Не може само да раздаваме одеялца, трябват и пари!

За седмица в лагера в Харманли са настанени 400 души при капацитет 450
17 окт 2013 19:03,
33
Не може само да раздаваме одеялца, трябват и пари!
Лагерът в Харманли. Снимка: Булфото

"Ако капацитът ни за бежанци е изчерпан, трябва честно да заявим това и всеки, който тръгва от Турция за България, да знае, че тук не го чака нищо по-добро. Не става въпрос да се хлопнат вратите, както някои други предлагат", обяви в Харманли президентът Георги Първанов (2002 - 2012).

Това стана по време на дискусия, посветена на политиката на централната и местната власт по проблемите с бежанците, която се проведе в южния град.

Според Първанов, ако продължаваме да приемаме бежанци, но не можем да им осигурим достатъчно добри условия на живот, можем да си навлечем тежки беди особено през предстоящата зима.

Георги Първанов е на мнение, че бежанската маса не носи заплаха за националната ни сигруност. "Никой не може да каже дали няма единици, които идват с користни цели на наша територия. Затова призовах да бъдем бдителни", допълни бившият президент.

Кметът на Харманли Михаил Лисков, който също взе участие в дискусията, коментира, че общините, където има настанени бежанци, всеки ден се сблъскват с трудности. "Ако една линейка на Спешна помощ-Харманли бъде извикана в бежанския лагер, половината община остава остава без спешна помощ", допълни Лисков. Същото се случвало и със социалните работници и полицейските служители, ангажирани с настанените във фургонния център в града.

"Не може само да идваме и да раздаваме одеялца, трябват и пари. Щом се дават пари на Ливан, за да издържат еди колко си общини, трябва да дадат и на България. Ние имаме капацитет да оползотворим тези пари и бежанците да живеят при добри условия в една европейска страна.", смята още градоначалникът на Харманли.

Той и екипът му са потърсили законово основание как общината би могла да получи пари за разходите, които се правят заради бежанците. Оказало се, че такъв вариант на този етап няма.

За по-малко от седмица в лагера в Харманли вече са настанени 400 души при капацитет 450. В бивште казарми все още няма ток и топла вода, а част от оборудването вече е изпочупено. За да се стоплят, бежанците палят огън между фургоните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: георги първанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
11
 
! Отговори
христина преди 10 години
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ НАРОДА Е НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО ТА СЕГА И ТИЯ НАВЛЕЦИ ДА ИЗДЪРЖАМЕ МАЛКО ЛИ СА НИ НАШИТЕ *** И ***? 240 ДЕПУТАТА НАТО СИ ОСИНОВЯТ ПО ЕДНО СИРИЙСКО СЕМ ОТ 20 ЧОВЕКА ВЪПРОСА Е РЕШЕН
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гоце Триперов пак се *** на метеното.*** скапан.
29
3
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Понел , но нали знаеш че при Атака всичко е мимикрия , театро , те са националисти само за да се харесват на паплачта . А иначе е така те със зъби и нокти ще драпат да остане този Парламент понеже знаят че друг няма да има за тях .
28
0
 
6
 
! Отговори
това е истината 2 преди 10 години
До Одисей 1Разбери какво ти говоря - те са против това да влизат повече бежанци / правилно /, но не смеят да поискат вот на недоверие защото ГЕРБ ще ги подкрепят / неправилно/.Тогава правителството пада, отиваме на избори, те са аут а следващото правителство вече може да не е на БСП ДПС / атака няма да я има /Конфигурацията ще е различна
27
2
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
25 ти тази изкуфелата ли я слушаш , нея я виждам единственов ролята на комендант на концентрационен лагер в който се провеждат експерименти с хора.
26
3
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Вижте в Турция има ПОЛОВИН МИЛИОН БЕЖАНЦИ , същото е положението и в Йордания и ЛИван , ами ако тази вълна , която няма никакви изгледи да спре за сега поради упорството на Москва ни залее и нас , нали се сещате че мниес някакви смешни ПЕТ хиляди виждаме зор камо ли ако станат десетки хиляди или недай боже стотици хиляди. За това се молете по-бързо да пада режима в Дамаск и да се намира някакво решение там.
25
0
 
15
 
! Отговори
СВЕТЛАНА преди 10 години
На цялата ни беднотия и проблеми само сирийци ни трябват !СПОРЕД МЕН РЕШЕНИЕТО НА ТОЗИ ПРОБЛЕМ Е ПРОСТО -НИТО ЕДИН СИРИЕЦ ПОВЕЧ В БЪЛГАРИЯ!СТРОГО ОХРАНЯВАНЕ И НЕДОПУСКАНЕ НА НЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ.оТ ТЕЗИ КОИТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ СА ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ И СА СЪС СТАТУТ НА БЕЖАНЦИ -ЕКСПУЛСИРАНЕ ПРИ НАЙ-МАЛКО НАРУШЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД.ТЪИ КАТО ТЕЗИ КОИТО СА ТУК ЩЕ РАЗЧИТАТ САМО НА ПОМОЩИ И ЩЕ СА НА НАША ИЗДРЪЖКА НЕ СЕ ЗНАЕ ДО КОГА -ЗАЕТОСТ ПО РАЗЛИЧНИ ПРОГРАМИ И ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗЕН ТРУД.
24
1
 
21
 
! Отговори
това е истината преди 10 години
До БългаринТи не чули Ташева / Атака / че каза да престанат да ни пробутват бременни арабки.Проблема е другаде и тя си го каза - Ако поискат вот на недоверие към правителството за политиката към бежанците ГЕРБ ще ги подкрепи и тогава Плевнелиев ще назначи служебно правителста и отиваме на нови избори.А те всички БСП ДПС и Атака особено се страхуват от тях.Номера с Костинброд може да го приложат само веднъж айде слагайте минуси
23
3
 
34
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Тези продажници в парламента ще затрият България. Да се вдигаме и да ги помитаме.Да се затвори веднага границата и да се направи отново преградната стена -10 метра .Каде са националистите бе! Защо не поведат и организират хората за протест.Всички нелегални нарущители на границата да се депортират - веднага! Какви бежанци са тия *** - това саи е нелегален трафик - престъпление - вместо бежански лагер - в затвора - както е по закон! Нека някои се опита да влезе в Германия така - директно аут
22
1
 
18
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА едно нещо. Коментираме колко ще получим от Европа и дали изобщо ще получим пари за бежанците. Но защо нито правителството,нито от опозицията се сетят да поискат пари за бежанците от богатите арабски петролни държави. В края на краищата сирийците са и араби. Саудитска арабия троши милиарди долари за джамии по цял свят, дори у нас. А някои от тези хора сирийците може да са били дори богати в тяхната страна. Но имоти на гръб не се носят. Разбирам ги,че са в бедствие.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предателите на Отечеството казват, че главата ми е квадратна и съм пещерен националист. Както и да е, но аз и подобните ми ще им потърсим сметката! СКОРО!
20
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе спрете да пускате пришълци в България бе ***!
19
1
 
22
 
! Отговори
мак преди 10 години
Статутът на бежанци май не дава право на гласуване, трябва да имаш българско гражданство, така че дпс да не се надява на електорат. Поне аз така мисля.
18
1
 
18
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Направо спални чували раздавайте-да си пръцкат и да се топлят!Пръц....пръъъц....
17
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро нашите политици ще ядът камъни и дърве! Много скоро ще поемат хурката, хурката и цялата хурчица!)))
16
0
 
39
 
! Отговори
майор Газдов преди 10 години
Гледах сега по Бтв репортер от Бтв на българската граница и среща няколко *** ама наистина ***. В Сирия да не живеят ***? Всяква *** идва тука не само сириици.
15
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИЩО не заслужават тия ГНУСНИ неандерталци
14
0
 
27
 
! Отговори
среден пръст .... преди 10 години
Използвам случая за да напиша ! А си представете едно земетресение като първомаиското или чирпанското ...разрухата би била страшна ,ако е сред зима ? представяте ли си на палатки , без вода ,храна мед. помощ...студ... затиснати .умиращи под паднали сгради болници без ток ----къде е държавата , държава се създава за да служи на хората от хора с еднакви интереси , на кои е държавата в момента ? Няма смисъл да отговарям неиното тяло е облепено от пиявици ,а на хората се показва отзивчиво ....
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом се дават пари на Ливан, за да издържат еди колко си общини, трябва да дадат и на България---На Ливан дават пари, защото там са над 500 000 сирийци, за 6000 човека в България колко очаквате да ни дадат - нищо! Ама алчните управници само това ги интересува - да вземат пари от Европа за бежанците. Със или без европейски пари тези хора няма да заживеят добре тук.
12
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 12Аз като гледам тЪПАНАРА си ти бе овча кратуно