Българите най-недоволни от доходите си и стандарта на живот

Пропастта между София и провинцията се задълбочава, сочи анализ
Обновена: 14 ное 2013 20:38 | 14 ное 2013 20:30, Веселина Йорданова
97
Българите най-недоволни от доходите си и стандарта на живот
Снимка: архив, Булфото

Българите са най-недоволни от стандарта на живот и ниските си доходи, показва изследване на Института за пазарна икономика. Разделението между столицата и останалата част на страната се задълбочава, а северната и южната част на България рязко контрастират по отношение на икономическото си развитие. В същото време политиката за сближаване на регионите търпи провал, смятат икономистите от института, които представиха доклад по реализирания проект „Регионални профили: показатели за развитие 2013”.

Гражданите повсеместно декларират най-ниско удовлетворение от стандарта си на живот и доходите, което не е изненада, предвид ефектите от кризата върху доходите и факта, че България остава най-бедната страна в ЕС, пише в анализа.

Инфраструктурата и сигурността също получават относително ниски оценки. Въпреки повсеместните слабости в системите на образование и здравеопазване, българите като цяло споделят по-скоро удовлетвореност от тях.

Развитието на областите е оценявано на основата на 58 показателя, обединени в осем категории - икономика, инфраструктура, данъци и администрация, география, образование, здравеопазване, околна и социална среда.

Според анализа изпъква рязкото противопоставяне между Северна България и Южна България. Седемте области в Северна България са с най-ниска заетост - под 40%. В същото време седемте региона с най-висока заетост са в Южна България.

Примерът от трудовия пазар се потвърждава и по отношение на икономическото развитие. Анализаторите са категорични, че Южна България се справя много по-добре с кризата в сравнение със Северна България.
В повечето области се наблюдава влошаване на два от трите наблюдавани показателя за бедност и социално включване.

Делът на бедните под областната линия на бедност расте в 18 от 28-те области в последното изследване на НСИ. Делът на лицата, живеещи в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, нараства в 22 от областите през 2010 г. Тези данни ИПИ обясня с рязкото влошаване на пазара на труда през 2010 г.

Данните за вътрешната миграция показват, че повечето области остават нетни „донори” на работна сила, което, съчетано с устойчивия отрицателен естествен прираст на населението, води до бързо обезлюдяване и влошаване на възрастовата структура в повечето области в страната. Единствените области, в които нетният приток на имигранти от други области превишава отлива през 2012 г., са София (столица), Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Ситуацията с преките чужди инвестиции е още по-сериозна, като в повечето области от кризата насам те или липсват напълно, или са незначителни, пише в анализа. В някои области от началото на кризата насам дори се наблюдава нетен отлив на чужд капитал, т.е. изходящите от страната потоци са по-значителни от входящите.

Тези негативни процеси неизбежно рефлектират върху пазара на труда. Въпреки известното раздвижване през 2011-2012 г. областните трудови пазари все още не са преодолели удара от кризата. Заетостта през 2012 г. масово остава по-ниска от нивата си преди кризата, а безработицата продължава да расте, като трудовите пазари в Северна България се характеризират като цяло с по-мъчително възстановяване.

Още от анализа четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
1
 
! Отговори
Lok преди 10 години
Който е недоволен да си зададе въпроса: "Какво ми пречи?" Да си отговори и да отстрани проблема." Пример: Имаш забит гвоздей в г$за. Боли те и си недоволен. Решение изваждаш гвоздея.
73
0
 
6
 
! Отговори
Работещ преди 10 години
Заплата на месец 310 лв., средно 10 лв. на ден. За транспорт давам 4 лв. и три хранения по 2 лева. Дрехи си събирам по кофите. Не давам пари за ток и топло , зашото спя в една канализация, но скоро ще ми вземат тази придобивка, шахтите щяли да ги заваряват.Много са ми и тези пари. Скоро ще спестявам за членски внос да плащам на БСП. Къпя се веднъж лятос , ако падне дъжд. Щастие и хармония. Благодаря ти БСП, че ми отне живота.
72
1
 
2
 
! Отговори
БСП преди 10 години
Скоро ще бъде гласувана нова социална услуга, както в Северна Корея недоволните и гладните и стачкуващите ще бъдат разстрелвани по стадионите.Щатът на полицията ще стане 1000 000... Да му мислят работещите за 250 лв. на месец
71
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 10 години
То българите сме все недоволни.преди 25 г. всичко имахме и пак бяхме недоволни.Разглеждахме некерманите и въздишахме по рекламите на запада.Мисля,че сме си получили заслуженото и няма защо да се оплакваме,че сме били толкова глупави.
70
0
 
1
 
! Отговори
Допълнение преди 10 години
До 7-и още,къде на толкова народ има 240 депутата с големшки офшорки,защо в Европейските страни,%-ното съотношение на имигрантите е 5-6,а у нас-вече-10/а за догодина,не ми се мисли/,и т.н.......до безкрай!
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никъде в ЕС няма пенсия 70 евро или заплата 150 евро, Там помощите започват от 400 евро, така че няма какво да се обсъжда.
68
0
 
2
 
! Отговори
Джон Кънтри преди 10 години
Онзи ден калифорнийската полиция на улицата е обездала Горбачов и същият бил настанен в психиатричен дом, У нас няма такъв случай, няма и такива хора
67
7
 
2
 
! Отговори
Lok преди 10 години
Недоволни от доходите и стандарта си на живот са *** и говедата. Хората, които не са *** виждат кой им пречи, за да са доволни и го отстраняват.
66
6
 
2
 
! Отговори
Работата е... преди 10 години
...много проста. Зле сме, щото 50г. бяхме руска подметка, работехме в съветски заводи и произвеждахме соцпродукция, неконкурентна в европа. После всичко закономерно фалира. Разликата м/у севера и юга е по същата причина. ЮБг граничи със запада, там са печелившите митници. Русе с кого граничи? С Румъния, после със Съветския съюз. Е, как да сме добре? Един пише тук, че при Тошо било добре. Февруари ходил ли е на бригада за цвекло...Айде, Москвич с ред и електрон с две програми. Възгеч моля.
65
3
 
4
 
! Отговори
От Анонимен преди 10 години
До АнонименАнономна ГАД...заври си яхтичката отзад! Стой си в *** Австралия и не си отваряй миризливите устенца...изроде !
64
1
 
1
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 10 години
Стига, бе! Тази статия е лъжа, екстра сме си. Ахахахаха
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I sa provejdali izsledvamne za tova? Demek nqkoi e vzel pari, za da go dokazva?
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доходите са ни много ниски, това вече всеки в ЕС го знае, само нашите управници не, но вие Внимавайте появиха се пак много пирамиди, който обещават да ви направят милионери за две три години, някой от тях са секти и са регистрирани като фирми с фиктивен предмет на дейност и са необезпокоявани от властта понеже заобикалят законите и знаят вратичките, така че много внимавайте кой и какво ви обещава и къде ви кани!!!
61
0
 
6
 
! Отговори
Е какво ... ? преди 10 години
Е не е ли вярно ?
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде са тия двайсетици дето сте ги снимали бре, че в моя портфейл са само по 2 и 5 лева! ПЕНСИОНЕР
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но пък ето:dnes.bg/obshtestvo/2013/11/15/nad-70-ot-rodnite-tiineidjyri-dovolni-ot-jivota.206222Родните младежи били доволни... Интересно...
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИТЕ РЕАЛНО ЖИВЕЯТ ДОБРЕ?КОЛКО?
57
0
 
18
 
! Отговори
Тина преди 10 години
Не само най-недоволни ,а и най-зле.Но повечето до такава степен са свикнали с мизерията,че вече дори са спрели да правят спасителни планове ,спрели са дори и да мечтаят.На повечето отдавна не им прави впечатление всичко прогниващо наоколо-рушащи се сгради,хиляди дупки,хиляди бездомни кучета,хиляди окрадени шахти,обезлюденото село,закритите училища,смърдящите входове на блокове с обесени хиляди кабели и застиналите от бедност лица на старци..........много е тъжно
56
0
 
21
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Ситни дажби - едри кражби.
55
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА НЕ СА ПРАВЕЛИ ПРЕВРАТ НА ЖИВКОВ СЕГА СЕ ОПРАВЯЙТЕ САМИ