Бежанци в Ковачевци: Тук ни харесва, оставаме!

Чужденците недоумяват защо местните се страхуват от тях
Обновена: 23 окт 2013 07:27 | 23 окт 2013 07:22,
167
Бежанци в Ковачевци: Тук ни харесва, оставаме!
Бежанците в комплекса в Ковачевци Снимка: БТА

Бежанците, настанени в Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци, ще преминат курсове по български език, съобщиха на БТА от Държавната агенция за бежанците.

Занятията ще се водят в учебния корпус на комплекса, разполагащ с 13 зали, включително и кинозала. В Националния детски екологичен комплекс са настанени 105 деца, 79 жени и 82 мъже. Сред тях има цели фамилии по 14-15 души.

Хотелската част на комплекса, обитавана от бежанците, е с категория една звезда, уточни пред БТА директорът Лилия Петрова. На разположение на децата е 70-декаров парк с алеи, игрища с изкуствена настилка, тенис кортове, открити басейни. Сградата, която е строена за ученически отдих, разполага и с кухненски блок, две столови, мраморни подове, фитнес зала.

"Тук ни харесва, искаме да останем колкото е възможно по-дълго", признава сириецът Мохамед Марденли. И недоумява защо местните се страхуват от тях. "Ние сме мирни хора, не правим никому нищо лошо", уверява и сириецът Башар Мохамед.

За по-лесна и ефективна комуникация бежанските групи са излъчили медиатори. Те изслушват хората, пресяват проблемите им и ги представят пред ръководството на комплекса.

Засега нямаме проблеми с бежанците, сподели директорът на Националния детски екологичен комплекс Лилия Петрова. По думите й чужденците помагат винаги когато е необходимо. Тя възнамерява скоро да възложи на мъжете да разчистят пожарни хидранти в двора. Освен това пренасяли легла, отзовавали се за уреждането на всяка битова подробност, похвали ги Петрова. Стаите не са инспектирани от персонала, за да не бъдат притеснявани гостите. Засега обаче няма индикации за нанесени щети, твърди Петрова.

Медицинската сестра Ана Сергиева от Радомир, която говори арабски, следи отблизо здравето на чужденците. Оплакват се предимно от настинки, разказа Сергиева. По думите й децата са спокойни и играят на воля. Част от дошлите обаче са стресирани и е необходимо време, за да се успокоят, смята медицинската сестра. В комплекса са получени инвалидна количка и стол за неподвижно 6-годишно дете. Полагат се грижи, отзоваваме се за всяко нещо, уверява Сергиева, която е доброволец по линия на БЧК.

Веднага след пристигането на бежанците е сформиран областен кризисен щаб, който да контролира дейността на всички институции на територията на Пернишкия регион. Ръководството на щаба ще изиска назначаване на комендант и охрана, помощ за изхранването на повече от 100 деца, които са настанени в центъра, и осигуряване на 24-часова медицинска помощ, заяви областният управител Михаил Михайлов. Изготвя се пълен профил на бежанците с информация за тяхната националност, пол и възраст.

Регионалната структура на БЧК е осигурила адаптирани сухи млека и памперси за 15-те бебета, настанени в центъра, съобщават от областната администрация. Обектът се контролира непрекъснато от Регионалната здравна инспекция. Екипи на Центъра за спешна медицинска помощ се отзовават на всяко повикване. Вече са обслужени четирима пациенти, две деца са закарани в болници. Едното е в пернишката болница заедно с майка си, другото е 9-дневно бебе, което е прието Александровска болница. Майка му е останала с другото си дете в комплекса в Ковачевци.

В селото са пренасочени полицаи от Перник и Радомир, комплексът се охранява денонощно, за да се гарантира сигурността на чужденците.

Сред местното население обаче цари смут. Постоянните жители се притесняват, че са станали по-малко от бежанците. В Ковачевци живеят около 400 души, уточни Милена Кирилова - пресаташе на общината. Общинският съветник Мариана Миленова предложи на общоселско събрание част от бежанците да бъдат насочени към запустели блокове в Радомир. Местните настояха също храната на бежанците да се приготвя на място, за да се открият нови работни места.

Капацитетът на Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци през зимния сезон е 280 места. Договорът за ползването му от Държавната агенция за бежанци е подписан със срок до края на годината, съобщи кметът на общината Васил Станимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още по темата: бежанциКовачевци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
На вас ви харесва и оставате, но НА НАС НЕ НИ ХАРЕСВАТЕ И НЕ ВИ ИСКАМЕ! ВЪРВЕТЕ СИ!
135
0
 
6
 
! Отговори
бай благой преди 10 години
Да си ги прибират тези, които подпалиха т.н. "арабска пролет" - мръсните *** от Вашингтон и Брюксел. А нашите колониални администратори, които се наричат "политици", които безропотно изпълняват заръките им нека не забравят, че любовта народна скоро ще ги стигне и тежко им, ако не ги приемат като бежанци в САЩ или Европата. Иначе като конкретна мярка предлагам да се направи едно малко цехче за *** в Сирищник. Така заетостта на населението ще се подобри.
134
0
 
6
 
! Отговори
Калигула преди 10 години
Навсякъде показват забулени жени с деца. Ама работата е там, че нямам никактво съчуствие спрямо тази ***. От старците до децата всичките са животни и нямат място в България. *** !!!
133
0
 
15
 
! Отговори
нпкой преди 10 години
такова хубаво селце ковачевци вече го затриха
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прочети условия за ползване.Не се излагайте !
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мястото им е в парламента! То и без това тая сграда напоследък е празна!
130
0
 
22
 
! Отговори
ВЪН преди 10 години
- Чичко кмет, чичко областен, аз къде ще си играя и почивам?- Детенце хубаво щом си българче върви на майка си в п....? - отговориха му чичковците, а очите им едни добри, добри.
129
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Само убийствата на евреи могат да дават резултат. Вече е опитано всичко цивилизовано - те са диваци, такива са биле винаги, и ни заливат с диваци за да изчезнем.
128
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахахахахххххххххххххха! Лика- прилика са и бежанците и домакините! хахахаааааааааа!!!
127
0
 
26
 
! Отговори
лудият мунчо преди 10 години
"На *** "народ",чифте "бежанци"!!!И бебетата вече разбраха,че това не не са "бежанци",а новото оръжие,за стопяване на българската нация.Само целокупният булгаристански народ,не може да го проумее.ЗАЩОТО ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ БЕЖАНЦИ СА ТЕЗИ,КОИТО СА ИЗБЯГАЛИ В СЪСЕДНИТЕ НА СИРИЯ СТРАНИ И ТО,В БЛИЗОСТ ДО ГРАНИЦАТА СЪС СТРАНАТА ИМ И ТО В МЮСУЛМАНСКИ СТРАНИ,С НАДЕЖДАТА ДА СЕ ЗАВЪРНАТ СЛЕД ВОЙНАТА В РОДНИТЕ СИ МЕСТА!!!!Останалото е поредното биооръжие на американския ционизъм,срещу овце като нас!
126
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Здравейте на трезвомислещите!Това не са бежанци! Това са емигранти. Тия хора няма да останат тук ще станат поредните "българи" заселили се в Лондон! Бежанци се настаняват във временни лагери и се връщат в страната си след приключване на конфликта. Това са мюсулмани и/или джихадисти (най-общо)А относно комплекса в Ковачевци - той е строен с средства събрани от българските пионери и не знам как стана бежански лагер. Може би защото там няма *** и турци? ДПС се сърди иска земята ни, децата..
125
0
 
12
 
! Отговори
антисемит преди 10 години
от азиатските макаци може да о4аквате само грабежи и разруха, брутния продукт на вси4ки 400 мл, арабели еколкото на 5 мл. финландия . 4етете ориана фала4и ,там щеразберете какво са ни приготвили исготвили .
124
0
 
15
 
! Отговори
ТОТО преди 10 години
8000 били казаха сега по БТВ, ама те по 1000 на ден ли влизат вече или?!!
123
0
 
41
 
! Отговори
. преди 10 години
Ами на на бежанците им харесвало! И мислят, че ВЕЧНО при такива луксозни условия ще живеят!??А нашите деца кЪДЕ ще почиват? Нали комплексът е за деца- ученици??Те като свикнат на тези условия- ВЕЧНО ще искат такива!!А *** има ли в комплекса- НЯМА!!И ние искаме улици, паркове, игрища БЕЗ *** за нашите деца!!!Има една поговорка" Дай си, мъжо, гащите, а ти върви в тръните!" От времто, когато имало едни *** в къщи и който излезе навън- ги обува.
122
5
 
0
 
! Отговори
бай уй преди 10 години
До До 88И ти не си *** ! Просто ти и такива с подобно мислене сте вдлъбнати !
121
0
 
17
 
! Отговори
TOTO преди 10 години
Да бе да, полека да не останете само!
120
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЗИ ГНУСНИ *** ОБРАТНО ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ ВЕДНАГА
119
0
 
55
 
! Отговори
Касавдра преди 10 години
До 125.Всеки ден срещнам бъркащи в контейнерите за смет хора,по-често по двойки говорещи български.Стотици хиляди са безработните записани в бюрата по труда.През ден чувам за познати загубили работата си.Не съм емоционално неграмотна и съчуствам на бежанците.Чувала съм,че нашите граничари са връщали част от тях,след което от турска страна са се чували писъци и на следващия ден същите хора са се връщали при нас пребити и ограбени.Прекалено организирано се случва всичко за да е случайно.
118
0
 
31
 
! Отговори
не може така преди 10 години
всиюки навлеци преминали или допуснати да преминат незаконно границата - вън от Българич .Продавните политици е крайно време да разберта че трябва да се затвори границата НЕЗАБАВНО! ВСИЧКИ НЕЛЕГАНИ НАВЛЕЦИ - ДА СЕ ДЕПОРТИРАТ НЕЗАБАВНО ! АРМИЧТА ДА ИЗЛИЗА ИДА ПАЗИ ГРАНИЦАТА И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - ОГРАДА ОТ 15 М И НИКАВИ ЕМИГРАНТИ ПОВЕЧЕ - СТИГАААААА
117
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цветлин Йовчев какво мислите да правите????