Каквото може ръката да направи, машината не може!

Умират ли занаятите у нас?
29 сеп 2013 10:55, Екип на Dnes.bg
23

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
34
 
! Отговори
Райна преди 10 години
Умират занаяти, ама в БГ. Понеже винаги сме със закъснение във фазите. Другаде като е написано на етикетчето, че е ръчно произведено, което обаче отговаря на истината (!), веднага струва 3-4 пъти повече дадена стока, защото е уникална. И се бият за нея купувачите. Ама докато дойде и тази мода в БГ, няма да има вече добри занаятчии :(
17
8
 
34
 
! Отговори
Бонев преди 10 години
В бранша книговезките се наричат "баби-роботи" :). Инае и до ден днешен това е технологията за каширане на твърди корици, подвързване с форзац, удряне на голд печат и т.н. Почти в всяка офсетова печатница извършват тези услуги, има разбира се и фирми, които се занимават изцяло само с довършителни и книговезки услуги. Проблемът е, че хората вече не четат, не подвързват, останало им е натоварването предимно от офсетовите печатници, които пък разбраха, че е по-евтино да имат собствени книговезци.
16
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прави са аз каквито си ги правя с ръка и секс мапинка не може!
15
31
 
36
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
тия в кой век живеят? ... е пак добре че не ги преписват на ръка.
14
8
 
68
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До Анонимен 1Никаква трагедия и новина няма. Просто е хубаво да прочетеш и видиш книговезница от време на време вместо гащите на Николета.
13
8
 
34
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До БъндиЗатова вече тая дума е срамна. Жалко за което.
12
8
 
35
 
! Отговори
1 ZAN преди 10 години
Вече няма и майстори калиграфи, откакто има принтери.
11
9
 
37
 
! Отговори
Наu преди 10 години
Начина по който определяш хората (за това на кой съм привърженик) без да ги познаваш е показателен с какъв човек ще бъда принуден да споря.Точно заради това няма да го правя. Със здраве !!!
10
9
 
35
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Имах един познат ковач ама вече не е такъв няма кой вече да ти *** с *** всичко се индустриализира света прогресира няма как.
9
20
 
50
 
! Отговори
варненец преди 10 години
Умират занаяти , само един занаят не умира- софийският бюрократ ! И въобще не ми говори че разделям хората , щото твойта любима банкянска тиква започна да го прави , но балона се спука ... !
8
18
 
48
 
! Отговори
Hau преди 10 години
Варненски, заради такива като тебе има разделение между градовете на София, Варна, Бургас, Пловдив и т.н. С какво софиянци ти пречат ??!?!?!? Във Варна администрация няма ли ?
7
17
 
47
 
! Отговори
варненец преди 10 години
Кога ще намалят администрацията ? Докога цяла България ще хрантути тия търтеи софиянци ? Ето добър пример как машината замества човека -елетронното правителство ! 500 хил. администрация , смятай кви милиони потъват в бонуси и държавни облаги ...
6
9
 
46
 
! Отговори
българин преди 10 години
Една седмица бих стажувал за да науча елементарни неща за собствена употреба.
5
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже, Боже... сами ще се унищожим ...
4
11
 
72
 
! Отговори
mir4oto преди 10 години
Ако беше малко по - образован щеше да знаеш, какво е значението на старите занаяти и паралелното им съществуване с новите технологии. За съжаление има много, които мислят като теб, всички вие сте продукт на една от многото грешки на така нареченият демократичен преход. Защо в една Япония поддържат старите си занаяти, все още най - престижната професия там е да си майстор на катана, да не би все още да се водят войни с мечове? Нашето бъдеще винаги е зависело от нашето минало.
3
9
 
67
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Лошото е, че вече никой не се занимава с чисто битови неща. Да ти ремонтират дреха, обувки, часовник и т.н. Книги има от 5000 години, а компютри индустриализация от 100. Сега всеки *** *** и незавършил училище ***, който може да боядиса две врати се мисли за майстор.
2
10
 
78
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Преди години Майстор звучеше гордо и човека стоеше с името и авторитета си зад майсторлъка!Сега всеки *** дето може да върти тесла се пише майстор. В духа на статията - останаха малко но ефективни майстори на фалшиви монети и валута, от които европейците изпищяха на умряло!
1
87
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дрън дрън глупости. В кой век сме? Стари книги ще подвързват! Нормално е да изчезват такива занаяти. Както няма ковачи вече, примерно. Еволюираме, развиваме се, индустриализираме се. Не виждам каква е трагедията и каква е новина тук.