Кметове към Плевнелиев: Помогнете ни!

Искат президентът да им ходатайства за реална децентрализация
Обновена: 9 сеп 2013 16:57 | 9 сеп 2013 16:55, Камелия Цветанова
32
Кметове към Плевнелиев: Помогнете ни!
Президентът Росен Плевнелиев и Тодор Попов, председател на НСОРБ. Снимка: БТА

Ръководството на Националното сдружение на общините в България поиска от президента Росен Плевнелиев помощ за решаване на проблемите на местната власт.

Техните искания са за реална децентрализация и повече пари, стана ясно от думите на председателя на сдружението Тодор Попов, който е кмет на Пазарджик.

"Поставихме на първо място въпроса за прословутата децентрализация, за която само си говорим през последните 15 години, но нищо не се случва и ние искаме президентът да ни подкрепи за това централната власт да направи необходимото този процес да започне и то още с бюджета за следващата година", обясни той.

Според него това е важен въпрос и трябва да се схваща като философия на управлението, защото успелите държави в света и Европа са го направили.

От сдружението искат още държавата да спре да им прехвърля задължения, за които не им плаща.

"Трябва да се престане с тази законодателна практика, от която се изкушава властта през последните 15 години да вменява на общините задължение без ресурсното обезпечение. Явно кметовете са добри момчета и момичета и в министерствата решават да им прехвърлят задължения, които не са им много приятни", коментира Попов.

Той предупреди още, че 1180 села с над половин милион жители са заплашени да останат без право за кандидатстване по европроекти.

Причината за това е, че в предишния планов период дефиницията „селски регион” е била записана така, че извън нея са останали селата около големите областни центрове.

"За следващия планов период ще искаме и промяна на дефиницията „селски регион”, защото допуснахме грешка в първия планов период. Така се засилва евроскептицизмът там, защото хората казват „кмете, какво ме бърка, че сме в Европа, какво видях аз от това", коментира още Тодор Попов.

Той добави, че след като европейските пари са реален инструмент за общините, трябва да бъдат използвани ефективно и не бива да се допуска да има населени места, които нямат право да кандидатстват за тях.

В бюджета за следващата година кметовете ще искат увеличаване на субсидията за кофинансиране на европроектите, обезпечаване на делегираните от държавата дейности, които сега те дофинансират и задължително увеличаване на капиталовите разходи.

За какви средства става въпрос Попов не уточни, но беше категоричен, че не може да е символично обезщетение.

По думите му търпението и доверието на кметовете към централната власт вече започва да се изчерпва заради отлаганите реформи над 10 години и ако няма промяна, те са готови да направят регионална организация, да отидат на избори и в парламента да отстояват исканията си. 

Ръководството на сдружението е обсъдило с президента и актуалната политическа обстановка и продължаващите протести.

"Протестите са напълно нормални, България все повече се превръща в нормална държава и така трябва да бъде. Ние ще се опитаме местната власт да остане стабилна", коментира Тодор Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
titoti преди 10 години
Как е възможно така да скверни АПОСТОЛА?Пред портрета му застанал този мошеник / с усмивка на магистрална труженичка /.Защо спите БЪЛГАРИ? Защо търпим този измамник?
18
0
 
0
 
! Отговори
bashkolio преди 10 години
Степента на демокрация на една държава зависи от степента на децентрализация!Много са прави кметовете,но децентрализация само до ниво община ли?Те готови ли са да дадат аналогични правомощия и на кметовете на населени места?След като толкова много я искат ,би трябвало .....Ама надали!
17
2
 
6
 
! Отговори
666 преди 10 години
Нахилени будали!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ot pztozi e nezavisim dil e ot cdc prodade se na dps za 1000000lv
15
0
 
4
 
! Отговори
ot pz преди 10 години
a kato vze 1000000 ot peevski my be dobre
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9 септември вярваш ли си или си *** като винету този кмет е член на гроб грешка герб българоубиците
13
2
 
8
 
! Отговори
Андреева преди 10 години
Че то това президент ли е?? За мен Росен Плевнелиев е най-голямата пародия за президент, който сме имали. То от километри му личи че е подставено лице.
12
3
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
Той на себе си не може да помогне, та камо ли да помогне на някой друг...
11
5
 
10
 
! Отговори
Васил преди 10 години
Намерили от кой да искат помощ-от този мишмурок!!!!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А пред Боко Тиквуняка нищо не смееха да кажат тези кметове, тези герберски мишоци. Сега изведнъж - искали децентрализация! Ай, сиктир!
9
5
 
6
 
! Отговори
xax преди 10 години
Miki Maus kak se e uhilil
8
8
 
10
 
! Отговори
пози и стойки преди 10 години
Плевелът ходи на уроци в НАФТИЗ, където го учат как да заема пози и стойки за пред публика. И въпреки това, вместо усмивка прави крива гримаса!
7
10
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
При това управление може да очаквате само ана....на централизация,а не реална.Философията е проста :след нас и потоп.Криминални елементи се назначават навсякъде където има някъкъв бюджет които до края на годината ще бъде оглозган.Спасението това да не се допуска.
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той президента ни се чуди как себе си да спасява,че масово искане на оставката му скоро предстои.В новия бюджет пък ще му намалят и парите,колкото бяха на Първанов.Така ,че се очертава нерадостна и мъчна зима и инфарктна пролет за Плевнелиев,когато е много вероятно изборите да са 3 в 1 -за Европарламент,предсрочни за парламент и за президент.Трябва служебно правителство,в което горкия е доста слаб.Така ,че помощ не чакайте.
5
4
 
11
 
! Отговори
akud преди 10 години
Тпшко попов , за къщата в гърция или хотела в испания не ти стигат пари???? общината Пазарджик е на -22 милиона назад , колко открадна от тях с делян пеевски и тиков
4
0
 
21
 
! Отговори
ааа преди 10 години
От двадесет и повече години се питам ИМАМЕ ЛИ ЗАКОНИ В БЪЛГАРИЯ??? Каква е ролята на НС (Нищо Съществено)??? Защо новите закони на РБ са по-големи от Британската Енциклопедия - за всичко??? И/ИЛИ - адвокати, съд за всичко??? НАРОДА НИ НЕ Е ГЛУПАВ ЗА ДА СЕ ЛЪЖЕ ПОВЕЧЕ!!!
3
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kaк се хили само?! Държавен глава?!!!!
2
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да чакат от умрял писмо.Той Плевнелиев ако е искал да има децентрализация да е работил затова още докато беше министър точно на регионалното развитие.
1
11
 
16
 
! Отговори
Pich преди 10 години
Nali Boiko beshe mnogo uspeshen...i zashto hodyat da se molyat na podlogata na Boiko za sudeistvie?Zashto sushtite tezi ne byaha hodili na pitat Boiko>?