори
Една преди 11 години
Гробаджиите сега ще го тупанясат този дворец, като стой па гледай!Вече си представям ценоразписите за групи, за дечица и за съпартийци.
65
9
 
3
 
! Отговори
Кина Туристката преди 11 години
Нека съжалим зле платените драскачи от Позитано, които леят помия от форумите, докато нормалните хора отдъхват по курортите в горещите летни дни. Стахановските им напъни няма да им помогнат особено - нито на тях, нито на розовия им лидер. Но пък и те трябва да изкарат някой лев, и те са хора, макар и некадърни да изкарват прехраната си с почтен труд. :)
64
1
 
7
 
! Отговори
как не преди 11 години
естествено, че е първият, как не-те във всичко са първи. Какъв смях- Дянков в двореца- на него повече му отива една америнканска пицарийка, ама нейсе-нека да види как живеят културните хора- оставят след себе си дворци, а не руини. Всеки ден на власт на ГЕРБ е пътят към пълното им изчезване- след една година никой няма да си спомня за тях, дори самите те, защото първите депутати на ГЕРБ вече се ориентираха към една друга партия- те така влязоха и ГЕРБ, преливането на помията започна!
63
1
 
10
 
! Отговори
вени преди 11 години
ботаническата градина е призната като най-богатата-благодарение на Фердинанд,който си е бил учен-биолог и благоприятните климат. условия.от лесовъда на двореца-инж.Коджаманов,знам че Царят преди 5-6г. беще събрал експерти,за да умуват за бъдещето и стопанисването на градината и парка.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
62 E ABSOLUTNO PRAV. I ME IZUMQVA TUPOTATA NA TEZI KOITO NARI4AT DQNKOV NAI-DOBRIQT FINANSOV MINISTER.QVNO NA NQKOI HORA DOBRE IM SE PLA6TA ILI SA IZPADNALI V KOMA.NAI-GADNOTO PRAVITELSTVO DOSEGA E TOVA NA GERB, NAI-KRADLIVOTO I NAGLO, RAZBILO NAI-CENNOTO ZA HORATA - MALKIQ I SREDEN BIZNES, KOITO HRANI, OT NEGO NE SE BOGATEE. PITAM VI GERBERASTI, KAK SE 4UVSTVATE S GORIVO PO4TI 2.70, SKUPITE LEKARSTVA, NAMALIHA LI GI, S UVELI4AVA6T SE VUTRE6EN DEFICIT, IZNOSA NA ZLATOTO I AKTIVITE NI V BUTAN,
61
2
 
6
 
! Отговори
ВЕНИ преди 11 години
АНЕКДОТИЧНА Е ИСТОРИЯТА НА ТОЗИ ИМОТ.ФЕРДИНАНД КАТО ОПОЗНАВАЛ БЪЛГАРИЯ,ОТКРИЛ В ГОРАТА ПО Р. ВЪЧА ПОСЛЕДНАТА МОСТРА ОТ Т.Н. ВЕЛИКА БЪЛГАРСКА ГОРА,СПОМЕНАВАНА ВЪВ ВЕЗАНТИЙСКИТЕ ХРОНИКИ.КРИЧИМЦИ Е СЕКЛИ И ТОЙ ПОМОЛИЛ КМЕТА ДА СПРЕ СЕЧТА.КМЕТА НЕДОУМЯВАЛ КАКВО ЦЕННО ИМА В ТЕЗИ ШУБРАЦИ.ВПОСЛЕДСТВИЕ ОФОРМИЛИ СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ НА ГОРАТА,А ФЕРДИНАНД Я ОГРАДИЛ С ЛИЧНИ СРЕДСТВА.КУПИЛ 380ДКА.ЗЕМЯ И ПОСТРОИЛ ЛОВНА ХИЖА,А БОРИС НАПРАВИЛ СЕГАШНИЯ ДВОРЕЦ.ВСИЧКО ТОВА-С ЛИЧНИ СРЕДСТВА.
60
1
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 11 години
Цар на мафията!!!
59
0
 
2
 
! Отговори
а преди 11 години
Кой е тоя кутев,та непрекъснато го споменаваш,да не е братчед ти?
58
0
 
1
 
! Отговори
До тест преди 11 години
Шом лижеш *** заповядай ще почерпя по цигара. По добре е птколкото 0.04 ст. за пост от кутев
57
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков определено е цар, като най добрия икономист в историята на българия
56
9
 
18
 
! Отговори
ранът преди 11 години
Кратка справка-при бай Тошо около 3 млрд външен дълг,но много активи,по-късно разпродадени на безценица,като Балкан,БТК,МДК Пирдоп,златодобив ...Сега-над 33 млрд.дълг,едва плащаме лихви и сме заробили поколения напред.Комунизъм в бг не е имало,но геноцед сега-да.Всичко по план на другарите от МВФ и СБ.
55
3
 
13
 
! Отговори
Какъв дворец ? преди 11 години
Какъв дворец, та това е обикновена ловна хижа. Паянтова, както повечете "дворци" на Фердинанд и Борис. Това е ясно доказателство за мизерията на България преди 9 септември 1944. "Дворецът" в София е преустроен турски конак, с камъшитов таван! Тръстика и вар...Дори ЦДНА сградата е с дървена конструкция на пода и вибрира при преминаване на камион...
54
26
 
10
 
! Отговори
тест преди 11 години
Простите, бедни, неуки и необразовани българи ругаят Дянков. Образованите, заможните, безнесмените оценяват работата му като министър на финансите положително. Вие от кои сте? Ще разбера по плюсовете и минусите. Един вид микропреброяване на плебса.
53
6
 
1
 
! Отговори
спящ убавец преди 11 години
Едва ли ще се изцапа повече.И без това се е увъртолил до шия с л.... като маша на мракобесническите мвф и сб,целящи икономическо поробване на хората и трупане на несметни богатства за фамилии като Червен щит/в превод/ и прочее
52
3
 
8
 
! Отговори
55 продължение преди 11 години
Да им се спи в леглата на такива *** е голямо унижение ! Особено без необходимата дезинфекция срещу ***.
51
5
 
13
 
! Отговори
Свята Република преди 11 години
Царете най - общо погледнато са били абсолютно неуки *** от кръвосмешения , които са се интересували само от себе си и личните си първични интереси. Но за радост са отишли в историята , във Франция преди 230 години са им хванали цаката. Държавата сме всички ние , а не *** и пульо ***.
50
0
 
8
 
! Отговори
ПИТАНКА преди 11 години
А Ники-Ролекса, няма ли да го направи и архонт? Той сега е подивял да раздава архонтски титли на олигарсите в БГ, тъй като така било според новото Евангелие и канони. Даже отсега нататък библията няма да има кръст на предната косрица, а емблема на мерцедес и страниците ще са гланцирани и лъскви с реклами на Ролекс, Гу4и му4и и тем подобни....Модерна му работа.
49
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
спането в царско легло никого не е направило цар... той и Тодор Живков е спал там, но пак си е останал див селянин
48
2
 
37
 
! Отговори
varnenec преди 11 години
Дянков Цар а Искра Фидосова Царица)))
47
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 48 Горивата не са най-скъпи в целия ЕС бе ***. Излез малко от *** си село и стига си слушал както ти говорят другарите.