Спасиха двама изгубили се чужди туристи в Пирин

Те са прекарали в планината цял ден и цяла нощ
Обновена: 10 дек 2013 10:48 | 10 дек 2013 10:15, Красимир Ангелов
5
Спасиха двама изгубили се чужди туристи в Пирин
Снимка: Булфото, архив

Планински спасители откриха живи и здрави двама загубили се чужди туристи в Пирин. Акцията е завършила с успешен край в 3 часа тази нощ, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК.

Снощи около 21 часа в базата на Планинската спасителна служба при БЧК в Банско е получен сигнал за изгубили се двама чуждестранни туристи в района на Попово езеро, съобщи за БТА ръководителят на акцията Цветан Пчелин.

Двамата чужденци са тръгнали от хижа "Демяница" към хижа "Безбог" и са се заблудили в планината. Обадили са се на тел.112 и веднага екип на ПСС от отряда в Добринище от петима планински спасители и две обучени спасителни кучета са се отправили към предполагаемото място, описано от изгубените туристи.

Времето е било изключително лошо - температура минус 6 градуса и силен вятър със скорост между 90 и 115 км в час. Чужденците са били намерени към 5 - 5.30 часа рано сутринта и веднага са били закарани и настанени в х. "Безбог". Те са в добро състояние, каза Цветан Пчелин.

Той посочи, че дежурни планински спасители има вече постоянно в района, като те дават дежурства на х. "Гоце Делчев" и са винаги в готовност да реагират при нужда.

Той предупреди туристите да не тръгват неподготвени при сложната и постоянно променяща се зимна обстановка във високата планина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Съмнителен преди 10 години
Цитати:"Акцията е завършила с успешен край в 3 часа тази нощ""Чужденците са били намерени към 5 - 5.30 часа рано сутринта"Как ги пишете тези статии не знам...
3
2
 
2
 
! Отговори
Коко преди 10 години
сирийци.
2
1
 
7
 
! Отговори
планинар преди 10 години
Демяница е правилното!хижа и река дЕмяница!
1
3
 
27
 
! Отговори
Darwin преди 10 години
Не може да бъде...вече 9 минути няма хейтър, който да обясни колко са глупави туристите или че планинската спасителна служба за нищо не става. Вероятно ГЕРБ са виновни, че се е загубил...