Водата поскъпва с до 40%, но не сега, а до 2020 г.

Няма безплатен обяд, рече зам.-министър Добромир Симидчиев
10 сеп 2013 17:29,
35
Водата поскъпва с до 40%, но не сега, а до 2020 г.
Към кладенеца, с кобилицата. Снимка: Impact Press Group

Цената на водата може да се вдигне с 30-40% до 2020 година, прогнозира заместник-регионалният министър Добромир Симидчиев.

До бъдещото увеличение вероятно ще се стигне заради необходимостта от инвестиции в сектора, обясни той пред "Дарик".

По думите му над 60% от водопреносната мрежа у нас е остаряла, а за да се подмени, са нужни близо 12 млрд. лева.

"30 на сто от средствата могат да бъдат осигурени от европейски програми, но останалите ще трябва да бъдат за сметка на ВиК-дружествата, а оттам и на клиентите. Това неминуемо ще се отрази на цената на водата. Няма безплатен обяд и който ви каже такова нещо, ще ви подведе и ще търси някакъв краткосрочен, лъжлив ефект. Ние всички ще платим за това, няма кой друг. Въпросът е да го направим максимално разумно... Цените на водата в България, очаквано, са най-ниски в цяла Европа от всичките 27 членки, без конкуренция. Много от цените са така, но те и доходите ни са...", аргументира се той.

Симидчиев допълни, че в София има водопроводни тръби в изключително добро състояние от 1910, 1911, 1907 година.

"Над 100 години, които почти не аварират. Особено по селата около София и провинцията това е масово. Има материали от 70-те години, които обаче са в ужасно състояние. Един от най-отвратителните материали, ще си позволя да кажа думата, които ние сме използвали в София, а и на други места - това е кремиковската стомана. След 15 години употреба прилича все едно е използвана 200 години", поясни той.

Зам.-министърът апелира за комплексен подход, при който паралелно с изграждането на пречиствателни станции да се обърне внимание и на водоснабдяването, защото до момента европейски средства са били предвидени основно за канализацията и за отпадни води.

"Редно е при подреждането на приоритетите "В"-то да бъде преди "К"-то в абревиатурата ВиК", коментира той.

По думите му три пъти по-малко са били българите, които това лято са засегнати от проблема с безводието в сравнение с миналата година.

"Проблем с водоснабдяването в момента имат 127 000 жителите в 19 области - 68 общини и шест града", пресметна Добромир Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нужно да поскъпва водата ние и без това свързваме едвам двата края аз получавам пенсия по инвалидност и не мога да ходя на работа едвам се справям 137 лева ми е пенсията как мислите че се живее с такива ниски доходи кое по напред сметките ли да платиш да се храниш.
31
0
 
2
 
! Отговори
вън от България преди 10 години
Нали за това дадоха на концесия Софийска вода или за печалба дай, а когато опредо пари - ами ... някой друг.Всички концесионери вън от България.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП ИЛИ ГЕРБ ЕДНИ И СЪЩИ *** ,А НАРОДА Е СЛЯП И ЗАТОВА ЩЕ МИ СЛОЖИ МИНУСИ.
29
0
 
3
 
! Отговори
Ime преди 10 години
Taia baba na snimkata triabva da plashta 40% poveche za voda ot kladeneca.
28
1
 
15
 
! Отговори
ами сега преди 10 години
Имам процедурен въпрос. Как в Тунис пият по-евтина минерална вода, след като дори обикновената си я добиват още с акведукти?
27
1
 
6
 
! Отговори
kamen преди 10 години
Добре де, като няма безплатен обяд, защо зам.министъра да не ми осигури и на мен пари да си сменя оборудването в мойта фирма
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно - за какво сме плащали до сега, ако не за да се поддържа и обновява мрежата? Или просто някой си прибира парите и си *** с уста? :)
25
0
 
19
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
Трябва да се плаща - ок , но защо да се плащат такива сметки е въпросът ?
24
1
 
10
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Чух, че в Гърция изпомпват вода от стотина и повече метра!Верно ли е?Защото нашите пищяха, че водният хоризонт е паднал от 15 на 25 метра!
23
8
 
9
 
! Отговори
Жо преди 10 години
НИКОЙ НЕ ПРОИЗВЕЖДА ВОДА, затова няма право да я продава.Тогава?Цената на водата се калкулира от разходите за поддръжка и обновяване на ВиК мрежата. Към това се прибавят и разходите за доставка, отчитане и фактуриране. Това е!Например- минералната вода е безплатна на чешмата при извора, но в магазина е с пари.Рибата е безплатна в морето, но в магазина е с пари.Заплаща се ДОСТАВКАТА на питейна вода, минерална вода, риба.Щом искаме, щом врътнем кранчето да потече вода, трябва да се плаща.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде отиват парите от баснословно високите сметки за вода, та тепърва ще увеличавате цените, нахалници такива. Увеличете ги и тогава ще видите истински протести.
21
1
 
16
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
Няма значение от коя партия е депутатът. Щом се изказват така аз предлагам автоматично да отиват на бесилото. Да видим тогава как ще ни подготвят психически за промените.Партиите се менят най-редовно за да не им помним продажните физиономийки на ***, а хората бързо забравят и рано или късно пак запяват песента 'Тази партия е по-добра от другата'.
20
1
 
7
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Уточнение:Баня в Япония след Втора световна война:В каца с топла вода се къпе първо мъжа, после децата и накрая женатаНо един път на седмица!
19
1
 
19
 
! Отговори
batmario преди 10 години
Световният елит от няколко години е ориентиран към вземането на водата.Водата за пиене само бутилирана,другата отровена=абсолютен световен ред...Баба Ванга беше казала---Слагайте вода в буркани,не пари...Друга мъдра книга----Вода ще газите,жадни ще ходите...ХОРА....Взимат ни водата....Това ще ни зароби тотално...
18
0
 
9
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
ами ще бучна една сонда отзад в двора, един хидрофор и ще се откача от нашето ВиК :-). И без това постоянно има аварии.
17
0
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
До 2020 г мин заплата 550 лв а вода 120 лв и ток 200лв парно 400 лв - Честито на печелившите ( избягалите от *** БГ) за другите участници (непечелившите) ще има нов тираж с тенденция до 2050г да емигрират или да не са живи .Защо ли сме най бедните ? питам се аз и отговор вече не искам ))
16
2
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Може да няма безплатен обяд, но червен *** винаги има какво да гепи от чуждото. Пръждосвайте се некомпетентни мошеници!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Над 100 години, които почти не аварират. Особено по селата около София и провинцията това е масово. Има материали от 70-те години, които обаче са в ужасно състояние. Един от най-отвратителните материали, ще си позволя да кажа думата, които ние сме използвали в София, а и на други места - това е кремиковската стомана. След 15 години употреба прилича все едно е използвана 200 години", поясни той.Хе, вашите не искаха и "Кремиковци" да затварят и да продължят да правят "отвратителни материали"!
14
1
 
8
 
! Отговори
смях! преди 10 години
2020? Човек предполага, Господ разполга.
13
0
 
11
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Според написаното горе в досегашните цени на водата не е било калкулирано бъдещи ремонти и инвестиции в ВиК....излиза че всичко е било чиста печалба за дружествата?А след покачването ако се окаже че пак не стигат за инвестиции?