Едва ли саботаж е причинил инцидента с лифта

Прокуратурата е образувала досъдебно производство
Обновена: 12 юни 2013 08:41 | 12 юни 2013 08:08, Петя Славова
12
Едва ли саботаж е причинил инцидента с лифта
Снимка: Булфото

Невероятна е версията за саботаж при инцидента с лифта на 9 юни, коментира Тома Белев, бивш директор на Природен парк "Витоша" и настоящ председател на Асоциацията на парковете в България пред БТА. Белев изрази надежда собственикът на лифта да намери необходимите средства и да го подмени с нов, както и отдавна неработещия Княжевски лифт.

"Като човек, който от десетилетия е свързан с природния парк ми е трудно да си представа как някой служител на собственика на лифта би тръгнал да прави подобно нещо. Драгалевският лифт е туристически и е обвързан много малко с ползването на ски пистите", коментира Белев версията за саботаж.

Според него вариант за действие от конкурент е също толкова невероятен. Най-близкият конкурент за тази дестинация е Столична компания за градски транспорт, но двете фирми нямат практическо съревнование, коментира природозащитникът.

Предположението за действие на еколози е също малко вероятно, тъй като планът на "Витоша ски" за ново строителство край Алеко е с отменена екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 още преди четири години, припомни Тома Белев. "Явно самият инвеститор е забравил този си проект, защото ако искаше да продължи процедурата за четири години щеше да направи нова оценка и да я подложи на обществено обсъждане. В този смисъл даже и за най-крайните природозащитници липсва актуален мотив за подобно действие", заяви екоактивистът.

Като интересна Тома Белев определи версията за неадресиран саботаж, представена от собственика на лифта. По нея трябва официално да се произнесат прокуратурата и МВР, които разследват случая. Според еколога е трудно да се възприеме, че в движение някой би се изкачил по държача на собствената си седалка и с ключ би развил болт, който го спасява да не падне. "Неделният ден довежда хиляди посетители в парка, включително по пътеките под лифта, както и ползватели на самото съоръжение. Една подобна самоубийствена акция няма как да остане незабелязана от тях", коментира Белев.

Софийската районна прокуратура вече е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по повод неделния инцидент с Драгалевския лифт. То се води за причинена средна телесна повреда поради незнание или немарливост. Освен това са назначени експертизи. Започнали са и разпити на свидетели.

При инцидента на 9 юни пострадаха три деца, едното от които остана за наблюдение в "Пирогов". Основната версия за инцидента на собственика на съоръжението - "Витоша ски", е саботаж.

Проверката на Държавната агенция за метрологичени технически надзор агенцията приключи в понеделник. Юлиан Иванов, главен директор на главна дирекция "Инспекцияза държавен технически надзор" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор каза, че разхлабено съединение на хващач /устройство, което придържа седалките към въжето/ е причина за инцидента на Драгалевския лифт в неделя. 

Досега подобна техническа неизправност не се е случвала, разказа Иванов. Тези съединения подлежат на безразрушителен контрол в началото на всеки сезон, освен това тези съоръжения всекидневно се наблюдават и проверяват от обслужващия персонал. Тяхно задължение е да вписват резултатите от проверките в специализиран дневник, уточни Юлиан Иванов. Последният контрол е направен в началото на този зимен сезон.

От гледна точка на ресорно законодателството към агенцията не може да бъде констатирано административно нарушение, извършено от ползвателя на линията, каза Иванов.

Още по темата

Поддържаме лифта в състояние, в което да работи, да бъде изправен, според изискванията в България, заяви в  Радослав Пеев - началник сектор "Писти и машинен парк" във "Витоша ски" пред БТА. Има Наредба номер 24, която определя правилата и нормите, по които всички лифтови съоръжения в цялата държава работят, включително асансьорите и ние се придържаме към нея, отбеляза той.

Преминаваме всички прегледи, които са задължителни от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - минимум веднъж годишно, отделно ние също правим два пъти годишно, тъй като работим и зиме и лете с туристи. Извършваме и всекидневна проверка на хващачите на столчетата и правим всичко възможно този лифт да работи, каза Радослав Пеев.

Маршрутът Драгалевци - Бай Кръстьо - Голи връх - Платото - Златните мостове - Копитото - Княжевски лифт - Княжево беше най-натоварения и много любим на поколения софиянци. Сега Дирекцията на парка получи от оперативна програма "Околна среда" достатъчно средства за ремонт на алеите, но остава задачата за възстановяване на Княжевския лифт и безаварийно ползване на Драгалевския, посочи Белев. Така стотиците хиляди любители на планината ще могат отново да посещават високата й част, ползвайки публичния транспорт, добави той.

Ако собственикът на лифта е затруднен да направи тези инвестиции, не е лошо да се помисли дали продажбата на "Въжени линии" от Столична община не може да се преразгледа и общината да върне собствеността си върху тази част от електрическия градски транспорт, за който има достатъчно средства по европейските програми, каза още бившият директор на парк Витоша Тома Белев.

"Не сме се отказали от обновяване на ски зоната, желаем го повече от всички, тъй като е недопустимо да се возим на съоръжения на повече от 60 години", обябснява и началникът насектор "Писти и машинен парк" във "Витоша ски" Радослав Пеев. Да, съоръженията са поддържани, но не отговарят на никакви нормии стандарти от модерна гледна точка, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Грую преди 10 години
По-скоро някой през нощта е решил да си напазарува седалка - да си я сложи на барбекюто или в магазина - изкопирал е идеята от Росиньол на бул Ч.Връх :) Качил се е на някой стълб и е почнал да развинтва най-близката кабинка...
9
1
 
0
 
! Отговори
продължение от 10 преди 10 години
и Княжевският лифт също биха го възтановили и биха се гордяли ,че преди толкова години сме били толкова напред ,че да строим такива неща ....а и децата ще могат да научат нещо интересно за историята и тн.примери по света колкото щеш но най- очевиден е в Сан Франциско кадето повярваите ми могат да си монтират супер модерни трамваи но са си оставили старите ,излъскани и поддържани та и се гордеят с товано там няма толкова прости и алчни *** като нашите бизнесмени жалко за Витоша
8
1
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
браво ..както би казал Пачков от "хвани богат" добра логика и движението с ръцете :)))прав си саботаж е и то точно от витоша ски и то точно по тази причина ....защото иначе няма да им разрешат да го съборят и да построят на негово място 14 седалков лифт и хем да спечелят от одрязаните дървета хем и от старият лифт които ще предадат за преработка(това са доста колони въжета и тн) а и комисиона от новия в Швейцария биха му направили една реставрация и той още 60 г. ще изкара а и историята ..
7
3
 
3
 
! Отговори
Дани преди 10 години
Този Тома Белев нали разбира от бременни кози? Сега и от техника на съоръженията ли разбира? Нефелник !!!! Позволява си да говори когато самият той редом със "зелените" си напушеняци бяха обвинени преди години за саботаж !!!
6
1
 
7
 
! Отговори
pege преди 10 години
Еми саботаж ама от когом може да е от самия собственик за да представи техниката като опасна и да му се разреши да го подмени и изсече некой и дру кубик.
5
9
 
8
 
! Отговори
pepe преди 10 години
Простите "еколози", ще утрепят някое невинно дете. Всеки, който има инженерно образование и поне мааалко познания в областта, е наясно, че става дума за саботаж. Седалките на лифтовете не падат току така, възможно е, но е пренебрежимо малко вероятно!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбирам други лифтове няма ли в България, че само снимки от този в Сливен слагате!
3
3
 
11
 
! Отговори
Gesh преди 10 години
Проблемът е инженерно-технически. Да говорят служители от експлоатацията, инженери тесни специалисти, технически експерти към полицията. Какво говорят еколозите. Тук няма екология. Екологът Белев прави политика, а това е техника. Все едно да се произнася по гинекология. Срамота. Всеки да си знае мястото, а журналистите да подбират хората, с които говорят според вида на проблема. Да ама, когато в една държава нещата са обърнати, то се отнася за всичко.
2
1
 
9
 
! Отговори
dido преди 10 години
Защо сте сложили снимка на Сливенския лифт ???Уплаших се, че нещо с него се е случило !
1
4
 
10
 
! Отговори
дядо преди 10 години
По стар обичай обвинете Костов и да се реши проблема!