Морската вода в питейна. От 2014 г. в Бургас

Пречиствателната станция на плажа ще е по немска технология
Обновена: 5 сеп 2013 23:02 | 5 сеп 2013 22:11,
22
Морската вода в питейна. От 2014 г. в Бургас
Снимка: БТА

Пречиствателна станция на Северния плаж в Бургас ще превръща солената морска вода в питейна. Съоръжението е по немска технология и вече се прилага на различни места по света. Системата е подобна на тази, която снабдява моряците със сладка вода, когато са в открито море.  

„Макар инвестицията да не е малка – станцията ще струва хиляди евро – тя си струва и ще бъде избита само за две години. От началото на летния сезон до момента ние сме платили на ВиК 47 хил лв. за питейна вода. Голяма част от плажуващите оставят душовете по ивицата да текат, всеки ден сменяме кранчета – някои се крадат, други се чупят вандалски. Това е питейна вода, която се хаби безразсъдно”, обясни концесионерът на плаж Бургас–Север Атанас Атанасов.

По думите му пречиствателната станция трябва да бъде готова през март 2014 г. Изграждането ще започне веднага след активния туристически сезон. Капацитетът на модерното съоръжение ще е 15 хил. кубика на час.

Пречистената вода ще бъде достатъчна да обслужва цялата стопанисвана територия на плаж Север.

Освен новата станция през следващото лято плажната ивица ще бъде единствената в страната, която ще има и собствена канализация, обслужваща всички заведения и санитарни възли по протежението й.

Официалният сезон на бургаския плаж ще продължи да края на месец септември. Дотогава по плажа без променено работно време ще продължат да работят всички спасители.

На разположение ще бъдат също медицинският пункт и линейката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Аз на морето пия само ,,Бургаско" :-)
18
2
 
4
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 10 години
Случва се нещо хубаво и вместо да се радваме всички защото сме Българи,е прочетете коментарите.
17
1
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Технологията се нарича обратна осмоза. Големият екологичен проблем е какво ще се прави със соления концентрат, който остава като ***. Ако се праща в солниците за добиване на сол, няма проблем, даже ще е от полза, но ако се връща в морето, след време солеността в региона се повишава и организмите започват да измират!!!!
16
1
 
9
 
! Отговори
патихме преди 10 години
До АнонименНовите болести от мръсната морска вода вече дойдоха.Това лято почти не остана някой да се завърне здрав от по почивка по бг черноморие - разстройства и летен грип.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анна преди 10 години
Блазе им на бургазлии;)
14
0
 
0
 
! Отговори
Qui Bono преди 10 години
До ShopKazvat se algii i idvat v pomosht na 4ove4estvoto.
13
0
 
9
 
! Отговори
морски човек преди 10 години
До АнонименНожите болести ли - нали не мислиш, че тежките елемнти, с която се тровят моретата, ей така ще изчезнат с вълшебна пръчица? Водата вече е заразена - в Черно море от Чернобил, в голяма част от океаните - от японската централа. Рибата е отровна, за морските дарове - да не говорим, те по принцип трябва да пречистват вода, смятай за какво става дума! Бреговете са заразени... Рак братче и болест на щитовидната, това те чака и няма спасение. Сами се убиваме.
12
0
 
21
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
тя си струва и ще бъде избита само за две години.Избита мале да ви имам речнка селяндурски.....
11
2
 
8
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
Морската вода и сега става за пиене малко е соленичка,но става-Наздраве.
10
3
 
7
 
! Отговори
Shop преди 10 години
И 15 кубика на час ми се виждат много, ако трябва да се докара до питеен стандарт. От 15 кубика ще се отфилтрират поне 100 кила ***, и това ежечасно. Всекиден ще има по тон и половина кафяво-зелена ***, която къде отива? Трябва да я връщат обратно в морето...
9
1
 
5
 
! Отговори
Офтсъ_hd264 преди 10 години
Е ари ве! Баси! Как може все още да си позволявате всекидневно да имате грешки още в заглавието? Ура в Европа сме даже сме зад океана щот сме On Air и всеки ден правим класации за другите. Ама собствените посрани *** не можем да ги видим още `щото сме 21 век, векът на технологиите и неграмотните простаци.
8
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те морето направиха на ***!Сега ще пием пикня и ***!
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сега остава и лампи от солариум да инсталират за моментите когато няма слънце ,система за изкуствени вълни и инсталация за вятър ....и стадо свинчета с звънчета да тича за разкош .....
6
6
 
9
 
! Отговори
До Бургас преди 10 години
Щом водата при вас е ценност, другия път като дойда на почивка в мизерния Несебър ще си платя с 2-3 туби Девин..
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предсказанията на Ванга 1 по 1 се сбъдват. Интересно кои ще са "новите" болести от морската вода. Човека пак ще си изпати задето си играе с природата. Дано поне да я обозначават, че да не пия от нея.
4
1
 
30
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Жо, абсолютно прав си. Очевидно за някой журналист 15000 куб. метра и 15000 литра са едно и също нещо.
3
2
 
45
 
! Отговори
Жо преди 10 години
ИМА НЯКАКВА ГРЕШКА! Според статията, капацитетът на съоръжението е 15 000 куб. метра вода на час! Това прави 360 000 куб м. вода за денонощие!!! Толкова вода може да стигне за един ден на население от 4,5 милиона души.За информация на неспециалистите- за едно денонощие за един и половина милиона жители в София се доставят около 120 000 куб.м. /средно по 80 литра вода на ден за човек/Най-вероятно съоръжението за пречистване на морска вода е с капацитет от 15 куб.м. на час.Един куб.м.= 1000л
2
0
 
16
 
! Отговори
Бургас преди 10 години
Браво , а тия който пият само утринна роса да ни извинят - при нас водата е ценност !
1
3
 
9
 
! Отговори
info преди 10 години
Коя е фирмата изпълнител?