Спасиха бедстващи в Стара планина

Трима пренощували в палатка край връх Юмрука
16 дек 2012 14:48,
17
Спасиха бедстващи в Стара планина
Снимка: Bulphoto

Две момчета и едно момиче, останали да пренощуват на открито на палатка край връх Юмрука, са прибрани от Планинската спасителна служба (ПСС).

Групата е планирала да направи преход от Клисура до хижа Ехо в събота, но едно от момчетата е получило силни болки в крака и не е успяло да продължи. Тримата са останали да пренощуват в палатка, след което тази сутрин се свързали с карловската ПСС към БЧК.

Младежът, получил болките, е бил в гипс до преди месец, заради счупен крак. И тримата планинари са здрави и без наранявания, уточниха от ПСС.

Спасителите призовават всички, които тръгват на преходи в планината да организират старателно пътуването си, да подбират внимателно участниците, да проучат маршрута и да тръгват на път само, ако са в добро здраве. Подробни съвети за планински преходи могат да се прочетат на сайта на Българския червен кръст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
живея в Рила и зная какво е студ , преспи сняг и виелици в планината - помагал съм на хора изпаднали в беда , помагам и сега , никога не съм и помислял за отплата , въпреки 72 години, весело е когато имаш "компания в бараката " и пийнеш греяна ракия :)
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименВярно че струва пари, и ако пострадалите нямат планинска застраховка ще трябва да платят разходите от джоба си. Какво според теб значи да си готов?Колкото и добре да е подготвен човек пак стават сакатлъци, така че номер 10 няма как да е прав или поне не винаги, а само в отделни случаи. Устата му обаче трябва да се измие със *** както и на номер 13.Седят и злобеят , а едва ли са и помирисвали зимната планина.
14
12
 
1
 
! Отговори
къде е новината преди 11 години
След като са спасени,защо го пишете.. поне да бяха премръзнали,с ампутирани крака и счупени пръсти ,в България само лошотията е новина.
13
5
 
13
 
! Отговори
До Анонимен хабдал преди 11 години
Известните планинари са загинали от самонадеяност, пършивецо! А спасителите съвсем не са доброволци, както ти се иска. Това са обучени момчета, които работят за скромно възнаграждение и спасяват брадясали *** като тебе, ***! Това да си *** и нахален, вече се превърна в професия у нас!!! Ей такива *** се навъдиха и седнаха да пишат недомислици, защото изобщо не са в час с обстановката и всичко наоколо. Пфу, скунксове смрадливи, дето са анонимни за всичко, марш до банята наказани!
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 11Те са доброволци,но безплатен обяд няма,нали знаеш? Тази акция по спасяването струва пари. В този смисъл 10 е прав. Като не си готов, не излагай на риск своя живот и на другите.Да не говорим,че често и животът на спасителите е в риск. Какво като са доброволци? Не са самоубийци!
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Планински водачСпоред теб всеки който има нужда от помощ в планината значи е долен ляв п*дал щом се е озовал в това положение?А какво ще кажеш за десетките загинали все известни планинари, които са *имали хабер* какво правят, но пак са намерили смъртта си в планината.Спасителите в ПСС са доброволци, които сами са избрали да рискуват помагайки на такива *шушляци*.Вземи си смени ника, че звучи нелепо предвид какви простотии плямпаш. Там горе зимата си е опасно и страшно.Трябват здрави топки!
10
15
 
14
 
! Отговори
Планински водач преди 11 години
Къде са тръгнали тия ***, без нужната подготовка в планината? Смятали са да дупят момата и да се правят на герои после май! Ей, аман от шушляци, дето нямат хабер какво правят! Планината е страшна работа и не прощава на глупците! Тя е много красива и величава,но трябват нормални хора, за да го усетят и разберат! Пръскачите да си стоят в къщи и да не създават работа на спасителните групи!
9
3
 
12
 
! Отговори
Хаджи Ахил преди 11 години
Хора, стойте си в къщи на топло и не дърпайте дявола за опашката.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре е че няма жертви. Да са живи и здрави да разказват на внуци за случката след дълги години.
7
4
 
39
 
! Отговори
до Психолог преди 11 години
Отивали са на х. Ехо, а са носели палатка, знаели са какво да правят - очевидно са хора, които познават планината и са имали подходяща екипировка! Момчето може би не е преценило, че натоварването и студа могат да предизвикат болки в травмираното място, но това се случва! Важното е че са реагирали правилно и не е станала беля. А до 6 - защо да не ходят?! Зимните спортове не са за всеки, но това не ги прави лоши:)
6
9
 
25
 
! Отговори
Хм преди 11 години
Къде на тия температури тръгнали по планината ?
5
10
 
20
 
! Отговори
спасител преди 11 години
Изпаднете ли в такава ситуация през зимата в планината - има само едно решение: Цяла нощ - с*кс и никакво заспиване!
4
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, че са живи и здрави! Браво на ПСС!
3
3
 
46
 
! Отговори
Психоглог преди 11 години
"Младежът, получил болките, е бил в гипс до преди месец, заради счупен крак.."Радвам се, че са добре, ама... някои хора бъркат планината с Южния парк, ми се струва! В планината сега се излиза само добре екипиран и подготвен, иначе те търсят напролет.. или каквото е останало от теб..
2
1
 
32
 
! Отговори
ime преди 11 години
Какво ти има бе човек? Скуката ли те е ударила?!
1
69
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко! Ако бяха умрели щеше да има повече съспенс!