Емигрантите у нас - вече над 8000

Броят им по света надхвърля 214 милиона, отчита СЗО
42
Емигрантите у нас - вече над 8000
Лагерът в Харманли. Снимка: БулФото

Над 8 хиляди са чуждите емигранти у нас. Общо в седемте центъра за настаняване на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ има регистрирани около 4 100 чуждестранни граждани, което е със 133 на сто повече от капацитета на местата им. Броят на сирийските граждани, настанени в центровете на ДАБ, е 3 265 души, са съобщили за БТА от пресцентъра на агенцията.

Най-претоварен е центърът на Държавната агенция за бежанците в Харманли, който има обем с места до 450 души, но в него са настанени над 1 100 чуждестранни граждани или капацитетът е запълнен близо 250 на сто.

Близо 4 000 пък са чуждестранните лица, които пребивават в България, но са настанени на външни адреси за собствена сметка, като най-голям е техният брой в София - над 2 500 души. В РПЦ-Баня са регистрирани над 600 чужди граждани, а в Харманли - около 500 лица, които са на адрес за собствена сметка.

По данни на СЗО в момента в световен мащаб има над 214 милиона чуждестранни емигранти. Това огромно трансгранично движение на хора се дължи основно на няколко фактора: военни конфликти, бедност, изменение на климата, тенденции на труда.

Очаква се през 2050 г. броят на емигрантите в световен мащаб да надхвърли 500 милиона души, като тази цифра съответства с прогнозата населението тогава да достигне и надхвърли 9 милиарда души. Пак за този период се очаква броят на "екологичните емигранти" да надхвърли цифрата от 1 милиард души, сочат данните на СЗО.

Доклад на Световната здравна организация за демографските тенденции в света след 2015 г. отбелязва, че този безпрецедентен брой на емигрантите с различен статус ще създава проблеми както за държавите с ниско ниво на ресурсите, така и за високоразвитите държави. Затова отсега се готвят мерки, които да защитават правото на здраве на всички граждани на планетата: първична медико-санитарна помощ, основни лекарства и достъп до здравеопазването на емигрантите в съответната страна, в която пребивават, се посочва в доклада на СЗО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
anonımen преди 10 години
mrazute malcunstvata v BG BOG vu dade SURIYTCI mnogo jalko :(((
33
0
 
1
 
! Отговори
Манго преди 10 години
Оше още още искам зологическа градина, те са траки дошли да правят гърнета в осраната ми държава, деца. На Адам и *** всички сме братя нали Отче?
32
0
 
0
 
! Отговори
do 39 преди 10 години
bylgarite otivat da rabotqt , da se prepitavat i da podpomagat chujdite i nashata ikonomika . Tova e win-win situation . A bejancite za momenta parazitirat i veroqtno shte prodyljat godini nared .INTERESNOTO e che za tqh anmeriha 250 mln otnqkyde a za mladejkata bezrabotica otpuskat po nqkakvi si mijavi 60-70mln na godina za programki plashtashti 300 lv . E bravo , bravo .
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zaduljitelnoto vzemane na bejanzi e grechno.Ima durjawi koito mogat da si pozvolqt da puskat emigranti, ima rabota , ima i pari, kato Rusia naprimer.No v Bulgaria pri tozi glad , da se izdurjat emigranti e pogrechno.
30
1
 
2
 
! Отговори
бк преди 10 години
тия *** ни докараха талибан, ама като се започне първо от тях да започнат , питам къде е войската и защо и плащаме ,ехххх предатели на българският народ, много се бави ГОСПОД да ви прибере всичките наведнъж да се отървеме от вас
29
0
 
2
 
! Отговори
84945 преди 10 години
.. и гледайте сега как ще ги изненада зимата... като им се изсипе снега, кой ще живее в палатка?ще стане гражданска война заради нашите политици-престъпници...
28
1
 
4
 
! Отговори
мето преди 10 години
След зимата които оцелеят, оцелеят, останалите ще избягат откъдето са дошли - в Турция, която не е член на ЕС, а и са дошли оттам.
27
0
 
3
 
! Отговори
Tihomirov преди 10 години
taka e v jivota - dnes v palatkite sa tesi hora, utre v tyah sa drugite - ot palatite. ima chai i pohodni legla ot Romania, Slovenia i za tyah v palatkite.
26
0
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Тези,които са на външни адреси имат ли статут на бежанец ?Съмнявам се-алжирецът за 1 година нямаше и се разхождаше свободно.Колко са тези като него изобщо някой знае ли ги ?Йовчев щеше да ги събира по улиците и да ги връща обратно ,ама и това не се случва.
25
9
 
17
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
Бежанците влизат в България, благодарение на българи, защото ги изтръсквате за пари. Взимате им подкупи за даване на статут, за настаняване в София, за уреждане на пътуване към Западна Европа. Доста пари печелят някои българи от тези бежанци, докато други българи не ги искат, защото нямат келепир. Такова племе сте, че от алчност за пари ще се затриете
24
0
 
17
 
! Отговори
rasist преди 10 години
До Някой си там.По-добре да имат оръжие та да се избият тия терористи и *** взаимно. Чудно ми е кога някой ще мръдне толкова на акъл, че да иде да гръмне в парламента няколко глави и всички мръсни *** там да си налегнат парцалите и да почнат да работят за интересите на България и българското население.
23
0
 
20
 
! Отговори
Древна истина преди 10 години
Докато неразумната, животинска раждаемост и многоженството (което плюс отвратителния морален негатив, реално причинява кръвосмешение и *** физическо и ментално) не се преустановят в света, специално в определени расови и национални общества, ще свирепства бедност, унищожение на земните ресурси, ще вилнеят глад и престъпност, лавинна емиграция към по-богатите страни ще децивилизова света. Екстри културна разруха, генетично ***(гладът уврежда най-фините елементи на организма), ненавист и ексцесии.
22
0
 
13
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 10 години
Какво е продължението на " да вкараш вълка в кошарата..."???
21
1
 
26
 
! Отговори
предложение преди 10 години
всяка сирийка която минава границата да подписва декларация че няма да ражда повече
20
0
 
31
 
! Отговори
тито преди 10 години
Навремето Бай Тошо ги гонеше и никой даже не гъкна,а сега трябва да спазваме техните човешки права....А наште права каде са??? Сраната демокрация и глобализация ни истриват от земята.Ама ние-народа сме виновни-вярваме на обещания и лъжи...кой го интересува бе....кой...българите ще поемат още помия--така си мислят нашите западни ;партньори:...Чакаме я тая демокрация така както чакахме комунизма.....тогава поне не ни ислямизираха....
19
0
 
32
 
! Отговори
Някой си там. преди 10 години
То парите ще започнат да не стигат. И като няма за *** 1-2 месеца, тогава вече ще стане зле. Всеки го знаем какви са. Цялата *** ще се изсипе в центровете на големите градове, нищо чудно да вдигнат някой бунт и да нападнат някой бежански лагер...Нещата са лоши и по-зле ще стават. Само гледайте. И се надявайте ако стане нещо подобно бежанците да нямат оръжие.
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дет се вика *Пилците се броят на пролет*---да не стане така че на пролет статистиката и голямата новина да е---- 2000000 българи напуснали България и 4000000 араби се заселили в България
17
0
 
25
 
! Отговори
макето преди 10 години
я мислим дека са над 20-25000 ама не зна що ни лажат
16
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може би вместо да се чудят как да лекуват ,поят хранят и обличат милиарди безплатно е по добре да измислят някакъв начин за ограничение на раждаемоста им.Явно те самите са достатъчно безотговорни за да не могат да преценят,че семейство с повече от 1 дете е лукс които не всички могат да си позволят.Та сигурно половината от тази многомилионна група хора нямат пари да гледат себе си ,камо ли да имат съпруга и деца..Минахме отдавна времето когато да имаш семейство и мн деца е геройство.Сега е лукс.
15
0
 
41
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Никой не им е виновен на индийците, арабите и китайците, че са се навъдили толкова много то не бяха програми за едно дете то не беше чудо и сега ние трябва да го отнесем понеже на тях им е тясно , ами фак оф не става настанете ги в офисите на ООН и ЕК като толкова ви е грижа. Глобализацията обслужва само едрия бизнес но като цяло съсипва планетата по всеки един начин.