Седемте рилски езера може да станат блата

Опасността идва от многото туристи в района
3 авг 2013 15:46, Петя Славова
106
Седемте рилски езера може да станат блата
Снимка: Булфото

Седемте рилски езера могат да се превърнат в блата заради огромните потоци от хора около природния феномен, алармират еколози.

Езерата са подложени на непосилен „човешки натиск” - ако там продължават да ходят толкова много хора и няма План за управление на Националния парк „Рила”, езерата са обречени. Това обясни съпредседателят на партия „Зелените" Андрей Ковачев пред вестник „Преса”.

През последните няколко години посетителите са нараснали десетки пъти. „Вече има сериозен човешки натиск върху екосистемата на езерата и е нарушено биологичното равновесие там,” обясни той.

Заради човешкото присъствие в езерата ще започнат да цъфтят водорасли. Освен битовото замърсяване и отъпкването, проблем е и прогонването на животните, които по рано са обитавали тези територии. Изчезнали са мечката, вълкът, дивата коза и глухарът от птиците.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
1
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Що бе туристите пикаят в езерата ли,мечките като пикаят къде им отива пикнята.В блата могат да се превърнат от промяна в климата не от това,че тревата е огазена или изядена на салата от туристите.Ако зимата температутите не паднат под -20 градуса за 6 месеца наистина ще е проблем.
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До почитателя на "Великият учител" Никакъв "велик учител" не е Дънов, а малко по-необикновен психопат - вероятно недоизлекуван от по-мека форма на шизофрения. "Учението" му е пълна МЪТИЛКА и нито един сериозен и истински религиозен и философски авторитет в света не го взима на сериозно.
74
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Зелени рекетьори !
73
16
 
2
 
! Отговори
яа преди 10 години
ухааа значи другата седмица и аз съм там, с компания, бири, кебапчета, мацки....Дано лека полека тия задръстени езера се превърнат в новия Слънчев бряг....ще бъде яко а?
72
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еколог като си отвори устата винаги мирише. .. зад тях винаги има някакъв интерес.
71
4
 
9
 
! Отговори
до 49"паневритм преди 10 години
Ти да не си някоя мутра,че си позволяваш да плюеш по един Велик Учител?За 22 години е изнесъл над 7500 лекции.Учението му е необятно,но то трябва и да се чете.Книгите му са преведени на доста езици.Айщайн е казал "Всички се прекланят пред мене,а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов"
70
1
 
12
 
! Отговори
Живко преди 10 години
КАТО СЕ ПРЕВЪРНАТ В БЛАТА НЯКОЙ ЧИЧКО ЩЕ ГИ КУПИ ЗА 1 ЛЕВ
69
1
 
1
 
! Отговори
загрижен преди 10 години
Аз не съм ходил на езерата, а и скоро не виждам как ще отида при такава съпротива. Предлагам, да избиете тази пасмина, която Ви цапа планината, но след това свалете труповете там където и Вашите крачета цапат. Все пак, планината трябва да остане чиста!!!
68
1
 
6
 
! Отговори
Димчо преди 10 години
И в цивилизованите държави има даже повече туристи и листопад през есента, но е чисто, защото има платени чистачи с ръкавици и работни дрехи, но у нас както винаги НЯМА ПАРИ
67
0
 
4
 
! Отговори
Petar, NY преди 10 години
До АнонименNo i ti si bil tam nali?
66
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз днес ходих там. "Туристи" като *** плъпнали нагоре. Десетки хиляди! Безумие! Всеки втори крещи по телефона "На Рила сми! Много ий хубаво! Айди поздрави!". Никой никого не поздравява пък на живо. Абе трагедия, повече няма да стъпя наоколо. Нищо общо с преди 15 години. Даже и местните чукундури вече гледат на "туристити" като на живо месо, както хотелиерите в Гърция. Вечно нещо им продават и гледат да ги излъжат за повече пари. Онези с джиповете пък направо да се самоубият!
65
2
 
31
 
! Отговори
нино преди 10 години
По пътя събирахме с дъщеря ми *** - аз захвърлените фасове, пластмасови бутилки от бира, а тя- хартийки от дъвки, бонбони с др.подобни. Да не говорим, че цялата тази орда от хора крещеше, микаше, сякаш е на някакъв долнопробен панаир, а не в планината. Децата, в по-голямата си част се опатваха с поведението и шума, който издават, да привлекат вниманието на родителите си, заети с приказки, отколкото да се наслаждават на природата.Не занм кой е еколог, кой е планинар, на е ужасно!!!
64
1
 
18
 
! Отговори
нино преди 10 години
Наложително е да се поставят табели на няколко езика, но това само няма да е достатъчно. Задължително е да се наложи някакъв санитарен минимум от ежедневно посещение на хора- сигурно има такива практики по светаИ не на последно място - БЕЗ ЗЕЛЕНИ ПАТРУЛИ, които да следят за реда и сигурността на планината - няма да стане! Лифтът узаконен ли е?Министерството на околната среда и водите следва да се самосезира, както и да намери общо решение, заедно с еко организациите и граждански сдружения.
63
1
 
28
 
! Отговори
нино преди 10 години
Бях там с мои приятели от 25 до 28 юли в хижа "Рилски езера". В делничните дни имаше много хора -вървяха по двата маршрута в почти непрекъсната редица. Но от петък до неделя беше истински кошмар! Не туристи, не планинари - орди препускаха по пътеките към езерата - газеха във водата с маратонки, обувки, други боси се плискаха - миеха си лицата и газеха боис във водата, трети ХВЪРЛЯХА ХРАНА НА РИБКИТЕ. Бяха някаква полска група - обяснихме им че това е забранено- направиха се че не разбират!!!
62
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко по посещавани езера има в света, който са запзени без да са станали блата. Само ,че българина не се сеща да направи такива условия.
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бях на езерата преди една седмица. Действително има много хора, но повечето са истински планинари и знаят как да пазят това божествено творение. Аз лично не видях никакво битово замърсяване. Хората кротко си седяха и се наслаждаваха на прекрасната природа. Каквото си носеха го върнаха по раниците и съвсем тихо се спускаха обратно. Този "еколог" да предложи идея как българина да се докосва до природата си без да я посещава!!
60
2
 
3
 
! Отговори
до Милен преди 10 години
Споко Милене, аз съм се къпал във всички...
59
3
 
11
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Не знам езерото Чад /например/, или Байкалското езеро да са се превърнали в блата. У нас всичко може - дори и абсурдното.
58
9
 
2
 
! Отговори
Шеки преди 10 години
Пълни глупости!
57
2
 
32
 
! Отговори
boza преди 10 години
бутнете лифта и сичко ше си дойде на мястото!