София се събуди под слой червеникав прах

Облачен фронт от Сахара с фини пясъчни частици навлезе в България
Обновена: 29 май 2013 12:31 | 29 май 2013 12:15, Красимир Ангелов
82
София се събуди под слой червеникав прах
Тази сутрин много от колите изглеждаха така. Снимка: Булфото

Облачен фронт, примесен с фини пясъчни частици, навлезе в България и създаде запрашавания в някои части на страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

София се събуди под слой червеникав прах
Снимка: Булфото


Облаците идват от Африка и Сахара и за това София осъмна с тънък слой червеникав прах. Рано тази сутрин е имало пик на запрашаването над Югозападна и Южна България, отчитат експерти.

Очаква се по-късно през деня пясъчните облаци да се отправят на Север и част от Източна България.

София се събуди под слой червеникав прах
Снимка: Булфото


Същевременно тази сутрин в Пловдив валя дъжд, примесен със сахарски пясък. Според метеоролозите обаче явлението не е необичайно и не е опасно. За минути такъв дъжд валя и във Велико Търново и Сливен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Сахаразапрашаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
4
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
Противоракетният щит на НАТО вече покрива България09:01 | 21.05.2012 | 3449 прочитания | Никола Лалов Размер на текстаПървата фаза от противоракетната отбрана на НАТО е завършена и вече цялата територия на България е защитена от потенциални заплахи. Това е първият от четирите етапа, които трябва да доведат до пълното разработване на отбранителната система."В 3.05 часа на 21 май българско време е обявена първата фаза на оперативна готовност на системата за противоракетна отбрана на НАТО на територията на европейските страни членки. В тази фаза са ангажирани пет държави - Турция, Румъния
43
3
 
4
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО 49: Ако си "късопаметен".... Да ти копна тогава една "новина" от миналата година... Много малко преди двете земетресения в Италия и България.... "Първата фаза от противоракетната отбрана на НАТО е завършена и вече цялата територия на България е защитена от потенциални заплахи. Това е първият от четирите етапа, които трябва да доведат до пълното разработване на отбранителната система."В 3.05 часа на 21 май българско време е обявена първата фаза на оперативна готовност на системата за противоракетна отбрана на НАТО на територията на европейските страни членки. В тази фаза са ангажирани ***
42
4
 
12
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО 49 : Още един въпрос.... Искам да чуя твоето мнение за това.... Миналогодишните земетресения в Италия и България, свързани ли са едно с друго ?!?! И имат ли нещо общо тези земетресения с поставянето на така наречените "ЗАЩИТНИ ЩИТОВЕ" ТОЧНО НАД СЪЩИТЕ ДВЕ СТРАНИ малко преди това от "приятелски настроеното" НАТО ?!?!
41
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато ние в Бургас почти половин месец сме така, а е било и преди години, няма нищо изненадващо.Но, когато това е в Софияяяяя! ООООО, УЖАС, ще се затрият шопите! Ще се затрие управляващата администрация от селски тарикатски тип!
40
5
 
12
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО 49 : Моля?!?! "Следи",които първо стоят сума ти време а после НЕ се разнасят из въздуха а стават на солидни облаци ?!?! Това ли искаш да ми кажеш , пич ?!?! Я вземи да опиташ пак в "обясненията" си.... защото май ме взе за Бай ***,който нищо не разбира и НЕ Е чел.... ;) ?!?!
39
3
 
8
 
! Отговори
x преди 10 години
HAARP
38
8
 
14
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО 47 : Честно казано , пич , стискам палци ти да си прав и аз наистина да "бълвам глупости" :) !!! Казвам го напълно искрено! Дано ти си ПРАВ в нашия малък спор за "облаците" над София :) ! Само един въпрос имам към теб и бих се радвал да ми отговориш.... Когато видиш "следи" на самолети над мястото където живееш за няколко часа да стават на интересни и продълговати "облаци",които после се "изваляват" понякога и "РЪЖДИВО" какво си мислиш?!?! Какво е твоето мнение по този въпрос и обяснение? :)
37
6
 
11
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО 43 : Помниш го от 80-те години ?!?! И аз 80-те съм бил чавдарче и пионерче ;) Но защо ли не си спомням ТОЧНО такъв "АФРИКАНСКИ ДЪЖД" ?!?! Сигурно съм "късопаметен".... Извинявай пак ;) Имам спомен за "ЧЕРНОБИЛСКИ ДЪЖД" обаче.... :( Дали съм "психопат" или не.... Ще се види в бъдеще време ;) Да не се окаже , че "глупакът" си ти обаче ?!?! ;)
36
3
 
5
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО 41 : Да.... Извинявай.... "Шегувам се" , разбира се !
35
11
 
7
 
! Отговори
бг преди 10 години
ТОВА Е БОЖИ ЗНАК ,4Е КОМУНИСТИТЕ ЩЕ НИ ЗАТРИЯТ В ПРАХТА ИЛИ САМО ПРАХ НА ХОРАТА В О4ИТЕ А МИЛИОНО В КАСИТЕ НА ХИТРЕЦИТЕ .....4ЕСТИТ ВИ 4ЕРНОБИЛ.......ЗОМБИРАНИ СТЕ
34
6
 
31
 
! Отговори
реалист преди 10 години
в цяла България валя дъжд примесен с пясък и прах,но явно се вижда само в София,ние извън столицата не сме хора ....навярно.
33
7
 
27
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
.... Четох някъде,че имало повишено количество на химичния елемент - Барий във въздуха... Което вероятно е "напълно случайно" ;) Приемането на по-високи дози барий причинява стомашно-чревни разстройства, мускулна слабост, затруднено дишане и повишаване или спадане на кръвното налягане. Така че , много от живущите в София и околността , НЕ се учудвайте ако имате някакви телесни проблеми тези дни :( Кой знае какво ни "спускат" с дъжда! :( Колкото и да мислите,че това са "глупотевини".... :( !
32
8
 
17
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
Хммм... Дали облаци,идващи от Африка и Сахара или "изкуствени облаци",появили се вчера след преминаването на 10-15 самолетчета още от обед до вечерта... Които предполагам НЕ само аз съм видял да циркулират в небето над София... За това вече може да поспорим с който има желание ;) ! Някои от тях с доста интересна "продълговата форма",тъмни и издължени! И на сутринта... "РЪЖДИВ ДЪЖД"?! И тази "африканска прах" искат да кажат,че НЕ се пере ли?!? Защото и след измиване с вода,остават някакви петна?!
31
11
 
2
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
КРЕМЪЛТРЕЙЛС! СТАНИШЕВТРЕЙС, ОРЕШАРСКИМАРКС!
30
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КЕМТРЕЙЛЪРС
29
1
 
17
 
! Отговори
:) преди 10 години
Кофти за тези, които вчера са дали по 20 лв за автомивка. Днес сутринта са видели как още 10 изкачат от джоба и тръгват към близката автомивка.
28
2
 
26
 
! Отговори
Майничка преди 10 години
Не само София се събуди така, а цяла България.
27
6
 
8
 
! Отговори
до Anonimna преди 10 години
А тебе мога ли главоломно да те напръскам по главата?
26
11
 
11
 
! Отговори
Anonimna преди 10 години
До АнонименРазтърси се малко из фейсбук, вчера се споделяха десетки снимки от цялата страна, как главоломно се пръска....
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименA стига бе... жълт прах щял да пада, пък то пада червеникав и кат' гледам хората не са измрели. Още се съмняваме. Проблем?