"ЕВН вън!" обедини България

Петнадесет града се включиха в протеста
Обновена: 10 фев 2013 20:31 | 10 фев 2013 13:42, Петя Славова
784

Протестиращи срещу сметките на тока в Пловдив. Снимка: Булфото

Петнадесет града в България излязоха на протест срещу високите сметки за електроенергия и частния монопол, организиран в социалната мрежа Facebook.

В столицата недоволните се срещнаха с министър Делян Добрев, който не успя да ги укроти. Вместо това хората го замеряха със снежни топки.

Повече от 2000 пловдивчани излязоха на протестно шествие срещу високите сметки за ток, получени от австрийската компания EVN. Те тръгнаха от Централна поща и стигнаха до централата на дружеството. По време на шествието протестиращите скандираха: "ЕВН вън", "Австрийци-фашисти" и издигнаха плакат с надпис: "Енергийни Вампири Не търпим", предаде кореспондент на Dnes.bg в града.

Още по темата

В същото време от полицията съобщиха, че умишлено са запалени два автомобила на компанията тази нощ. Те са били паркирани до централата на дружеството.В интернет се появи и клипче с горящите автомобили.

„ЕVN България изразява острото си възмущение и осъжда вандалския акт”, се казва в съобщение на EVN до медиите. В него се подчертава, че двата автомобила се намирали в непосредствена близост до сградата на дружеството и на метри от двора на близката детска градина.

От компанията съобщават, че инцидентът е станал час и половина след полунощ. Записи на видеокамерите са заснели маскирани лица, които подпалват колите. Те са предоставени на органите на полицията.

Във Варна над хиляда души хвърляха яйца и камъни срещу сградата на "Енерго-про".

Стотина души протестираха и пред сградата на електроразпределителното дружество "Енерго-Про" в Русе, предаде БТА. Издигнат беше и плакат с надпис "Енерго-Про". Вън. Опасно за нас”. Хората се обявиха срещу чуждестранните частни компании, които продават български ток, и скандираха "Паразити". "Говорим, агитираме се по Facebook, че трябва да се съберем и да променим всичко това, разбираме се да бъдем много хора, а в крайна сметка повечето не идват", каза 63-годишният Венко Андреев. През декември мъжът е платил 130 лева за електроенергия, а януарската му сметка е 343 лева. "Отоплявам се с два климатика. Казват, че е по-дълъг периодът на засичане, но 200 лева отгоре са много", посочи Андреев.

В Кюстендил и в Дупница също протестираха срещу високите сметки за електричество. На централния площад "Велбъжд" в Кюстендил се събраха около 200 души. Над 800 подписи са събрани в подписка срещу монопола на ЧЕЗ в града през последните пет дни на протести.

Около 500 души участваха в протестно шествие в Дупница от офиса на ЧЕЗ в града до централния прощад "Свобода", каза Георги Иванов, един от организаторите на протеста. Той посочи, че презследващата седмица в града започва и набирането на подписи.

Недоволните протестират срещу отнемането на основното им право, гарантирано от демокрацията - правото на избор. Оставят ни без алтенатива, в ръцете на монополиста ЧЕЗ, които сам създава правила. Монополистът инкасира изразходваната от нас електроенергия чрез инсталирани собствени електромери, без да ни
известява кога и защо подменя старите. Не счита за необходимо да ни информира кога и къде са били еталонирани тези измервателни устройства и защо не са преминали задължителни изпитания и контрол в Националната служба по метрология, заявихаучастниците в протеста.

Протестиращите посочиха, че е безумие да се товарят сметките с повече от 100 процента за обслужващи дейности - достъп, пренос, недоказан консумиран процент "зелена енергия"."Очакваме да получим необходимото разбиране от страна на политици и правителство, като национализират и изкупят обратно дяловете на доказано некоректните електроразпределителни дружества", бе заявено още на протеста. Недоволните настояват и за отстраняването от "държавната хранилка" на ДКЕВР, като на нейно място да бъде граждански комитет от компетентни и некорумпирани личности.Протестите ще продължат до осъществяване на исканията, казаха още организаторите.

Във Велико Търново над 200 души протестираха срещу високите сметки за ток пред касите на "Енерго-про". Те излязоха с плакати и призиви за оставката на министърът на финансите Симеон Дянков и за разпускането на ДКЕВР. Те настояваха за прозрачност при формирането на месечните сметки и разсекретяване на клаузите в приватизационните договори на електроразпределителните дружества.

Около три хиляди благоевградчани се включиха днес в протеста срещу големите сметки за ток и настояха за изгонване на електроразпределителните дружества от България.

Протестът започна пред центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в областния град и продължи с шествие през централната градска част и митинг отново пред офиса на електроразпределителното дружество на бул."Св. Св. Кирил и Методий".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


784
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
602
0
 
1
 
! Отговори
емо преди 11 години
не само евн ;всички чужди фирми крадат по същия начин,а ние им помагаме като избираме мутри на власт
601
0
 
2
 
! Отговори
s преди 11 години
Атака и чистка на чуждите агенти ! Не заради Волен , а поради идеологическият характер на партия Атака . Трябват ни родолюбци , трябва ни истински български елит , който да пулучи максимална народна подкрепа , защото англосаксонските империалисти няма лесно да ни пуснат .Ще използват цялата мощ на пропагандната си машина , политически и икономически натиск , дори опити за разпалване на етнически конфликт и гражданска война!
600
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
STANISHEV prodade BMF
599
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DOGAN-alkoholik (kradliv)
598
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KUNEVA SADEISTVA ZA PRODAJBATA NA ERP-tata
597
1
 
8
 
! Отговори
VARNA преди 11 години
CAMO ATAKA
596
2
 
6
 
! Отговори
S.PETROV преди 11 години
CAMO ATAKA
595
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е така е станали сме като Алф порастнали са ни още 6 стомаха.Затова сме готвели 7 пъти повече.Сигурно и теорията за относителността е вярна.Времето се е разтегнало и от 10 декември до 10 - ти януари са минали 128 дни.Тези които живеят покрай Дунав са подгрявали водата в Дунав за да не замръзне.И така все обяснения като от управници.И докога ще ги търпим?Това е въпросът-да бъдем или да не бъдем?
594
0
 
8
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Те трябва не просто да бъдат изгонени, а и съдени. Присвоили са немалко, укрили са данъци. Ако не ги осъдим, ще се пишат потърпевши и ще искат компенсации. А те са тези, които ни дължат.
593
0
 
5
 
! Отговори
КЛИЕНТ НА ФАШИСТИТЕ преди 11 години
БИЛИ СМЕ СИ В КЪЩИ ПО ПРАЗНИЦИТЕ. ДОБРЕ. ГОТВИЛИ СМЕ ПОВЕЧЕ-БИВА. АМА НА БАЗАТА МИ ИМА САМО ЕДИН ПРОЖЕКТОР ,КОЙТО СЕ ВКЛЮЧВА С ЧАСОВНИК. ВСЕКИ МЕСЕЦ ЕДНИ И СЪЩИ ЧАСОВЕ РАБОТИ ЗАЩО СМЕТКАТА И ТАМ Е ДВОЙНА.ОТ 70 НА 140 ЛЕВА. ДАЛИ Е ГОТВИЛ ПОВЕЧЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ?
592
0
 
2
 
! Отговори
Svetlinov преди 11 години
prizovavam vsichki balgari i balgarki po sveta da publikuvat v web pone po edna faktura za elenergya ot novite si adresi po drugite darjavi ot sveta i da osvetlyat vatreshnite balgari i balgarki s adresi v BG kakvi ogromni tzeni plastat v BG za elenergya! neka da si sravnim tzenite na elenergyata v stranite ot eu!
591
0
 
17
 
! Отговори
тя преди 11 години
БРАВО НА БЪЛГАРИТЕ! НАЙ- ПОСЛЕ СТАНАХМЕ ЧОВЕЦИ!
590
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавниците трябва спешно да си платят заради Белене, заради това ще вземат паричките от надписване на сметките ни
589
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавниците трябва спешно да си платят заради Белене, затова ще вземат паричките от надписване на сметките ни
588
0
 
2
 
! Отговори
Бай Вичо преди 11 години
Вън ***!Те са най ГОЛЯМАТА заплаха!
587
0
 
13
 
! Отговори
владетеля преди 11 години
ЧУЖДЕНЦИТЕ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ,ТЕ НИТО СА СТРОИЛИ НИТО СА РАБОТИЛИ ТУК,А СЕ РАЗПОЛАГАТ С ИМУЩЕСТВОТО НА БЪЛГАРИНА.
586
0
 
27
 
! Отговори
Отново но протест! преди 11 години
Сега му е времето да изринем до крак корумпирания ***! Монополите, правителството, депутатите и президента!!!София, днес следобед в 17 часа в центъра! Да излезем още по-масово и по-гневно от вчера!Който знае за часа на протестите в другите градове, да каже!!!
585
0
 
3
 
! Отговори
az99 преди 11 години
...Da,polovinata ot Balgarite sa zad granica,no za tova sa vinovni ,tezi marshi,koito izbirame sami..i mnogo tarpqhme i prodalgavame da gi tarpim,kraino vreme e da im pokagem che ne moge poveche taka..v drugite evropeiski strani stachkuvat dori i za 5 centa vdignati ceni,a nie -tarpim i malchim,do koga...neka pokagem na Evropata kak giveem,kakvi ni sa dohodite za ocelqvane,zashtoto upravnicite ni gi lagat tam i predstavqt po savsem drug nacin givotat ni tuk...
584
8
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Не обвинявам Дилян Добрев или сегашното правителство. Всичко е ясно за заложените капани с зелената енергия, Белене и търговски кражби.Би трябвало да се помисли за въпроса на търговците. Не е възможно един продукт за произвеждане да струва 100% и да се продава на 300 %. Погледнете си фактурите за тока.Или Производителя продава тока за 100лв а търговеца на готово печели 300лв Къде е проблема? Помислете си преди да стачкувате и преди да обвинявате защото някой Ви подвежда! Тук мислете!!!!!!!!!!!!!
583
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Говорим, агитираме се по Facebook, че трябва да се съберем и да променим всичко това, разбираме се да бъдем много хора, а в крайна сметка повечето не идват" - ето това ме плени. :)Българина и за пари не обича да работи, ти очакваш без пари да протестира. :D