Палмовото масло по плажа не било опасно

Властите издирват кораба, причинил замърсяването
2 сеп 2013 11:36,
15
Палмовото масло по плажа не било опасно
Хората, които са влизали в морето по време на замърсяването, нямат основание за притеснение. Снимка: Impact Press Group

Твърдите гранули палмово масло, изхвърлени преди дни по плажовете по Южното Черноморие, не са опасни за хората, обяви пред БНР д-р Люба Павлова от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Тя посочи, че във взетите проби няма наличие на нефтопродукти.

Още по темата
"Основната съставна част на палмовото масло е палметиновата киселина. Тя не се разтваря във вода, вследствие на което не може да окаже токсично въздействие върху хората. Това са продукти, които се разтварят в алкохол при температура над 63 градуса", обясни експертът.

Д-р Павлова бе категорична, че хората, които са влизали в морето по време на замърсяването, нямат основание за притеснение.

Здравните експерти твърдят, че вероятният причинител на замърсяването е плавателен съд. Оттук нататък ангажимент по установяване на източника има "Морска администрация".

Според кап. Живко Петров, директор на "Морска администрация" - Бургас, твърде вероятно е палмовото масло да е дошло от кораб.

"Възможно е кораб, който е превозвал такъв товар, да е изхвърлил част от него при почистване. Другият вариант е да е станал някакъв инцидент", каза той.

Петров не изключва възможността палмовото масло да е изпаднало от кораб на север от страната ни. Уточни обаче, че ако е било в район на пристанище "Морска администрация", трябвало е да се знае за случая.

Капитан Петров посочи, че това е първият случай на замърсяване с палмово масло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
Митничар преди 10 години
За малко взех и си помислих - колко ли тона трябва да са "претакали" някои работливи граждани, та морето да изхвърли тези количества на брега? Сигурно съм се пообъркал, но все пак ще е интересно някой да даде официалната статистика на вноса на палмово масло и мащаба на "евентуалната" контрабанда на тази отрова!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южното Черноморие поради пренаселеност накрая ще се окаже по-мръсно от Северното.
9
0
 
4
 
! Отговори
.. преди 10 години
Палмовото масло се използва и за производство на биодизел или се комбинира с обикновена нафта, пак с цел производство на гориво... сигурно за това е замирисало на петрол
8
1
 
5
 
! Отговори
тиква преди 10 години
палмово масло...?Атанас Русев от Корал сигурно е слънчасал щом твърди че въпросното вещество е с аромат на ..............петрол.
7
0
 
11
 
! Отговори
Готвач преди 10 години
Сега е време да мине и кораб с картофи,който да изхвърли част от товара.Двете с маслото идеално ще се вържат.
6
0
 
13
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
То и дългокосите с раниците не бяха опасни, ама станаха!
5
0
 
13
 
! Отговори
Помпадур преди 10 години
Това му харесвам на нашето море. Върви си с екстрите. Сега ако бях на плажа щях да си напълне два буркана с палмово масло и да изкарам цяла зима.
4
0
 
11
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 10 години
мажете на филии и лапайте на аванта е даже по-сладко и по-полезно от филия с мас
3
0
 
21
 
! Отговори
. преди 10 години
В България всичко е безопасно , не се тревожете и отровните храни ,с които тровят туристи и лагеруващи деца са безопасни и *** от вливащите се в морето канали , от които прекарваш морето си в треска и палмовото масло е безопасно , също е безопасно да те оберат *** джебчии , с тихата разсеяност на милиционерите с колелата , обменните бюра със скритите курсове също са безопасни и е безопасно да умреш на плажа от фалшив алкохол, който се произвежда от едни безопасни мургавелци , верни слуги на един безобидно и безопасен "цар" , който безопасно си дава заповеди за безопасни убийства и по
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За това не предпочитам нашето Черноморие!Лай*на,палмово масло и чалга.Супер комбинация
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как все се излагаме по такъв начин. Тези от "Морската Администрация" не били трябвало да знаят всеки един кораб в радиус от 400-500 км какво транспортират или се интересуват само от тези, които са паркирали по пристанищата ни? Би трябвало в момента на инцидента вече да се знаеше кой го е направил! Ох продаваме се за едни смешни пари и после страдаме десетилетия!