"Всеки ден ще е така до победата!", скандираха граждани

13-ти ден продължават протестите в цялата страна
Обновена: 22 фев 2013 21:15 | 22 фев 2013 21:06,
970

Варна Снимка: Булфото

Около 400 протестиращи имаше тази вечер в София – насъбралите се около Орлов мост и езерото "Ариана" скандираха „Мафия”, „Без партии”, „Всеки ден ще е така до победата”. Те носиха и лозунг с надпис „Партиите вън” и развяваха българския флаг.

Групата протестиращи стигна и до паметника на Васил Левски, където всички коленичиха и запазиха минута мълчание. След това отново се насочиха към Орлов мост, където блокираха движението.Събралите се скандираха "Долу партиите!" и пееха химна на България. Те призоваваха хората да се присъденият към тях. 

Протестът започна със скандал между дошлите, които си отправиха взаимни обвинения, че са провокатори, но в края на краищата се обединиха около идеите за създаване на граждански комитет, който да представлява исканията на протестиращите от цялата страна, и гражданско самоуправление. Неделчо Илинчев, един организаторите на протеста, заяви, че за 23 февруари протести не са планирани.

Около 1000 варненци се събраха тази вечер пред общината в 18 часа, за да участват в поредния, 13-и протест. Сред плакатите, които носиха мнозина, са "Кой управлява Варна", "Пламен подпали сметките на мафията", „Бойко, защо Киро”. Хората скандираха оставка, визирайки кмета на Варна Кирил Йорданов.

Тази вечер недоволните решиха да протестират пред ВиК дружеството заради повишението на цената на водата, кото стана факт от 1 февруари. Хората тръгнаха по бул. „Осми приморски полк” и през бул. Цар Освободител се насочиха към ВиК. Те викаха, свиреха с тромбони и вувузели и скандираха „Българи, юнаци” и „Победа”. Цената на кубик вода в града се повиши с 15 стотинки от началото на месеца и вече струва 2,39 лв.

Протестиращите варненци стигнаха до сградата на ВиК малко след 19 ч. Там бяха посрещнати от жандармеристи, които отново бяха със свалени щитове. Варненци ги поздравиха и започнаха да освиркват дружеството. След това поеха побул. „Васил Левски” с идеята да блокират пътя за Златни пясъци. По пътя си обаче се отказаха от това намерение и отново се насочиха към мястото, от което тръгнаха – Община Варна.

Около 200 души се събраха пред централата на австрийската компания EVN и в Пловдив. За 13-ти пореден ден те изразиха недоволството си от монополиста , който обслужва милион и половина абонати от Южна  България. Протестиращите направиха шествие по главната улица на Пловдив и стигнаха до централния площад . За разлика от протеста им в четвъртък, до блокади на булеварди не се стигна. Хората очакват най-масов да бъде протестът готвен за неделя.

Близо 100 души и от пловдиския квартал „Столипиново“ протестираха пред „Джумая джамия“ в центъра на Плводив. Те поискаха последните им сметки за ток да бъдат опростени от австрийската компания EVN, защото били непосилно високи. По думите им някои домакинства дължат межу 500 и 1000 лева за електроенергия.
„Ние сме безработни, искаме си старите електромери, защото тези въртят много бързо“, оплакаха се недоволните столипиновци. Някои от тях твърдят, че като минават покрай новите електромери и тропат с крак до тях, сметката им за ток става по-висока. „EVN вън!“ и „Мафия!“, скандираше тълпата.

Близо 500 души излязоха по улиците и на град Ямбол, за да изразят своето недоволство от високите сметки за ток и монополите. Въпреки дъждовното време протестното шествие, тръгнало от читалище Съгласие, премина по централните улици на града. Протестиращите развяваха българския флаг, пееха патриотични песни, чуваха се възгласи "Мафия", "Монополите вън" и "Българи юнаци". Протестът премина без напрежение и инциденти.

Младежи от Търговище поискаха нови политици и нов път за Българи. Повече от двеста души се събраха въпреки дъжда в областния град.  "Тук сме да поискаме по-добър живот за нас, нашите родители и бъдеще за децата ни" скандираха те на централния площад "Свобода". Ако не излезем сега - нямаме бъдеще в тази държава, твърдят участниците в протеста.

Те се обявиха срещу високите сметки за електроенергия и срещу скъпите лекарства, купувани от родителите им с големи лишения. "България поема по нов път! Искаме да останем тук, а не да мизерстваме и робуваме в чужбина", заявиха протестиращите. Те бяха категорични, че това няма да е последният им протест. В неделя ще се присъединят към националното негодувание.

Младите скандираха "Търговище, събуди се!" Според един от протестиращите в Търговище нищо не се е променило от раждането му до днес.Затова младите настояват за нови политици и нов път на България.

В Пазарджик около триста души се включиха в мирно протестно шествие, което премина през централните улици на града до сградата на ЕВН. Преди началото на проявата бяха събрани писмени искания, които ще се представят на национална среща утре. Целта е те да бъдат обобщени и през следващата седмица да бъдат внесени пред президента, каза Десислава Рабаджийска от организационния комитет.

Протестиращите, предимно млади хора, скандираха "Стига вече сън, монопола - вън" и "Единство". Пред офиса на електроразпределителното дружество протестиращите призоваха за смяна на политическата система в страната. Пред множеството бе обявено, че следващият протест е насрочен за 24 февруари от 11 часа.

Нашият протест е срещу ниските заплати, срещу високите цени на тока и лекарствата и срещу политическите игри през последните 20 години, коментираха участници. 

Около 40 души за поредна вечер се събрахаи  на площада в Кюстендил. При недоволните от монополите кюстендилци дойде и кметът на общината Петър Паунов, който разговаря с тях и изслуша исканията и идеите им.

Той покани представители на координационния съвет идния вторник да проведат среща, на която отново да обсъдят исканията и идеите за развитието на Кюстендил. В подписката, подета от протестиращите срещу монополите, вече са се подписали над 6 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


970
Още по темата: протесттоквисоки цени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
723
0
 
0
 
! Отговори
пияният преди 11 години
Абе,седя аз пред монитора,чета,чета..искания..."пълна ревизия на имотите на богатите".И даже..започнх да мисля.И не мога нищо да измисля: "от колко лева,или милиона почват богатите";кой ще ги обвини?Ако е прокурора,*** той нали е назначен от "тях",даже си имаха "квоти" за целта.Ами,кой ще ги съди?И съдиите бяха назначени от "тях"..и за съдиите си имаха "квоти".Амипо какви закони ще ги съдят - нали "те" си ги поръчаха при "техните "депутати...Я-а-а!Ами,работата блокира.А е и "демокрация"...
722
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НФБ нова конституция
721
0
 
0
 
! Отговори
до 931 преди 11 години
Ти май си гнусен ***, а и си неграмотен, но това е обичайно за вас!!!
720
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Браво! Колкото и да се опитвате да внушавате, че протестиращите са малограмотни и т.н.т.НЯМА да ви мине номера-ГЕРБ и съществуващия модел вече са изчерпани.
719
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЯ ПОБЕДА И КОИ ПОБЕДИ,СЪС СИГУРНОСТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАГУБИ ТОЛКОВА МНОГО ,ЧЕ ЩЕ СЕ РАДВАТЕ АКО НАИСТИНА ИМА КВО ДА ВЕЧЕРЯТЕ.ПРОСТИЯ СИ Е *** И ПРИ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ПАК ЩЕ СИ Е *** И ПАК БЕДЕН.СУВЕРЕННО ПРАВО НА НАРОДА САМО НЕ МИ Е ЯСНО КЪДЕ Е НАРОДА.
718
2
 
0
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
А протестите трябва да са главно за доходите, хората ако имат близки до европейските заплати мисля, че ще си плащат и надписаните сметки, дори и бакишиш ще им оставят :)))
717
1
 
1
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Първо най добре е да се оправи държавата, да се вдигне от 23 годишната кал, ушким сме в така бленувания ЕС а ни дискриминират и заплатите са ни като на 8-*** 10-та ръка хора, поне на половина от европейските да сме така ще сме поне втора ръка хора :), нали ЕС е една държава, логично е заплатите да са близки .А на досегашните партии политиката им е една и съща да съсипят бавно страната тоест БСП,СДС,ДПС,ГЕРБ,ДСБ,НДСВ,Кунева и РЗС е една партия. Ако не го разбираме сега,ще го разберем след време :)
716
0
 
1
 
! Отговори
бай ПЕШО преди 11 години
ИСКАМЕ , ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА, двукамерен парламент ,горна 30- мажоритарно, долна -60 мажоритарно,ЗАКРИВАНЕ на НСО, функцията се поема от охранителна полиция, ЗАКРИВАНЕ на ПРАВИТЕЛСТВЕННА БОЛНИЦА, лечение в МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ, ЗАКРИВАНЕ на ЖАНДАРМЕРИЯТА , функцията се поема от охранителна полиция, Закриване на КОНСТИТУЦИОНИЯТ СЪД , ФУНКЦИЯТА се поема ОТДЕЛЕНИЕ ПРИ ВЪРХОВНИЯ СЪД
715
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Простотията е Безгранична... защо някакви си 400 недоволни *** занимават държавата... и внасят Нестабилност... ????????
714
0
 
1
 
! Отговори
гнвм преди 11 години
Чудно ми е как един от основателите на ГЕРБ - Андрей Слабаков се намърда като говорител на протестиращите, ей така случайно ударили негов познат по главата- някакъв пиян метъл, дори не са него ударили, телевизии, медии интервюта, ни го натресват и предлагат ... струвами се чет това е сценарий на Буда!!!!
713
1
 
1
 
! Отговори
ДАААА преди 11 години
Борисов непрекъснато се оправдаваше с Тройната коалиция - но 3 години поред режеше лентичките на обекти, започнати през предишния мандат, харчеше парите от 8 млрд. лв. резерв от предишното правителство и се обогатяваше, и сега когато се оказа че няма как да продължи по този начин направи най-лесното и характерно за него - избяга и оставя друг да решава проблемите. Горко ни ако и следващия премиер е като Борисов.
712
1
 
2
 
! Отговори
Blagov преди 11 години
uvajaemi balgari i uvajaemi balgarki ot balgarkia narod, vashite nai-strashni i nai-tejki orajia v protestite sa vashite smetki za tok i vashite fishove za rabotni zaplati! nosete si na protestite vashite smetki za tok i vashite fishovete za rabotnite zaplati! pokazvaite gi i pitaite BG partii grabiteli, drugite darjjavi v EU i sveta s sladki usmivki "kak da jiveete s tyah" . Pokanete utre lubezno luksoznata bg i eu administratzia da si smenite mestata za nyakolko godini! Iskaite!
711
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ НЯМА ДА ОТИДА НА ПРОТЕСТ ,КУТЕВ ЯСНО ЗАЯВИ ЧЕ ЩЕ ИМА КРЪВ ,ТЕ ОТ БСП ГИ УМЕЯТ ТЕЗИ НЕЩА ,МИЛ МИ Е ЖИВОТА
710
0
 
3
 
! Отговори
кольо с. преди 11 години
Чудно ми е как един от основателите на ГЕРБ - Андрей Слабаков се намърда като говорител на протестиращите, ей така случайно ударили негов познат по главата- някакъв пиян метъл, дори не са него ударили, телевизии, медии интервюта, ни го натресват и предлагат ... струвами се чет това е сценарий на Буда!!!!
709
0
 
1
 
! Отговори
Papapetrov преди 11 години
dragi balgari i dragi balgarki, djobno burkache s BG pchelen med ili djobna kutiika s BG borov med ili BG zaharen sirop dori i vashiya prast vatre v sladkia med e mnogo dobar nachin sasto za miren mosten vesel protest ! pokajete na partiite, na monopolite, che u vas e BG meda i vie imate pravo da si oblizvate prastite! pojelavam vi mirni i sladki uspeshni pregovori - vashite pari v vashite ratze, dragi balgari i dragi balgarki! pojelavam vi sladka pobeda nad elektricheskia monopol v BG!
708
0
 
0
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
ВЯРНО ЛИ Е ЧЕ БАНКИАСЯЛИ ПАРИТЕ НА НАРОДА??? САМО ДОЧУХ СЛУХОВЕ. ИМАМ ЕДНИ 7000 лв. ЗА ЧЕРНИ ДНИ.ТЕ ИЗН
707
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЛАСУВАШ ЗА СТАНИШЕВ-ПОЛУЧАВАШ ДОГАН
706
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма да отида на протеста ,БСП ДАДОХА ЯСНА ЗАЯВКА ЗА ЛЕЕЕНЕ НА КРЪВ ,ТЕ ГИ УМЕЯТ ТЕЗИ РАБОТИ ,ЖИВОТА МИ Е ПО МИЛ И ЩЕ СИ СТОЯ У ДОМА
705
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 11 години
Не ме интересува кой ще управлява искам да се махне монопола на ЕРП-тата и на ХЕФТОХИМ.Ако се оправят цените на тока и се разреши да има и други доставчици на горива за да падне горивото това ще е голям напредък за страната и хората.
704
0
 
1
 
! Отговори
4engeto преди 11 години
hora,opomnete se,sega ili nikoga... ili mafiata ili nie,svoboda ili smart,tova e!