Дянков и той като цар, стъпи в Двореца в Кричим

Всичко вътре е запазено в автентичния му вид от 1936 година
Обновена: 22 юли 2012 16:19 | 22 юли 2012 16:00,
100
Дянков и той като цар, стъпи в Двореца в Кричим
Двореца в Кричим. Снимка: kingsimeon.bg

Симеон Дянков е първият министър, стъпил в Двореца в Кричим от 20 години насам, коментира пред "Фокус" управителят на двореца Венцислав Парпулев.

До преди дни дни имението се стопанисваше от НСО, а преди това собственик е бил УБО, които го наследяват от царското семейство след екстрадирането му.

Семейството е живяло в двореца близо 10 години. В бившето царско имение са нощували още Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Вълко Червенков. Последният дори си е позволил да удължи леглото на царицата, за да нощува в него, тъй като е бил едър мъж.

Още по темата

През 1957 година в двореца в Кричим е преспал и виетнамският президент Хо Ши Мин.

Всичко в царския дворец е запазено в автентичния му вид от 1936 година досега - мебелите, посудата, килимите. Няма нито една изчезнала чаша, или лъжичка на царското семейство, всичко се пази по опис, похвали се управителят на комплекса.

"Материалът за обзавеждането е немски, стилът и архитектурата - също. Няма нито една отлепена плочка досега, всички мебели са от масивно дърво и са правени по поръчка, паркетът не е сменян изобщо", допълни Порпулев.

В двореца има 12 бани, спални за около 30 души, киносалон с примитивно дистанционно управление. В него се е прожектирано с киномашина. Има няколко детски стаи, детски занимални, салони за чай.

Покоите на царицата, с изключение на преправената спалня, стоят непокътнати, нейната баня продължава и днес да блести от лукс.

Има писалища и офиси, ловен салон с трофеи на царското семейство. Картините също са запазени от 1936 година.

Дворецът е на два етажа, всеки по 450 кв.метра.

В момента дворецът се поддържа от камериерка, домакиня и още двама мъже. Все още той се охранява строго и не е достъпен за посетители, но преди седмици министър Дянков се зарече, че ще го отвори за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бизнесменката Кина. Това са нейните думи и начин на писане: Що за малоумно мислене ви тресе, другаркЕ? Другари и другарки отдавна нямаме вече, госпожо Бизнесменке!
85
0
 
6
 
! Отговори
на тезгяха преди 11 години
Ще го продадат.Щом хвърлиха око на сградата на митницата,какво остава за някаква хижа.
84
1
 
10
 
! Отговори
Както каза-ЦЕЦА преди 11 години
Или както казва Цеца: " Може да съм к*ва, ама съм честна мома "
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне докато беше комунизма никой не можеше да го вземе за себе си. Всичко беше народно. Сега излъгаха народа, че ще има демокрация и демократично си крадат. Въртиме се в един кръг. Утре като им писне на всички пак ще се национализира всичко и после отначало. Параграф 22
82
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 11 години
По-правилното заглавие ще е "Барабар Петко с мъжете"
81
3
 
4
 
! Отговори
Читател преди 11 години
До 92 и 93Абе, все наши хора!/Тук се сещам за най-краткия и най-дългия виц:най-краткия - комунистите си отиват; най-дългия - един по един./
80
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6. Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.7. Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова.8. Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.9. Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП,10. Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,11. Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп.12. .....
79
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
87 ето ги и сегашните некомунисти:1. Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР. Одобрен от семейството на Тодор Живков за лична охрана, освен това негов любимец и г...лизец.2. Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.3. Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.4. Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво.5. Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.6.
78
3
 
6
 
! Отговори
Mickey преди 11 години
@87"Сега като няма комунисти, кой .......бла-бла...дрън-дрън"Ами пак комунистите и отрочетата им с помоща на юмрука Партията! Да не мислиш че са се изпарили или здали властта? Нямало ги било, сега!? Клоун!Или го знаеш много добре, ама си им придворен шут по форумите? :) А?
77
3
 
13
 
! Отговори
до 87 преди 11 години
Ти или си сляп или луд !!!!!!!!!!!Явно сляп не си , Луд ще да си значи - нямало комунисти - алооооо , ти да не би да си на Марс ???Всичките средни и едри т.нар. капиталисти до един са комунисти - то затова и такива заплати дават - свикнали само да крадат - трудно им е да дадат !!!!! Децата им и цялото им котило ще ни управляват , а ние ще си пишем по форумите глупости :))))))))))))
76
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
господ да ви накаже изедници с изедниците
75
2
 
20
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
напълно те разбирам, но не герб ще защити интересите ти. това са поредните долни мошеници, мислещи само как да си напълнят джобовете. кога най-сетне този народ ще прогледне. взимат му последната стотинка, обиждат го, какво ли не, той се кефи, понеже го обират на *** език. хора, всичко е хляб и зрелища, само дето взеха и хляба изедниците бойкови мръсни. дано им приседне! биби, бел ден да не видиш, дето лъжеш хората!
74
23
 
13
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
Комунистите нищо не са откраднали ????????!!!???? Интересно кой ли преби дядо ми и му взе дестките декари ниви, гори и къща ? Не си им ял попарата на комунистите драги, затова правиш прости заключения.
73
3
 
17
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Дянков сигурно го е посетил да му прави пазарна оценка, та да предложи на шефа си да го шътнат, та да направят един километър път и останалите пари..на джоб.
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя що не го посадите в двора на резиденцията.знаете ли какъв хубав *** ще стане
71
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България има само един дворец -Евксиновград ! Тази смешна селска къща в Кричим / па макар и голяма /, ако я покажете на някой австриец и му кажете че е дворец , ще го уморите от смях :)
70
4
 
5
 
! Отговори
Кина Майтапчийката преди 11 години
До 76Оценявам чувството ти за хумор. :)))
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това никакъв дворец не е ! Това е една селска вила, само че по-голяма !
68
4
 
20
 
! Отговори
До Кина Гробарката преди 11 години
Гроби, измислихте ли вече кой и какво ще открадне от двореца? Защото след по-малко от година ще сте аут от политиката на България и ще връщате откраднатото.
67
4
 
9
 
! Отговори
Кина Бизнесменката преди 11 години
до 74 - Една (овца)Че какво му е лошото да се използва един имот и да носи приходи, вместо да стои заключен и да се плаща на персонал да го поддържа? Що за малоумно мислене ви тресе, другаркЕ?