Жестоки санкции, ако децата в Банско са натровени с храна!

Всички ученици вече са изписани, съобщи Йордан Войнов
5 ное 2012 11:45,
31
Жестоки санкции, ако децата в Банско са натровени с храна!
Снимка: Булфото

Децата, приети в МБАЛ-Разлог със симптоми на хранително отравяне, са изписани, заяви пред “Фокус” Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

38 деца от 125-то СОУ в София бяха приети през нощта на втори срещу трети ноември в болницата в Разлог. Те се оплакали от повръщане, разстройство  и коремни болки.

Децата са част от група от 84 ученици от първи до пети клас, които са били на “зелено училище” в гр. Банско.

По случая инспектори от РЗИ-Благоевград са започнали още на трети ноември сутринта епидемиологично проучване за причините, довели до натравянето на децата.

Още по темата

Войнов допълни, че има два съществени пропуска, които са довели до нeприятната ситуация. Първият е, че от училищата, които са били на “зелено училище” в хотела, не са уведомили БАБХ за престоя си там: “Ако имаше това уведомление, нашите служители щяха да отидат и да проверят обекта. Вторият съществен пропуск, който не е по-маловажен, е, че обектът не е работил от лятото, отворил е точно преди да дойдат децата - пак няма уведомление от собственика на хотела, че е затворил обекта и че го отваря. Това трябва да стане с уведомление и съответно нашите експерти да отидат и да проверят в какво състояние е обекта”, каза още Войнов.

Според него не е много вероятно храната да е причината за натравянето, а по-скоро занижените хигиенни условия в хотела.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза от своя страна, че ако причината за натравянето е храната, ще бъдат взети мерки и санкциите ще са жестоки. „Защото, за да се развали празникът на децата и да се донесат тревоги на родителите, няма да бъде допуснато и то при условие, че те са платили доста високи цени”, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
***, явно Господ е бил мъдър и не е допуснал ти да се размножиш, затова пишеш за децата като за ла**а. Да пази Бог от такива *** като теб! А децата са добре-можеш да се захапеш за ***, *** нещастен!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
Чудно е как само тези деца са се отровили.Ние бяхме в хотел Банско спа и холидейс.Храната беше толкова нискокачествена и лоша,че стомасите ни през цялото време се чудеха какво сме им дали.Всичко естествено завърши със сериозни стомашно-чревни проблеми.За малко се разминахме с болница.
25
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Жестоки санкции = 500 лв глоба и 5к в джоба (на някой)
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sled dujd kachulka
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
decata sa izpisani .nali bqha na umirachkata
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ли си мисля, че може и да не е от храната. Децата са 84, разболели са се само 38. На отделни менюта ли са били? Възможно ли е да вирусно? Възможно ли е тези 38 деца да са били на излет през деня и да са пийнали водичка от няко чисто плалинско поточе? Много са въпросите!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vsqka godina kato otidem na more s decata ima deca s raztroistvo i povrushtane.nikoi ne vika lineiki i ne osira hirurgichno otdelenie kakto v sluchaq e stanalo.po-poleka malko.znaete li kakvo oznachava v sterilno hirurgichno otdelenie da se nastani bolen s diariq-sledoperativna infekciq.
20
1
 
1
 
! Отговори
??? преди 11 години
Кво ви пука бе тва е кофти материал се тая....
19
2
 
2
 
! Отговори
унсс 90 преди 11 години
20 души имаме резервация в Банско за Осми декември! Ако дотогава не вземат спешни мерки за хигиената, не знам какво ще стане. Обикновено в Банско е претъпкано със студенти за празника. Но кой трябва да вземе мерки и да се намеси.
18
9
 
5
 
! Отговори
... преди 11 години
Коментиращите пак сте се побъркали. Някви си ла**а там са се натровили и вече чудо голямо. Обезщетение от 50 000 за всяко дете? Вие акъл имате ли, *** пияни още от сутринта?
17
2
 
5
 
! Отговори
шишо преди 11 години
Жестоки санкции, дори бесило. Тези кожудери трябва да разберат.Че този отрасъл е не само да пълнят гуши а и да носят одговорност.
16
1
 
6
 
! Отговори
Марио преди 11 години
Хотела си работеше цяло лято.Аз бях там за Джаз фестивала,който беше август месец.Хотела беше затворен точно една седмица и това беше през октомври.Така,че незнам кой лъже в цялата тази история :))
15
1
 
7
 
! Отговори
Доби преди 11 години
Схемата е проста-туроператора дава офертите за зелено училище още от м.п септември.Защо точно този хотел?Комисионни за учителите на дете.Какъв е този хотел нвяма значение.Всичко трабва да се проверява преди екскурзията.Ама като се е рекло Банско-интересно ми е кокви занимания са и мали децата на това зелено училище?
14
1
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Миро тупана пак се прави на велик ,и сега ще излъже както си е свикнал.
13
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 11 години
днес са излезнали резултатите открити са стафилококи на трима от работниците в кухнята
12
3
 
7
 
! Отговори
Татко преди 11 години
Аз моите деца гледам да ги науча на хранителна култура, освен тренировки имат и хранителен режим, разнообразна храна богата на витамини, протеини и въглехидрати. Не ги уча на мазно, пържено, сладко и газирано !!! Никакви, ама никакви дюнери и бургери-това е = смърт !
11
1
 
6
 
! Отговори
haho преди 11 години
Това е резултата от гениалната служба - Агенция по храните, създадена от Министъра и верните му авери още от Ирландската афера за кражби и рекет.Разби се ХЕИ, които имаше изграден контрол и мониторинг и резултатите са налице.Отровени деца във Варна, после в Банско и т.н.А Агенцията прави само пиар акцииНо важно е Министъра и аверите му да станат мултимилионери чрез тяхни частни лаборатории и спедиторски фирми
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има си хас да не е от храната натравянето на дечицата.Сигурно е от чистия алпийски въздух там.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ХЕИ-то кой ще гилоби жестоко? Кой ще им нарита мързеливите трътки да ходят и проверяват обекти? Мързеливи нагли търтеи на храника. Трябва да се заведе иск и срещу ХЕИ, че не са си свършили работата.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Sankcii ste ima- kak ne! Nali na viceto vnu4kata e bila tam! Da gi zatwarqt! Ama arshina trqbva da e ednakyv za vsi4ki.