Откриха новия терминал на летището във Варна

Инвестицията е за над 75 млн. лв.
Обновена: 15 авг 2013 14:43 | 15 авг 2013 14:09, Екип на Dnes.bg
93
Откриха новия терминал на летището във Варна
Снимка: в. "Черно море"

Над 150 млн. лева са инвестирани в проектирането и строителството на двата нови пътнически терминала на летищата във Варна и Бургас. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на официалното откриване на терминала във Варна.

На церемонията присъстваха много гости, сред които главният финансов директор и член на Управителния съвет на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" Матиас Цийшанг, главният изпълнителен директор на Фрапорт Алета Фрейн фон Масенбах, министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, кметът на Варна Иван Портних.

Общата стойност на инвестицията на компанията концесионер на двете черноморски летища "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" в терминала и свързаната с него инфраструктура е над 75 млн. лв. Вече всички пътници на Летище Варна ще се обслужват в новия терминал. 

Той е около три пъти по-голям от досегашния, като на час може да бъдат обслужвани по 1037 пътници. Сградата се простира на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал.

Новото съоръжение е проектирано така, че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик.

Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства. По време на проектирането и изграждането на съоръжението работиха повече 1000 работници и служители, а изграждането и оборудването осигури поръчки на редица малки и средни фирми.

Откриха новия терминал на летището във Варна
Снимка: в. "Черно море"

Освен терминала и прилежащата инфраструктура бяха изградени ново водоснабдяване, ново електроснабдяване,  дъждовен колектор и др. Направено беше и ново перонно осветление, както и разширение на перона.

В проектирането и строителството на терминала участваха известни в световен мащаб фирми от четири държави – България, Германия, Великобритания и Турция. Новият пътнически терминал бе проектиран от английски архитекти със съдействието на техни български колеги. Строителството на Терминал 2 беше реализирано от българо-турски консорциум за около 20 месеца, а управлението и контрола осъществи германската компания.
 
Изграждането на новия терминал е част от инвестиционната програма на концесионера. "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" спечели конкурса през 2006 г. за 35 години. Регистрираното в България дружество е 60% собственост на германската Fraport. Останалите 40% от пролетта на 2008 г. са официално на компания от групата "Химимпорт", която е собственик и на авиопревозвача "България ер".

Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД във варненското летище за последната година и половина. В края на миналия февруари бе открита напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети – инвестиция от 40 млн. лева. Същевременно концесионерът е изплатил повече от 100 милиона лева на държавата като данъци, концесионни и други такси.

Строителството на терминала в Бургас също е във финалната си фаза на изпълнение, като предстои и неговото откриване.

Автор: Радослава Христова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: Варнатерминал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
4
 
! Отговори
една Варненка преди 10 години
Прекрасно изглежда. Много се радвам, че най-накрая го модернизираха, без значение дали Станишев, ГЕРБ или марсианци са в основата на тази идея. До гуша ми дойде от сънародници които са вечно недовлни. Браво Варна!
62
1
 
3
 
! Отговори
бирата преди 10 години
егати якото летище брааат
61
0
 
2
 
! Отговори
blablabla преди 10 години
До АнонименЯвно не ти е ясно. Канцелират (to cancel, engl.) отменям, преустановявам.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудесно! Още една врата към спасението! Благодарим, господа управляващи!!!!
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам на кмета Фандъкова да организира "столичани " с доброволен труд, и ударно да вземат да вдигнат терминал 3 . 'Щото от завист от сега започват да се разпенват, за после не знам. "Канцелират " - що за е написал това!?
58
1
 
2
 
! Отговори
Лора от Варна преди 10 години
До АнонименПърво се научи да пишеш или поне проверявай какво си написал, ако въобще искаш то да бъде разбрано (а не просто да се изсе*еш на метеното). После, злобарчета като тебе явно просто си нареждат за спорта, по навик така. Ходи ли въобще на отворените врати на 15-и, разгледа ли преди да плюеш? Щото аз ходих и не чух и един посетител да каже, че нещо не му харесва - всички си говореха, че най-сетне имаме летище с модерен, европейски облик, ново и комфортно.
57
2
 
4
 
! Отговори
Vanko преди 10 години
Много хубаво че летище Варна се развива и процъфтява!! Единствено се чудя тези цветове дали са някакво съвпадение или имат връзка с цветовото съчетание което са избрали гордите гейове за свой символ... или може би е някакво послание към руските гейове предвид новото законодателство което Кремъл прие - елате и почивайте при нас в БГ и се чувствайте свободни и фриволни :)
56
3
 
3
 
! Отговори
Teo преди 10 години
Какво мрънкате бе - супер красив и компактен терминал изглежда. Кой знае какво е било преди. Тези инфраструктурни проекти са супер важни особено за туристическите дестинации и правят региона много по-достъпен!!!А и как да има повече полети до момнета като преди това е било пълна скръб. След само няколко месеца ще има нови линии и дестинации!!!
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то щеше да е чудо *** да не са в ДАЛАВЕРАТА!!!и дойчовците много се изръсили с100млн. лв. конц. такси от 2006г. насам,бре! да им го бяха дали да го експло-т поне 135г.,че хубавко да се нагушат.после били сме най -бедните вЕС. ами с такива патриоти-управленци друго няма как да се случи.
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наивници. БСП, ГЕРБ, варненци, гордост придобивка трала-ла трала-ла. Истината е *** и бизнес интереси. Слезте на земята
53
8
 
15
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Ех, тези майстори от БСП и ДПС... За два месеца какви неща правят!! Представяте ли си да ги оставим четири години? Тогава всички варненци (без Максуда) ще са използвали новия терминал - еднопосочно. Оставка!
52
7
 
10
 
! Отговори
DUBLIN преди 10 години
И това ще да е построено от Станишев и Доган?
51
4
 
2
 
! Отговори
аз преди 10 години
А ЗИМАТА ЩЕ РАБОТИ ЛИ ИЛИ ЩЕ Е ЗАТВОРЕНО ЗАЩОТО ИМ ИЗЛИЗА ЕВТИНО ДА НЕ ПОЧИСТВАТ ПИСТИТЕ И ДА КАНЦЕЛИРАТ ДВАТА ПОЛЕТА НА ДЕН ДО СОФИЯ
50
1
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
Ето едно добро нещо за варненци,но тъй като другарите работят в едно посока,младежта на България ще пътува в срещуположна.Жалко.
49
3
 
22
 
! Отговори
*/* преди 10 години
Абе какви *** станахме бе?Даже и на нещо ново не може да се зарадваме.Ако беше в един цвят,много постно, досвидяха им се парите,сега много шарено-турски консорциуми и т.н.Много *** народ.Както е рекъл поета"Народът ***,животът - тежък, скучен." И дет са вика нищо ново под слънцето.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като за лятно летище- става;)
47
7
 
18
 
! Отговори
konsa преди 10 години
Трудно асоциирам Варна със слънчоглед.По-скоро с морето,делфините,пясъка и почивката като цяло.Това жълто пано там е хубаво,ама за летището в Добрич примерно.
46
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бравос на таквази новина. Сега ще имаме още Терминали за по-бързо напускане на Куколандия....
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами българо-турски консорциум го е строил вие какво очаквате- докато не го направят шарен на черга за радост на малцинствата няма как да го пуснат. Има и договор за озвучаване с Пайнер за 10 години с цел да се запознаят новодошлите с българските музикални идоли и ритми.
44
20
 
24
 
! Отговори
Вара преди 10 години
Браво на ГЕРБ! Завършиха напълно и магистрала Хемус до Варна,и новия стадион Армеец Гагарин построиха,приместиха Пристанище Варна Изток до Максуда,отнеха на Акционерите Алея Първа,ремонта на Спортната зала стана.Добре че беше Бойко Борисов ,че да тръгне тоя град.