Никулденска треска! Какво да приготвим?

Шаран или друга риба. Две рецепти за трапезата ви
Обновена: 6 дек 2013 13:23 | 6 дек 2013 12:04,
26

Снимка: Impact Press Group

Рибарите от варненския квартал Аспарухово са в трескава подготовка за Никулден – професионалният им празник.

Докато някои до последно почистваха мрежите си от улова, други вече започнаха да приготвят традиционната за празника им рибена чорба.

Трети пък обикалят магазините за жива риба, за да купят шаран. Пържен, печен или пълнен, важното е на трапезата тази вечер да имаме риба.

Ние от Dnes bg ще ви предложим две рецепти – за рибена чорба и за пълнен шаран. Все вкусни и изпитани рецепти.

Рибена чорба – необходимите продукти

риба – 200- 300 гр. шаран, сом, толстолоб или пък морска риба. Една глава лук, един морков, два средно големи картофа, един домат или две лъжици доматено пюре, 2 супени лъжици олио. Подправки: сол, черен пипер, риган, девисил, лимонов сок за подправяне.

Начин на приготвяне: Слагаме в тенджера с вода измитата риба да се вари на бавен огън. След десетина минути я изваждаме и изчистваме от костиците. В бульона, в който е варена рибата, добавяме двете супени лъжици олио,  поставаме наразяните на по едри парчета лук, морков, картофи, домат и накъсаната на късчета риба, овкусяваме със сол и подправките и връщаме обратно на котлона, за около трийсетина минути.

Пълнен никулденски шаран – необходими продукти

шаран – около 2 килограма, лук – 5-6 големи глави, може и праз, домати - 300 грама или 3 супени лъжици доматено пюре, размито във вода, 200 грама ориз, два-три моркова, 200 грама пресни печурки, 200 грама натрошени орехи,100 милилитра олио, 100 мл вино, магданоз и девисил – по половин връзка, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Почистете шарана от вътрешностите и го осолете. Добре е така рибата да престои около два часа.  През това време направете плънката – загрейте в дълбок съд мазнината и леко задушете натрошените на по-едро орехи. Добавете наразяният лук (праз), морковите, нарязаните на шайби гъби, доматите. Нека заври това за десетина минути, добавете после ориза и чаена чаша вода, отново върнете на котлона за десетина минути. След това махнете съда от огъня и добавете солта, черния пипер, нарязаните магданоз и девисил.

След като изстине, със сместа напълнете шарана и го зашийте добре. Сложете го в намазнена тава, добавете чаена чаша вода, виното, завийте добре съда с фолио и сложете да се пече в умерена фурна – 180-200 градуса за около 40-50 минути. След това махнете фолиото, за да може пълненият шаран да получи приятен загар.

Да ви е вкусно!

А всички с имена Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино, Кольо да са живи и здрави и да почерпят!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: шаранникулденриба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
1
 
! Отговори
qeqe преди 10 години
Поръчах китайско. :P
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честит празник на бургазлии!
14
3
 
10
 
! Отговори
rаdioprestilkа преди 10 години
До СоциалистИнтересно как стана така, че само попреди ХУНТАТА да завземе властта с преврат разни такива платени бесепедерасчета като теб квичаха, че нямат работа и са безработни, защото Бойко им бил виновен, а сега изведнъж взехте да давате акъл на другите как да си намерят работа? От което следва, че вие, другарите превратаджии вече не сте безработни. А и смешното в твоя случай е, че даваш акъл по капиталистически, а си се писал "социалист". Но то пък вярно всички от ХУНТАТА са милионери
13
3
 
6
 
! Отговори
тихaта_стъпка преди 10 години
До СоциалистЯвно *** и *** като теб, дето докато ГЕРБ управляваше ревяха като ***, колко били гладни и колко им били празни хладилниците, вече са на партийна хранилка при ХУНТАТА, която им плаща да пишат колко са доволни и наядени - въпреки че нищо не се е променило от времето на ГЕРБ - ни заплати са качени, нито тока поевтиня, само на пенсиите дадоха 5 лева, но за сметка на това всички хранителни продукти поскъпнаха драстично
12
0
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Никулденска треска ! Настанете се удобно пред Тв-тата си.Напишете :vbox7/play:262536f5- и приятно гледане на попщини !
11
2
 
4
 
! Отговори
•••••• преди 10 години
Риба ще ядат другарите от ХУНТАТА, дето откраднаха милиарда, а народа в по-голямата си част ще умира от глад и ще яде цаца. Такъв геноцид на народа, какъвто наложи ХУНТАТА никога не е било
10
0
 
5
 
! Отговори
Един преди 10 години
Днес.бг Вие сте същински екстрасенси. Познавайки кулинарните способности на жена ми, абсолютно не случайно в края на статията след пожеланието "да ви е вкусно" сте сложили въпросителна, вместо логичната удивителна!!!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В статия за толкова хубав празник ... ****тите пак намесват политиката... боже няма оправия!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На това заглавие... "Какво да приготвим на Никулден? " ?!?!?!?! ... риба, може би? Днес....беге
7
0
 
13
 
! Отговори
макето преди 10 години
Пастърва на керемидка с бело винце
6
12
 
5
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До безработенАз може да съм социопат ама нали знаеш че за вдигане на доходите трябва производство за БВП а вие само внасяте! Вие сте консуматори и нищо повече! Западна Европа винаги са били *** и колонизатори! Да не мислиш че са били страхотни финансисти за да живеят добре!? Вие продадохте България! Сега когато Англия Франция Испания и Германия не могат да си правят колонии си изнасят *** тук. Не ми се оплаквай а ходи пред ЕП да ревеш! Вие откраднахте работеща държава сега няма нищо!
5
12
 
3
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Вие всички сте доста объркани капиталисти! Никой не ви е длъжен за нищо! В България всичко е много скъпо за производство и за това само се внася! Да живее БВП! (Благодарете на Костов)Я питайте някой демократ-американец дали САЩ се грижи за него да видите колко сте объркани! хем искате капитализъм хем държавата да се грижи за вас! Жалки душици!
4
14
 
2
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До безработенИ още нещо:Бъди истински капиталист! Никой не ти е виновен че нямаш работа! Нещо куца в теб! Или си без образование или си асоциална личност или пък капитализЪмът е "глътнал" предприятията в които си работил! Беше то едно време когато държавата трябваше да се грижи за хората! Сега има застрахователни компании на които като си плащаш МОЖЕ да те лекуват! Мани ги тези от НОИ и НЗОК. Никой няма да ти даде 1000лв заплата щото си симпатичен освен ако не си ***! ДЕМОКРАЦИЯ!!
3
15
 
2
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До безработенЕ нали ГЕРБ ти плаща какво ревеш? Имаш работа така че нека мислим за другите(хората които не седят по площадите за по 40лв за 3-4 часа)
2
14
 
1
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Честит професионален празник мили банкери! Нека лихвите ви ни водят към така желания просперитет и нека банките ви погълнат всичко! Благодаря ви че ви има!
1
5
 
31
 
! Отговори
безработен преди 10 години
ами аз вече си сготвих от лъжите на ХУНТАТА другари,първо сложих лъжите на атака 1000 лв заплата после добавих комунистически идиотщини 250 000 работни места и като завря сложих дпсарски лъжи за това как ни мислили най доброто правитество досега....Получи се страхотен буламач тип БКП партенка...добре е обвито с лъжи подплатени с много пари но отвътре е кухо кухо и тъпо