През февруари гледат делото за Баня Старинна в Пловдив

Районното мюфтийство иска да стане действаща джамия
19 ное 2013 14:14,
2
През февруари гледат делото за Баня Старинна в Пловдив
Баня Старинна. Снимка: Wikipedia

Делото, което Районното мюфтийство заведе за собствеността върху Баня Старинна в Пловдив, ще се гледа през февруари, коментира кметът на града Иван Тотев.

По думите му общината защитава своите паметници на културата и няма да се откаже от този, въпреки исканията сградата да стане отново действаща джамия.

"Баня Старинна вече е превърната в притегателен център за съвременно изкуство и администрацията ще направи всичко възможно сградата да остане общинска собственост", каза Тотев и допълни, че догодина общината ще вложи 60 000 лева в ремонт на покрива на банята.

Градоначалникът обяви още, че от днес започва облагородяването на района около старата турска Чифте баня. Повече от 50 000 лева ще бъдат вложени в подмяна на плочките и озеленяване до паметника на културата, известен още като Център за съвременното изкуство. На сградата ще бъде монтирано и художествено осветление.

Тотев каза още, че е предвиден улици в квартал "Капана" да станат пешеходни зони. Някогашната улица "Брестовица", зад Малката антична базилика в район "Централен", също става пешеходна зона до месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Археологическите изследвания показват, че в близост до това място е съществувала ранно средновековна църква. Открита е известната плоча от олтарна преграда с изображение на лъв и лъвица"Построена е през 16 век.Доказано е че страната ни е основана мнооого преди 681 г.,доказано е че сме коренно население и не сме дошли от...Това,че върху тракийски светилища ,турците са изграждали нещо не ги прави собственици!Преди това са разрушили и унищожили !!!Тези вече стават много опасни.До кога ще спим ?!
1
0
 
6
 
! Отговори
Георгиева преди 10 години
Още малко и ще признаем,че живеем във време на турското робство.Чак не мога да повярвам, на тълкуванията на законите от страна на мюсюлманското вероизповедание...?ИЗОБЩО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ИСТОРИЯТА НА ПОТУРЧЕНОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ И ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ! Важни са техните И Н Т Е Р Е С И.И ако съда им се върже на сладките приказки,жална ни майка.Ще си повторим съдбата!!!!