Руйно червено вино и песни от изгрев слънце за Трифон Зарезан

Поколения лозари и винари почетоха традициите край Пловдив
Обновена: 1 фев 2013 15:44 | 1 фев 2013 15:43,
2
Руйно червено вино и песни от изгрев слънце за Трифон Зарезан
Снимка: Винпром Пещера

Един от най-древните празници в календара на Българската православна църква премина под знака на руйното червено вино, песните от изгрев слънце и веселието край най-плодородното лозе.

Поне така изглеждаха нещата тази сутрин край масивите на най-големия производител на вино и ракия у нас - Винпром Пещера.

Древните обичаи на Трифон Зарезан гласят, че колкото повече червено вино се лее на лозето още от изгрев слънце, толкова по-плодородна и успешна ще е годината за лозарите.

Тази традиция и до ден днешен се съхранява и спазва ежегодно в районите, наследяващи майсторлъка на древните лозаровинарски родове.

Известният именно с винарството си край на област Пловдив днес подслони стотици експерти в производството на висококачествени вина и ракии.

В ранната утрин бе пресъздаден един истински древен Трифон Зарезан. Както традицията гласи, най-висшият лозар в района пръв зарязва лозето.

Изпълнителният директор на компанията Иван Папазов спази до последния детайл всеки един от обичаите на древните лозари, като дори поля лозето с най-добрата реколта от класното червено вино Domaine Peshtera от сорт каберне фран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Трифон Зарезан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
селтак преди 11 години
А аз си пия домашното ,защото от вимпромите е гола вода , и струва по 8-10лв. бутилката!!