Кабинетът гледа на Банско и Разлог с широко затворени очи!

Инициативни комитети блокират в понеделник Е-79 в района на Симитли
8 ное 2013 09:26, Екип на Dnes.bg
12
Кабинетът гледа на Банско и Разлог с широко затворени очи!
Снимка: архив, Булфото

Правителството гледа на проблемите в Разлог, Банско и Добринище с широко затворени очи, смятат от Инициативен комитет град Банско, Инициативен комитет за развитие на Разлог и проект „Долината на Места”.

"Точно преди 2 месеца, на 06.09.2013 г., Даниела Бобева посети общините Разлог, Банско и Добринище. На срещите и в трите населени места тя декларира намерението си да съдействате за решаване на наболелите проблеми на региона, свързани с развитие на туристическата инфраструктура, проблемите на хотелиерите, липсата на нормативна база, регламентираща развитието на селския туризъм и къщите за гости. На проведените дискусии в общините пред представители на Общинските съвети, кметове, бизнеса от региона, неправителствени организации и отделни граждани Даниела Бобева заяви, че ще се ангажира лично и ще поиска подкрепата на целия Министерски съвет за развитие на нашите райони", припомнят от организациите.

"Оттогава досега няма предприети никакви реални стъпки за изпълнение на поетите от вицепремиера Даниела Бобева ангажименти. Същевременно през миналата седмица Министерски съвет взе решение, с Постановление за създаване на Междуведомствена работна група за разглеждане на само едно инвестиционно намерение, свързано с развитието на ските в друга българска планина. Недоумяваме защо се дава приоритет на един район от страната за сметка на друг", коментират в писмото до медиите организациите.

"От 2008 година в нашия район има заявени реални проекти със започнати процедури на различен етап и това са ски зона Банско за изграждане на втора кабина, ски зона Кулиното и Добринище. Тези проекти образуват „Pirin Circle” общо с 300 км ски писти и инвестиции само в спортна инфраструктура без изграждане на хотели, апартаменти в планината от 300 милиона евро. Ние категорично заявяваме, че развитието на Югозападна България зависи най-вече от нови ски зони и от използване на термалните и минерални извори в района", се казва още в писмото.

Представителите на Инициативни комитети за развитие на Банско, Разлог, Добринище и другите населени места в долината на Места настояват със същата бързина, която правителството обърна внимание на проекта в Рила, в рамките на не повече от 10 дни, да бъдат предприети необходимите стъпки за реализация на трите проекта.

"Ние сме много сплотени и консолидирани в исканията си за просперитет на нашите родни места и като доказателство за това в понеделник, 11 ноември, от 16.00 до 17.00 часа предупредително ще затворим шосе Е-79 в района на град Симитли", заканват се от инициативните комитети.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Разлогбанскоски зона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Попов преди 10 години
Кабинетът да вземе да си отвори очите и да направи нещо! Банско е най-добрият зимен курорт и трябва да има още лифтове, а не да се занемарява заради някакви измислени инвеститори, които смятат да съсипят РИла
11
1
 
1
 
! Отговори
-10 преди 10 години
Банско вече е една клоака. Преди него е само Слънчев бряг. Преди 7 години имах удоволствието да го посетя. Даже малкият ми син бе заченат там в спретнат семеен хотел. Миналата година пак ходихме. Станало е отвратително място. Загубиха ме като клиент. Да си строят колкото искат лифтове и да секат колкото си искат гора за нови писти. Когато от едно прекрасно място жителите му направят за 5 години като столичен квартал от соц времето, краят му е близо. Ще спрат да идват и бедняците от Европа.
10
1
 
1
 
! Отговори
Деси преди 10 години
До АзГлупости. Когато дойде един чужденец и седне в кръчмата на някой местен човек, купи чорапите на местната баба или си направи масаж при местната масажистка, тези пари къде ще отидат? Естествено, че парите отиват при хората от региона.
9
2
 
1
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До ЧичоВсъщност местните нямат никакъв шанс да спечелят! Ще спечелят пак олигарсите! Как си представяш един местен с половин декат двор изведнъж да стане богат предприемач?!
8
2
 
3
 
! Отговори
Скиор преди 10 години
В Македония и Сърбия за това време направиха няколко ски центъра, дори в Дубай залагат на ски туризма. Ние имаме идеални условия и не ги използваме. Не може хората да са толкова ***, че да не искат туризма и икономиката да се развива.
7
2
 
2
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
До Чичо. Аз лично бих ходил повече на Добринище ако си оправят малко от малко улиците...за лифта няма да говоря, за толкова пари това предлагат, но улиците и достъпа до него е уасно!
6
7
 
3
 
! Отговори
Деси преди 10 години
Крайно време е вече да се направи този втори лифт. Хората чакат вече 5 години за нещо толкова елементарно. Безумието е подобно забавяне при положение, че по света за това време са се изградили цели ски курорти.
5
4
 
1
 
! Отговори
борбева преди 10 години
Забравих да спомена също, че от нова година, за всеки английски или руски турист в банско, общината ще плаща по 100? на столична община като компенсация , че тез туристи фъркат със самолетчета над главите на софиянци, замърсяват въздуха и вдигат шум. А от дупница поискаха по 300?.Тъй, че каккто казах. Почвайте да събирате пари.
4
2
 
1
 
! Отговори
борбева преди 10 години
Как да няма взети мерки? Цените за концесия за позване на въздуха, терена и гората в националния парк, вече са определени. А вий почвайте да събирате пари. Също така ще се промени и НК-при нерегистриране на гост и неиздаване на фискален бон се конфискува хотелчето или къщата за гости. След което се предоставя на сирийците от Кения и Сомалия.
3
6
 
8
 
! Отговори
Хасмукар преди 10 години
Тия наглеци в някой друг свят ли живеят, цяла България джапа в калта, стои на тъмно и студено, но трябва държавата/?!/ да им оправи инфраструктурата. Също и да узакони неплащането на данъци, което те и без това правят. А кметове и общински съветници да лапат рушвети и да организират нелепи протести.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...вашите родни места...", но България е на всички и Пирин не ви е бащиния!
1
5
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 10 години
След като перачите на мръсни пари затрупаха Банско с хотели без улици и паркинги, сега и местните се досетиха да печелят. Но дали си струва да съсипят планината, водата и селата си за два месеца годишно предполагаеми туристи?