Бум на турски туристи по родното Черноморие

Харесват балнео и СПА процедурите ни, радват се туроператори
Обновена: 14 окт 2012 20:20 | 14 окт 2012 20:20,
212
Бум на турски туристи по родното Черноморие
Снимка: Булфото

Турските граждани все по-често избират за ваканцията си българското Черноморие. Тази тенденция е нова за страната ни, като подобно явление не се е наблюдавало от 70-те години на миналия век, коментират от бранша.

Ако досега българите масово посещаваха курортите в южната ни съседка, то сега процесът е станал двупосочен. Причина за засиления интерес на турските туристи към родината ни са сравнително по-евтините балнео и СПА процедурите, които вече са се доказали с качеството си.

В същото време българите, предпочели Турция за почивка, не престават да се увеличават. До края на август тази година над 550 хиляди наши сънародници са посетили тамошните курорти.

"Преди няколко дена разговарях с туроператор, който организира групи до Мармарис. Той ми сподели, че там буквално на няколко метра се чувала наша реч. Определено българските туристи продължават да предпочитат курортите в южните ни съседи", заяви Иван Иванов, председател на Бургаската туристическа камара.

Според него макар всяка година качеството на предлагата туристическа услуга у нас да се подобрява и хотелиерите да се учат от грешките си, в бранша има още много нерешени проблеми. Това е и причината в Русия да бъде изготвен „черен списък” на българските хотели.

Въпреки че от държавната компания „Слънчев бряг” АД отрекоха информацията, бюлетинът на нашето посолство в Москва съдържа такъв абзац.

"Този списък е уточнен, но не е съобщен. Може би на този етап е резервен вариант, като известен натиск за подобряване качеството на туристическия пакет от наша страна. Освен това е наложително да се отсранят някои проблеми, които съществуват по отношение на детския туризъм", коментира Иванов.

От друга страна остава нерешен и въпросът с издаването на визи за украинските и белоруските туристи, който стоеше на дневен ред цяло лято. След разкриването на визови центрове в тези страни през юни, от бранша се оплакаха, че услугата за издаване на документите се е оскъпила, а за сметка на това процесът е станал по-бавен.

Поради това от Бургаската туристическа камара са изпратили няколко писма до президента, премиера и министъра на икономиката, енергетиката и туризма с искане визите да се издават само от нашите посолатва, както е било досега. Отговор обаче до момента не е получен от никъде.

През изминалите месеци не бяха редки и случаите на изгубени или забавени документи, които провалиха почивките на отделни семейства, а и на цели групи.

"Когато става въпрос за страна извън Европейския съюз, във визовите центрове и в консулствата трябва да работят изключително добре подготвени кадри.

Освен това е нужно много да се внимава какво се съобщава пред чуждите туроператори и тамошните медии – един път е заявено, че визите ще бъдат за седем дни, след това се прави корекция за 16 дни, а има моменти, в които се говори за 21 дена", коментира председателят на регионалната туристическа камара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
11
 
! Отговори
хахахаха преди 11 години
кокош,думата лична хигиена не съществува в турския език,а ибрик е една малка стомничка-но *** е съвсем друго-използува се за ГЪЗОЛИЗЕЦ-щото преди и след чаламбата *** на султана се облизвал от най-близкия роднина на последната му жена-най-верния му и новоиздигнат човек,или ти и това не знаеш?
99
6
 
7
 
! Отговори
dada преди 11 години
туркините не се бръснат и хигиената им е нулева.. друг е въпроса че в муцуните са като зил..
98
1
 
4
 
! Отговори
до 115 преди 11 години
Не идвай, погрешната ти е информацията. Или ако ще го правиш, запаси се с повечко парички.Но не очаквай, някой да ти готви специални манджи по изискванията на исляма.
97
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2 лв бирата2 лв цацата5 лв квартиратаи 10 лв *** Как да не дойдеш в България
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кокош, а да ни обясниш какво е чаламба, можеш ли? Защото ние караме на бидета?Правена ли ти е скоро?
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти не ни искаш мозъка, нито самочувствието, а земята, кокош.
94
1
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 11 години
:))) да да
93
3
 
4
 
! Отговори
хахахах до 104 преди 11 години
тука можеш да псуваш,ама инак основната ти фраза е АМАН КАЧЪНЪЗ,нали,янлъш арслан?
92
4
 
8
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
Я па тоя!! Че кой ти разбира *** език, я къш у анадолско. Сега скоро в Диарбекир ще имат нужда от пушечно месо, бегай да ги подсилиш.
91
1
 
2
 
! Отговори
до105 преди 11 години
Умник :)
90
1
 
6
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
хехехе,моя прозорец не е на шнур като твойте съдрани потури,вапцани с НЕЩО и отпред и отзад,хехехе,моя прозорец е ЕВРОПЕЙСКИ,хехехе
89
1
 
2
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
Проблема е, че нищо не се разбра.Значи, като за чужд език, в спорове не се включвай... е, хляб може да си поискаш, за толкова си го научил.
88
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бунлара не яптъйса бизимкилер аз биле япмъш сикселермиш кешке:))
87
4
 
9
 
! Отговори
хахахахаха преди 11 години
ооо,кокош,сега тука ли се вихриш?като ти е гот в анадола,що си тука,в София?То фесовете,ако бяха цветя,нямаше цял свят да ги мрази и да им се смее,както се смяха на ердоган-когато се заяде с китай за уйгурите-че и те били турци,хахаха,ама се сещам че тогава мноооого бързо подви опашка нещо,не е като да се дърви на сирийците,с цялото нато зад гърба си?
86
1
 
2
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Това важи и за Турция.
85
7
 
4
 
! Отговори
до96 преди 11 години
:)) Като *** сте злобни мързеливи все друг ви е виновен все чакате друг да ви оправи некадърни същества
84
1
 
6
 
! Отговори
До 94 преди 11 години
Да така е, верно, и ние ги издържаме ***, но ти не трябва да се изкаваш против, тъй като от същото *** коляно си се пръкнал!
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
те пък тия турци са бедни като мишки. незнам изобщо защо ги приемат хотелите?!
82
1
 
3
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
Като за чужд език мисля че е добре а ти от цялата работа това ли успя да разбереш
81
1
 
4
 
! Отговори
до 93 преди 11 години
Е, малоумно изпълнение е, но поне не е за това, че е говорила с момче и да я заровят жива.