Глад за лекари и сестри в бургаската болница

Здравното заведение е обявило към 20 свободни места, надява се на специализанти
Обновена: 2 ное 2013 19:23 | 2 ное 2013 19:22,
37
Глад за лекари и сестри в бургаската болница
Спешният център в МБАЛ - Бургас. Снимка: Dnes.bg

Близо 20 свободни места за различни специалности е обявила бургаската болница в Бюрото по труда. От доста време здравното заведение в черноморския град изпитва сериозни затруднения при намирането на специалисти за някои от отделенията си.

„Проблемът не е само за нашата болница, а засяга цялата медицинска система в България. Конкретно при нас няма гръден хирург, хирург по изгаряния и пластика, токсиколог, алерголог, неонатолог. Това са специалисти, които са в недостиг изобщо за страната ни”, коментира прокуристът на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Освен това болницата се опитва да намери реаниматори, лекари за Спешното отделение, както и медицински сестри в инфекциозното и хирургичното отделение. 

Част от тези специалисти никога не са били на щат в бургаската болница, поради което здравното заведение е сключило договори с лекари от страната и при спешни случаи разчита на тях.

МБАЛ-Бургас е акредитирана за обучение на студенти по медицина и всяка година тук се провеждат стажове. Това дава надежда на ръководството, че част от обявените свободни работни места ще бъдат заети от сега завършващите лекари и медицински сестри. В момента около 25 специализанти са на стаж в бургаското здравно заведение.

Практиката показва обаче, че повечето млади хора, които завършват медицина, предпочитат да търсят професионална реализация в чужбина.

„Тези, които остават да работят в България, се насочват към специалности, които не са толкова натоварени. Така се получава една диспропорция сред специалистите – едните са много и не могат да си намерят работа, а за други има недостиг. Това също е проблем в системата на здравеопазването”, коментира д-р Стелиян Славов, зам.-директор на здравното заведение.

Особено сериозен е проблемът в Спешното отделение, където перманентно се търсят лекари, а текучеството на кадри е голямо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
още един лекар преди 10 години
Повечето пишещи не осъзнават наистина сериозността на проблема. От моите колеги 2/3 вече са навънка, а 80% от другата 1/3 са тук само докато си вземат специалността. После и те заминават. Какво ще стане след 15-20 год., когато по-старите лекари, които сега са огромния % от съсловието, вече ги няма направо не знам. Решението е само и единствено драстично вдигане на заплатата на младите лекари, за да може тези, които завършват сега да се задържат. За вече заминалите решение няма.
31
1
 
0
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
И аз съм гладен! Няма да откажа, някоя по-млада сестричка!
30
2
 
3
 
! Отговори
star lekar преди 10 години
bai hasane,..sled 10 godini niama da ima koi da vi lekuva,...mladite kolegi shte izbiagat,..a nie starite niamame vreme ot mladi sestri,...kvo shte pravish togava,..a bai hasane,...shte idesh v niakoe voenno podelenie niakoi sergant li da te sashie kato katostrofirash,...a
29
4
 
2
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До Млад Лекар ами да си станал военен бе *** със тебе *** е.ахти и докторите с купени дипломи и на запад няма да Ви искат , а тук ще Ви трошат тъпите муцуни
28
2
 
2
 
! Отговори
star lekar преди 10 години
До Сашо tapako ,..as sam na 1600 4ista zaplata,...malki sestri4ki...i red drugi extri,...rabotata ni e mnogo tegka zatova glupako ne pishi glupusti,..as imam po 10 noshti smeni na meses ,..dokato ti si piesh rakiata, as spasiavam givot.....ti s koi klas si tapako,a...
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ""Тоя пациент ще го лекуваме ли или да го оставим да живее""Въпреки усилията на лекарите, пациентът оживя"
26
5
 
1
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Пари няма те за хората се тревожат - пълни *** сте , всичките *** драскачи , като ,че ли живеете в социализъма , абе хей *** живеем в капитализъм - парата управлява без значение кой си и какъв си - ***
25
3
 
8
 
! Отговори
До 19-нищо странно преди 10 години
В Бургас живеели най-големите простаци? Те ли направиха града си най-добър за живеене? Непрекъснати концерти, изложби и много културни мероприятия, които не само бургазлии, но и многобройните гости посещават с удоволствие. Пълни оперни и театрални зали.По улиците му не може да намерите едно бездомно куче. Кмет,обичан от съгражданите си, не се е чуло да краде от общинските средства.Интелигентен, както повечето бургазлии.И защо ли хиляди руснаци предпочитат да се заселят в Бургас?По-прости ли са?
24
1
 
18
 
! Отговори
Не съм лекар, но преди 10 години
Подкрепям 27. На обществото се внушава, че всички лекари са подкупни и получават повече, отколкото заслужават. Имаме прекрасни специалисти, които, отишли на Запад, веднага си намират достойно място. Журналистите имат голяма отговорност. Те са тези, които трябва да помогнат за доброто отношение към лекари, учители, полицаи и военни, учени, които са в основата на всяко развито общество. При нас е обратно: мутри, разни силиконови певачки, скудоумни шоу-програми и *** сериали, те са на преден план!
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заплатите са важни,но не са само те.Важно е и отношението на Обществото към лекарите.Погледнете колко време се отделя на някакви нискоинтелигентни силиконови *** за интервюта и описание на луксозното им ежедневие.Това формира мисленето на младите хора и после те поемат по техния път.А за филма "последната линейка на София" не се намериха малко средства да бъде излъчен по някоя от телевизиите.Цената за това щеше да е равна на 45 секунди реклама.
22
8
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
До Млад ЛекарЩо не станеш военен бе ***, ами искаш да мачкаш медицинските сестри и да чакаш да ти бутнат подкуп.Да спиш цял ден в кабинета, на топло, да предписваш рецепти едно към гьотере .Да не носиш никаква отговорност ако убиеш пациента, като умре пишете удар или рак .Че и нямате касови апарати, да ви се следят далаверите, че и работите на две три работи на частно, какво се правиш на гладен, *** .Трябва контрол , медицинска полиция, тогава ще има пари в касата .Да се плаща на излекуван.
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
90% от лекарите са ***, чието място е затвора, заради погубените животи поради некадърност. Освен това лекарите са като катаджиите, така че не се притеснявайте, че ще умрат от глад.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ima6e edin glaven lekar v burgaskata bolnica koito be6e re6il vaprosa s kadrite,yvolniava6e nared kadurnite sestri,i neodobnite lekari,ima6e edno izre4enie koeto kazva6e na vseki koito be6e nedovolen ot negovoto rukovodstvo-KATO NE TI XARESVA NAPUSKAI.TA tozi gl.lekar be6e re6il problema taka-kolkoto med.sestri maxne ili ima nezaeti broiki toi nazna4ava 6e med.sestri v pensiona vuzrast okolo65-70god.A ZA LEKARITE BE6E RE6IL 4E 6TIAL DA NAEMA OT AFRIKA.
19
5
 
3
 
! Отговори
smehurko:)))))))))) преди 10 години
До Нищо странно > Да личи си по речника и изразяването Ви колко сте умен и с Кю под 100:)))) а и ника ви показва от коя колиба сте отичли в София:))))))).И последовател на коя партия сте Брутална Колибарска Партизанска:))))))))))))))))т.с БСП с ятак ДПС и Байрактар Атака:)
18
0
 
5
 
! Отговори
noname forever преди 10 години
До Джедай МастърЯвно една болница има в Бургас, която отговаря на някакви поне минимални изисквания що се отнася за наличност на спешни или животоспасяващи медикаменти. Колко от частните болници в Бургас поддържат животоспасяващи медикаменти? Иначе опъват големите тарифи за храноден и извършени дейности, които въобще не са извършени, но благодарение на некомпетентността на някои пациенти си теглят от т.нар здравна каса по пътеки сериозни 4-цифрени суми. Мн здраве от мен!
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега в Бургас,скоро и в други градове! Започвайте да свиквате. При липса на нови кадри и при непроменена политика спрямо здравеопазването от няколко правителства досега,резултатът ще бъде ходенето на лекар да е лукс. Ще станем бетер от Щатите
16
15
 
22
 
! Отговори
Нищо странно преди 10 години
Изобщо не се учудвам - в Бургас живее най-големият процент от простаци на глава население в България - толкова прости, диви, ограничени и *** хора, каквито има в Бургас на друго място в България - няма!Те не могат да говорят, какво остава да правят други неща... Трябва да си кръгъл ***, за да отидеш и да работиш в Бургас - наобиколен само от луди и комплексари с адидас от Илиенци... Пълни нещастници и комплексари.
15
0
 
25
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Да а ,особено от от спешното им се чудя,защо въобще се наемат да работят там???Заплати ли им дават,уважение ли има към тях,или е много престижно??За 600 лева да се подиграва с теб всеки в тази *** държава!Трябва доста да си голям хуманист,за да се хванеш там на работа,но хуманизма някак си не храни!!
14
5
 
46
 
! Отговори
Млад Лекар преди 10 години
Лекар учил минимум 6 години започва с начална заплата 600 Брутно.Учител учил минимум 4 години започва с начална заплата 400 лева Брутно.Кадрови войник със средно образование започва със стартова заплата 700 лева + 60 лв. порцион за храна + нарядите които въпреки че са му задължение се заплащат и този среднист накрая на месеца взема 800 - 850 лева ЧИСТИ защото държавата му поема всички осигуровки. А работата му е да стои и да чака да мине времето.Ами на тази държава ЧАО.
13
3
 
12
 
! Отговори
El Che преди 10 години
Забележете - след като чумата минава през Европа през 14 век, повечето работници измират. А тези, които остават живи осъзнават, че всъщност те са важни, а не господарите им. Така те започват да изискват по-добри условия за работа и заплащане, и скоро феодализмът в Европа изчезва. Дано така стане и в България.