Пътуване из Западна България

С какво България впечатли двама преуспели германци
Обновена: 13 ное 2012 16:28 | 27 окт 2012 12:00,
83
Пътуване из Западна България
Рюдигер Руос и Гунтер Еени (отдясно наляво) дегустират мелнишко вино в изба "Кьосев" Снимка: Dnes.bg
В края на септември Гунтер Еени, журналист и съсобственик на известното германско издателство Thienemann, и Рюдигер Руос, доказан маркетинг специалист с международен опит в областта на напитките, идват в България, подбудени от интереса си към селския туризъм и българското вино.
 
Идеята за посещението предлага българинът Димитър Станишев - PR-специалист в агенция за инвестиции в Мюнхен, Германия.
 
Германците признават, че малкото впечатления, които имат за България преди да я посетят, не са особено позитивни.
 
В продължение на десет дни немските бизнесмени, водени от българския си колега, дегустират български вина и посещават паметници на културата в югозападната част на страната ни. 
 
Дали впечатленията на Гунтер Еени и Рюдигер Руос за България се променят след престоя си тук, ще научат и много техни сънародници . В реномираното немско списание "Wein und Markt" излиза дълга статия, написана от Гунтер Еени, за впечатленията им от "бившата комунистическа държава".
 
Част от неговия разказ, който ще излезе в един от следващите броеве на специализираното списание, показва, че България все пак има с какво да се гордее: 
 
„Дали Спартак наистина идва от българска Тракия, е все още нерешен спор между историците. Но според легендата мелнишкото вино му е давало магически сили...Но нека забравим какво сме чували за българските вина досега. 
Предразсъдъците са познати – по времето на социализма винопроизводството в България е било насочено предимно към количество. Планираната дажба е трябвало да се изпълни. Най-често за сметка на качеството. Едва след падането на стария режим приватизирането на лозарските масиви е направило възможно индивидуалното производство на вина.

Първи впечатления натрупахме от дегустацията на Мавруд от 2007 година. Този местен сорт, характерен за региона около Пловдив, ни бе препоръчан от келнер в хотела в София, където нощувахме. Рубинено червен цвят, високо съдържание на танини, мек вкус и приятен аромат, ни подсказаха, че в България ни очаква нещо особено...

Придържайки се към българския обичай, преди вечерята си казвахме наздраве с ракия. Високо процентовото питие подложи на изпитание вкусовите ни рецептори. Затова предпочетохме да останем на вино. 
В Благоевград посетихме винопроизводителя Вини Бошкилов. По време на дегустацията пробвахме Мерло, Каберне и... Мелник. Този местен сорт е едно истинско богатство! В разговора научихме интересни неща относно местните вина и техните особености.

Вечерта, след изпълнения със срещи ден, утолихме жаждата си с българска бира - напиткa, която не отстъпва по качество на немските си конкуренти. 

На следващия ден се отправихме към Сандански. На добре поддържания път станахме свидетели на доста приключенски изпреварвания. Междинна спирка – Илинденци. В селото с около 800 жители се срещнахме с гостоприемни българи. Масата бе препълнена с доматена салата с кромид и сирене, пълнени чушки, домашно вино както и характерната ракия. 

Това, което обаче ни впечатли най-много, е незабравимото гостоприемство на хората. За тях не може да се каже, че са затрупани с пари. Въпреки това се завързва такъв разговор, сякаш се познаваме от години. 

Разказаха ни, че в последните години много винопроизводители наблягат все повече на качеството. Приятно сме изненадани от тази информация. 

Впечатлени от единството между хората, се отправяме към следващата ни среща. Имахме уговорена дегустация с винопроизводител в Илинденци от друг калибър - Кьосев. От бъчвите в бутиковия килер дегустирахме различни вина, сред които Каберне и Резерва от 2007 година. Първокласно качество, което не се нуждае от повече думи. 

Кулминацията на пътешествието ни – влизаме в Мелник. С неговите 300 жители това е най-малкият български град. Любопитни сме да опознаем мястото, дало името на местното вино. Незабравимият Карл Май описва Мелник в произведенията си, без дори да го посетил. В Рожен гостуваме на леля Зара. Тази пленяващо усмихната и сърдечна жена ни даде да опитаме от домашното си вино и сирене. Впечатлени сме от вкуса на продуктите, но най-вече от положителната енергия на домакинята и на семейната сплотеност сред българите като цяло."
 
В заключение журналистът споделя, че България задължително трябва да се възползва от възможностите на европейските средства, за да популяризира красивите български туристически дестинации и качествените продукти. Но отбелязва също, че обществените пари не трябва да се харчат за скъпи рекламни кампании, а за умна комуникационна стратегия, която ще донесе по-трайни успехи на държавата.
 
Според двамата специалисти една от основните задачи на управляващите е да помагат за изграждането на един позитивен туристически и винен имидж. Важно е държавата да позиционира своите продукти на Запад в дългосрочен план, за да има печалба от това. 
 
А докато това стане, те с удоволствие биха посетили родината ни поне още веднъж, за да се насладят на българското качество и гостоприемност. 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
5
 
! Отговори
sanja преди 11 години
само не знам от кой зор да вземеме чужда история Дали нямаме ? Дали не е харесвана или е малко? Орфей, Спартак и разни богове като Аполон сигурно не са част от нас Стига тъпотийНе знаеме нищо за Тангра и Перун , но правим АПОЛОНИЯ Тогава гърците да празнуват Лада или Ивайло като герой СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ
53
0
 
6
 
! Отговори
зззз преди 11 години
59 умник,чети тук,човекът е един от шефовете на издателството!cms.thienemann.de/index.php?option_content&view=article&id=66&Itemid=94а иначе с какво сте облъчили чужденците,егати тъпотията :"Дали Спартак наистина идва от българска Тракия, е все още нерешен спор между историците. Но според легендата мелнишкото вино му е давало магически сили." толкоз ли няма история българска интересна, че вицове сте им метнали на хората???Или сте го сбъркали с Крали Марко??
52
11
 
9
 
! Отговори
Yakky Doodle kанарче преди 11 години
Аз се вързах, че някой е намерил нещо хубаво у нас.
51
29
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 11 години
В Германия издателство Thienamnn няма. Има Thienemann, но в ръководството на Thienemann няма лице на име Гунтер Еени! Откъде ги намерихте тия клошари и защо взимате читателите на сайта за канарчета?!
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
па сьбрааме алкохолици... следващите германци дано да са дошли като гьрците- за секс туризьм, че да прочета нещо свежо!
49
15
 
16
 
! Отговори
дядо преди 11 години
българия не печели българия губигуби златна земя за без пари и хора за без паристига сте пробутвали тая простащинаникой не е дошъл от вън да ни направи хубавоа е дошъл да изкяри и колкото повече кяри толкова повече ни хвали за постиженията на демокрацията от която само той има полза
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само в Пългария с 50 евро на ден можеш да си БОГ!
47
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пустиняци
46
6
 
20
 
! Отговори
Нищо ново преди 11 години
Такива са журналистите от цял свят..Ядат и пият и славят който им плаша.........
45
11
 
62
 
! Отговори
никой преди 11 години
ЕЙ защо не се гръмнете всички песимисти и родоотстъпници!Страната ни е божествено красива и хората са добри!Държавата е скапана и това ни съсипва!Само със злоба и съскане няма да минем и крачка напред!Бъдете по-добри всички и не злобейте срещу другите!
44
16
 
6
 
! Отговори
FFFF преди 11 години
надявай се тоя селянин бойко да вкара в миша дупка някой.. див селянин си ти с промит мозък.. бойко борисов е най-голямото бедствие след луканов в новата история на България. ЗАСРАМИ СЕ ЧЕ ГО СРАВНЯВАШ СЪС СТАМБОЛОВ
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пича с белите полета не е никакъв глупав гербер, а умен политически инженер от БСП!
42
1
 
17
 
! Отговори
ЯЗЪК преди 11 години
АБЕ ДА БЯХА ПОКАНИЛИ И ВЕЖДИ РАШИДОВ ЗАЕДНО ДА ДЕГУСТИРАТ ВИНОТО !!!
41
4
 
7
 
! Отговори
do 62 преди 11 години
Kak ne te e sram da sravnqva6 Stambolov s taa mutrenska otrepka we plastelin...Cqlata durjava gladuva a toi gi hvali :X
40
1
 
75
 
! Отговори
Vitan преди 11 години
"Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си."Константин Иречек
39
0
 
17
 
! Отговори
Расате преди 11 години
Анастасии Библиотекар "...Българите завоюваха Мизия,Дардания,Тесалия и двата Епира според родственото си право...."Поздрави
38
3
 
6
 
! Отговори
Расате преди 11 години
До WASILISQNISGERMANI,И ти ли ми говориш за "прабългари" -само да те информирам-такова животно като прабългари нема- има българи.Димитър Хоматиан в кратко житие за Климент- "..Климен е от мизите,познати днес като българи,които бяха прогонени от Александър на север към северно море и от Олимп на Бруса(Булгарда или Тавър) към Мъртво море,които после се върнаха с голяма войска и отвоюваха земята си..."Виж фреските описващи Омуртаг,Крум-всичките изобразяват владетелите руси.Поздрави
37
11
 
9
 
! Отговори
преуспели германци преди 11 години
за Бг всеки *** от западна Европа е преуспял
36
1
 
11
 
! Отговори
Кубер преди 11 години
До Ацета,Еми Югозападна България дека стига до Драч.Инак,ако пишат за Македония- требе да пишат дека са биле и во Шопско,па и во Мървашко та до Рупско.Сите тиа краища са во Югозападна България и сите ора са българе-макар и да бричат на тугини,но близки диалекти на западното българско наречие.И за накрая -во република Македония нема само македонци-има доста шопе-оти северната и част -Куманово и Скопие е во Шоплука.
35
1
 
3
 
! Отговори
д-р иванов преди 11 години
До Анонимен пациент 44,цяла сутрин те търся,забравил си хапчетата.Бързо в изолатора.