Превземат ли туристите Асеновата крепост?

Започва спешен ремонт на пътя, защото е изключително опасен
Обновена: 2 сеп 2012 12:43 | 2 сеп 2012 12:43,
37
Превземат ли туристите Асеновата крепост?
Снимка: Dnes.bg

Асеновата крепост е опасна за туристите и по тази причина започва спешен ремонт на пътя до нея. Годишно близо 50 хиляди души посещават обекта. За да се избегнат инциденти, с пари от Европа ще се укрепват стените и ще се обезопасява пътя до крепостта, разположена над Асеновград. 

Пътят до древния обект е такъв, какъвто е бил по времето на Цар Асен - от едната страна скали, а от другата - дълбока бездна.

"Няма парапети, притеснявам се да не падна, но горе е красиво", разказа 15-годишната Петрана, която е дошла със съучениците си от Сандански.

"По-малките ученици не могат да посетят крепостта, учителите се страхуват да ги доведат заради по-стръмния терен", разказа пред Dnes.bg екскурзоводът Анна Джаджева.

С милион и 300 хиляди лева по европейски проект общината има намерение да обезопаси крепостта.

Превземат ли туристите Асеновата крепост?
Снимка: Dnes.bg

"Идеята е тази пътеките да се обезопасят, да се поставят парапети и хора с увреждания също да могат да посещават района”, съобщи зам.-кметът на Асеновград Манол Генов.

Асеновата крепост е наричана още свещена порта към Родопите, защото от тук е минавал старият римски път към планината.

"Във вековете в зависимост от катаклизмите на историята тя един път е охранявала северната византийска граница, един път българска граница и искаме да я превърнем в една историческа атракция", заяви още Манол Генов.

Крепостта не е ремонтирана от 25 години. След реставрирането пътят ще е безопасен за туристите, а обекта ще се вижда отдалече дори през нощта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Асенова крепостремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
3
 
! Отговори
мамаМиши преди 11 години
Айде не казвай, че не е опасен пътя....Преди 2 години ходих там - дъщеричката ми беше на 4, синът ми на 6 - платихме си входа, но никой не си отвори устата да обясни, че не е подходящо за малки деца. Няма парапет, надолу е пропаст, а пътеката е тясна и неравна - а си стъпил накриво, а си се пребил...Красиво място, но там повече не стъпвам. Щях удар да получа докато се качим и слезем
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма нищо опасно на Асенова крепост. Който не вярва, да отиде и да види. Тези снимки са все едно да снимаш камъните долу в краката си и да ги представиш за стръмна пътека горе над очите си.
32
1
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 11 години
А защо не пробваш да натиснеш Ctr+ като искаш да увеличаваш? Не смятам, че като пишеш САМО с големи букви се вдига четимостта. Точно обратното.
31
4
 
8
 
! Отговори
ДО 27 преди 11 години
КАКВО ВИ БЪРКАТ ГОЛЕМИТЕ БУКВИ ЗА КАКВО КРЕЩЕНЕ ГОВОРИТЕ.НЕ ВИ ЛИ ИДВА НА УМ ЧЕ НЯКОИ ХОРА ИМ Е ПО УДОБНО ЗАЩОТО ИМАТ ПРОБЛЕМ СЪС ЗРЕНИЕТО.
30
0
 
9
 
! Отговори
Cleo преди 11 години
Тези снимки сигурно са правени с мобифона който ползвах през 1996 ...
29
1
 
15
 
! Отговори
екс преди 11 години
Ей, Владимирчо, това са НАШИ пари, които очевидно ще се ОТКРАДНАТ !!! Ти как си представяш да се използват милион и половина за един метален парапет, бе ?! 2-то километра път от Асеновград до крепостта е в дупки от 100 години, няма тротоари и т.н. но горе трябвало да оправят парапета ... за ужасно много пари! УЖАСНО МНОГО !!!
28
2
 
7
 
! Отговори
Влад преди 11 години
Що за пасмена сме ние българите. Такива обекти в други държави са като светини, а тука всеки плямпа каквото му падне...70
27
0
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Съгласен съм с хората мислещи като теб. Това за инвалидите е пълна демагогия. Моите почитания към такива хора. Никому да не дава Бог такава участ. Но чак пък такава "загриженост" ми се струва пресилена. Е има толкова други начини държавата да помогне на тези хора, че просто тази идея ми се струва глупава. То каквото и да се направи хората с увреждания няма да са напълно равностойни за огромно мое съжаление на здравите, които също са лишени от нормален живот в БГ.
26
1
 
10
 
! Отговори
екс преди 11 години
Киро, да кажем, че с тия пари са поддържали мястото и са плащали заплатата на тоя дето се грижи. Но това са 1 МИЛИОН и 300 ХИЛЯДИ !!! С тия пари може да се построи цялата крепост ОТНОВО!
25
2
 
8
 
! Отговори
До 23 и 25 преди 11 години
Писането с големи букви означава крещене. На никой не му е приятно да чете такъв пост. Дали ще ви е приятно ВСИЧКИ да пишат с големи букви ?!
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За милион и 300 хиляди голямо обезопасяване ще падне. Ще е забавно после да публикуват разходните документи да се посмеем.
23
3
 
8
 
! Отговори
ДО 20 преди 11 години
АЗ НЕ СЪМ ИНВАЛИД НИТО СЪМ НА 100 Г.ПОСЕТИХ Я КОГАТО БЯХ - 44 Г.ИСТИНАТА Е ЧЕ ПЪТЕКАТА В НАЧАЛОТО Е ДОСТА НЕСИГУРНА С ТАЯ БЕЗДНА ВСТРАНИ.СПОМНЯМ СИ ТИЯ ЛЪСНАЛИ КАМЪНИ ,НЕРАВНОСТ И КОЛКО ДА БЕШЕ ШИРОКА -1.20-1.30 ДА ИМАШЕ.ДОБРЕ ЩЕ Е ПАРАПЕТ В НАЧАЛОТО ЗА ПО ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ДОРИ И ДА НЕ ГО ИЗПОЛЗВАМЕ.СЪГЛАСНА СЪМ ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ОТКРАДНАТ МНОГО СРЕДСТВА И МАТЕРИАЛИ.ТОВА Е БЪЛГАРИЯ ,КОЙ ЗНАЕ МОЖЕ БИ И НА ВСЯКЪДЕ ДА Е ТАКА
22
0
 
23
 
! Отговори
екс преди 11 години
Познавам пътя за който става въпрос. Опасен е, защото е автентичен и няма парапет. Имам само един въпрос: За какво ще се ползват над един МИЛИОН, при условие, че никой няма право да пипа и променя стъпалата(те са част от автентичността на паметника), а един тръбен парапет 50-100 метра НЕ МОЖЕ да струва много!!!!!!!
21
5
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
ПОСЕТИХ Я ПРЕДИ ГОДИНИ НО НЕ СЕ ПРЕСТРАШИХ ДА СЕ ИЗКАЧА ГОРЕ.НАМЕРЕНИЕТО ДА СЕ ОБЕЗОПАСИ Е МНОГО ДОБРО.И СЕ ЧУДЕХ И ДО ДНЕС КАК НЯКОИ СЕ ИЗКАЧВАТ.НЕ ЧЕ НЕ ОПИТАХ - ПОЧТИ ПЪЛЗЕШКОМ ИЗМИНАХ ОКОЛО 5 М И ПЪЛЗЕШКОМ СЕ ВЪРНАХ ОБРАТНО.ХА ХА НО СЛЕД ОБЕЗОПАСЯВАНЕТО ЕДИН ДЕН ЩЕ Я ПОСЕТЯ И ЩЕ СЕ ИЗКАЧА.
20
0
 
24
 
! Отговори
grep преди 11 години
Снимковия материал на днес.бг е с невероятно качество - евала на фотографа!
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ще падне крадене до спукване.Момчилова крепост в смолянско трябваше да струва 250 хил.лева, а излезе 800 хил.лв, като се има в предвид, че още не е довършена.Нищо няма да направят и тук, само ще свият парите, помнете какво ви казвам!
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извинявам се, нямах намерение да обидя никого с това "инвалиди". Просто ми омръзна всяко по-непокътнато кътче да бъде бетонирано, под предлог, че хората с увреждания не можели да го посещават.
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ух, писна ми всяко по-интересно място да бъде "цивилизовано" и "модернизирано", за да може и инвалидите да го посещават". И на мен ми е писнало такива като теб да се оплакват, че все нещо не им е наред. Като ще си говориш за "труд", "борба", сядай на инвалидната количка и те искам на спирката да те вида как въобще ще си купиш билет. Искрено се надявам това с "инвалидите" да имаш предвид, тези които не желаят да си мръднат пръста, а не тези, на които им е отнето правото да се борят.
16
2
 
15
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Съгласен съм с теб. Всички българи сме се превърнали във физически и духовни инвалиди. Тук хората не спортуват, защото могат да си изкълчат глезена или да си ударят пръстчето, не ходят в планината, защото там няма парапети и могат да се претърколят по камъните и да се пребият, не четат книги, защото те само им втълпяват опасни идеи...
15
2
 
10
 
! Отговори
Даниел преди 11 години
До Анонимен 14:А на мен ми писна от твоите глупости. Защо не си смениш мястото с някой инвалид и да те видя тогава каква песен ще запееш ? Асеневата крепост е културно-исторически паметник и всеки би трябвало да има възможност да го посети, дори и да е инвалид. Не може да го сравняваш с връх Мусала или Черни връх да кажем.