Спектакълът на Царевец с нов червен лазер

За първи път вчера той се извиси над църквата „Възнесение Господне“
Обновена: 26 ное 2012 16:39 | 24 ное 2012 10:54,
119
Спектакълът на Царевец с нов червен лазер
Царевец Снимки: Ростислав Грънчаров

Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търново" е в пълния си блясък от вчера след монтирането на червен лазер, базиран в Патриаршеската църква „Възнесение Господне", показва репортаж на Ростислав Грънчаров в читателската рубрика на Dnes.bg мРепортер.

„Звук и Светлина“ е аудио-визуален спектакъл, който изпъстря крепостта "Царевец" с уникални светлинни ефекти и оставя незабравим спомен у зрителите. Звукът от спектакъла представя исторически събития от времето на второто българско царство.

Целта на спектакъла е със средствата на музиката и ефектното осветление да се изгради един запомнящ се емоционален образ на хълма крепост Царевец, събрал в себе си цялата историческа същност, величие и слава на древната престолнина Търновград – станал синоним на българския дух и национална гордост. Водещ елемент е специално написаната музика, с помощта на която се проследяват историческите събития и се характеризират техните невидими образи.

Още първите звуци ни потапят в един нереален свят, далече назад във вековете, когато по тези земи са живеели траки, славяни и дошлите по-късно прабългари. Музикалната тема наслагва последователно мисли за създаването на Българската държава в 681 г., борбите за нейното укрепване.

Спектакълът е реализиран от българо-чехословашки екип, ръководен от Въло Радев и Яромир Хник. Първото излъчване е през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър.

Насладете се на снимките на Ростислав в мРепортер, а ние в Dnes.bg очакваме и събитията, уловени от вашия телефон или фотоапарат:


Царевец

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
до Силвия преди 11 години
Ти си типична меркантилна парцалеса,за която духовността не значи нищо...
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само дето в статията липсва герберастката нишка - как герберунгела - кмет, с фалшифицираните избори, е сътворил всичко това! Ама защо го няма Тиквата, че да среже лентата на новия лъч! Лошо, Панов ........... лошооооооо! Ще те кастри Батко ти - Мутрьо Банкянски!
46
1
 
6
 
! Отговори
от Търново преди 11 години
Все пак това са пари по европейски програми, които не могат да се пренасочват. И освен че става красиво и атрактивно тези пари влизат в нашата икономика.
45
5
 
2
 
! Отговори
акуд преди 11 години
това е хубаво , но как ще увеличите туризъм с ЕДИН НОВ ЧЕРВЕН ЛАЗАР , аз не зная. арабелите строят цели острови и хотели със ски писти вътре а г-н Борисов не може да събере няколко камъка и да ги подреди във формата на крепост,
44
18
 
5
 
! Отговори
Силвия преди 11 години
аз съм от ВТ, но града не ми харесва, прекалено ми е малък, живея в София, става за 2 дни на хотел. Дори свестен център няма, а само улици
43
1
 
7
 
! Отговори
мушмул преди 11 години
Дарт Вейдър е с червения. Оби Уан е с зеления, Люк е със синия.
42
0
 
9
 
! Отговори
див селянин преди 11 години
Града е прекрасен, но има един *** - Моника
41
0
 
3
 
! Отговори
ilko преди 11 години
чакам новините с невероятно-извънземно напреднала турция
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a be stiga s tia prijateli. snimkite sa mnogo krasivi i na jivo 6te e o6te po-hubavo.
39
0
 
3
 
! Отговори
А? преди 11 години
Кой си ти, бе, бай... "Марио"?! Я се пиши с истинско име, че нещо не стоплям кой точно ми е "духовният лидер" последните 12 години. И кога успя да си харесаш публикацията от няколко различни компа?
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Случайно гледах репортаж на пресконференцията на Г-н Президента , г-н Костов и г-н Димитров. Понеже преди пет месеца излезе в медийното пространство, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ СА СПЕСТИЛИ ОКОЛО 20 МИЛИАРДА ЕВРО. ТЕ СЕГА СА НАСОЧИЛИ АПЕТИТИТЕ СИ КЪМ ТЯХ. Нека пак поясня ,че пари взети на лихва носят само временно решение след което кризата се задълбочава.ТЕЗИ ХОРА ВЕЧЕ РЕАЛИЗИРАХА ТАКИВА ВРЕМЕННИ РЕШЕНИЯ И РЕУЛТАТЪТ Е СЛЕДНИЯ:1. ВЪНШЕН ДЪЛГ 36 МИЛИАРДА ЕВРА. /държавен и частен/. При брутен вътрешен продукт 31 милиарда евро.2. Продадени най печелившите ни предприятия на свои хора и чужди фирми, които изнасят 15 милиарда евро на година от България. /НЕЗАКОННО/3. Закони за земята такива ,че я разпокъсаха и нашето стопанство вече е неконкурентно.И МНОГО ДРУГИ НЕЩА В УЩЪРБ НА ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАИЯ. И СЕГА ГОВОРЯТ ЗА НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ.ИЗВОДА Е, ЧЕ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ДО СЕГА СА СЛУЖИЛИ НА ВЪНШНИ ИНТЕРЕСИ ОТ ИЗТОК И ОТ ЗАПАД.НАРОДНАТА ПОГОВОРКА ЗА ТОВА Е : РАЗВАЛИ КЪЩА НАПРАВИ КОЛИБА.И сега тези хора искат да си купим облигации да спасим държавата. Разбира се може , но не и когато те са на власт.ЗАЩОТО Е КАЗАНО : НЕ ПО ДУМИТЕ А ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ. НИЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЗНАЕМ ,ЧЕ САМО ПАРИ ВЛОЖЕНИ В ПРОИЗВОДСТВО МОГАТ ДА ИЗВЕДАТ БЪЛГАРИЯ НАПРЕД.Между другото и Г-н Костов го знае прекрасно защото го е казвал. Въпросът е : Чии интереси защитава сега ?Това го знаят и Китайците , и Турците, и Индийците , и Израелците, и Швейцарците.Те не разпродават имущество и средства за производство. Те придобиват такива.А ЕТО КАК В ШВЕЙЦАРИЯ ПАЗЯТ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС:Защо Швейцарските часовници са ТОЧНИ?НА ПРЪВ ПОГЛЕД ЩЕ СИ ЗАДАДЕТЕ ВЪПРОСА КАКВО ОБЩО ИМАТ ШВЕЙЦАРСКИТЕ ЧАСОВНИЦИ С ПОЛИТИКАТА. ЩЕ ВИ КАЖА.Имам познат в Швейцария, Българин с швейцарско гражданство, то все още живее и работи в Швейцария в техен общински съвет да го наречем. /кантон/.Преди нова година получил известие , че ако не си продаде апартамента в София няма да има право на никакъв обществен пост или служба. Презумкцията е , че не можеш да имаш интереси извън страната и да заемаш обществен пост или каквато и да е обществена платена работа.КОНФЛИКТ НА ТВОИТЕ ИНТЕРЕСИ И ТЕЗИ НА ДЪРЖАВАТА. ОТГОВОРЕТЕ СИ НА ВЪПРОСА: ЗАЩО ШВЕЙЦАРСКИТЕ ЧАСОВНИЦИ СА ТОЧНИ?
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обичам този град ! Правех видео снимки на Царевец , В хотела ми казаха , че малко преди мен са идвали 300 Румънци и тогава една вечер е имало светлинен спектакъл . Само че когато влизаш във Царевец преди да стъпиш по плочите на среднивековната крепост отдолу се разнася *** и се питаш, кой има право да си построи къща почти под моста , Търновчани знаят повече . Те свикнаха ли с това , защото макар и далеч от там , аз не мога да свикна .. Както и с много други потресаващи неща ?
36
1
 
17
 
! Отговори
MK2 преди 11 години
Велико Търново е хубав град
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като ще го правите ..правете го като хората. Пуснете наред с лазера и парчетата на най-великият диджей Offer Nissim с Мая, та да е екзалтацията пълна.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, можеше и един бял лазер да турят :)
33
2
 
21
 
! Отговори
Галина преди 11 години
Това е един град -легенда Прилича му !!!
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога не разбрах какъв е смисъла на това? Някой пак намазва...
31
0
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 11 години
Да сложат и един бял лъч. Да стане бяло - зелено - червено.
30
5
 
1
 
! Отговори
Norge преди 11 години
Tova da ne e me4yt na Dart Vader..xaxaxax.Imperiqta otvryshta na udara :)
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пир по време на чума.