Намериха се 47 млн. лв. за 11 нови Спешни центрове

Поне 30% от линейките ще бъдат сменени, обеща Андреева
Обновена: 19 дек 2013 18:10 | 19 дек 2013 18:10, Анисия Иванова
20
Намериха се 47 млн. лв. за 11 нови Спешни центрове
Архив: Булфото

Държавата е осигурила 47 милиона лева за дейността на 11 спешни болнични комплекса, които ще заработят от догодина. Това съобщи министърът на здравеопазването при представянето на "Стратегията за спешна медицинска помощ за 2014-2020". Поне 30 на сто от колите на "Спешна помощ" ще бъдат обновени, предаде БНР.

Спешните комплекси ще бъдат в областните болници в Монтана, Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Благоевград. Те се сформират, за да се поемат по-бързо спешните пациенти с инсулт, с инфаркт, обясни Андреева.

"За животозастрашаващи случаи ще се оказва първа помощ, след това ще бъдат транспортирани до болничните комплекси. Те ще знаят в случаи на спешност къде трябва да отидат. В момента част от забавянето е и в лутането. Извън големите областни градове, в които има университетски болници, искам да ви кажа, че цената на недобрата организация на спешната помощ плащат хората", обясни министърът.

По думите й за София спешните центрове ще бъдат на територията на "Пирогов" и на "Света Анна". Предстои подмяна и на автомобилния парк на спешна помощ.

"Още през следващата година ще бъде подменен може би 50 процента от автомобилите на "Спешна помощ" с апаратура в тях, защото, няма да крия, че в момента повечето от тях са само таксита за спешност. Ще се разшири системата на колцентровете на 112, за да няма забавяне в приемането на обажданията при спешност", добави  тя.

В момента в "Спешна помощ" работят общо над седем хиляди души, като от тях едва 1148 са лекари. От догодина с десет на сто се увеличават заплатите им. Има относителна стабилност във финансирането на системата на здравеопазването, каза още министър Таня Андреева, която отчете 6-месечният период, в който заема поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Trust за гарантиране преди 10 години
Имате ли нужда от спешни заеми? Ние даваме заем на заинтересованите лица, които търсят заем с добросъвестно. Вие сте сериозно се нуждаят от спешно заем? тогава вие сте на точното място. Ние даваме бизнес кредит, личен заем, свържете се с нас за вашата заявка за заем, за да се отговори на търсенето си и тръгна от финансовата ни problem.contact днес по електронната поща: trustguarantee1***gmailБлагодаря, както ние очакваме Вашия отговорTrust за гарантиране на заеми
17
0
 
1
 
! Отговори
лекар в СПО преди 10 години
Честа ситуация: 7-8 ***,агресивни електорални единици, водят в спешното отделение 19г жена със схващане на пръстите на ръцете и "силно сърцебиене". Настояват за спешно лечение, първо за тях, без да се интересуват от това, че екипът е ангажиран с далеч по спешни пациенти., някои в критично състояние. Не ги интересува, че са неусигурени, че има по-нуждаещи се в момента. Как ще се решат този и проблеми с групите пациенти, с различни нива на спешност? Но министърката никой не я пита за това.
16
0
 
0
 
! Отговори
до 8-ми(дима 1936) преди 10 години
Абе хванал си корени пред тоя комп.Излезни навън за половин час поне 100 по хубави ще видиш!
15
0
 
2
 
! Отговори
работещ в ЦСМП преди 10 години
Ще подаря на мнинстърката 28 катинара,та като избягат всички работещи оттам да има с какво да ги заключи!А то в министерството като приберат парите от комисионните няма да има и пари катинари да купят!
14
1
 
0
 
! Отговори
Попов преди 10 години
След спешните центрове следва намаляване броя на болниците и това ще е правилно,защото няма пари.
13
2
 
1
 
! Отговори
GEro преди 10 години
Значи тези смешници виха като вълци на месечина преди време, когато ГЕРБ предложиха същото . Да има модерни болници с добри и подобаващо платени лекарски екипи, но те да са само в големите градове. Но тогава същите тези, които сега предлагат това "ново предложение" защитаваха болницата в ДЕвин, Видин, Радомир и Горнонанадолнище. И сега дойдоха до това, което ГЕРБ искаше да направи преди 2 години. Евала, чугуноидни реотани!!!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
някой да ми обясни каква е разликата между сегашните центрове и замислените нови комплекси . май пак ще усвояваме някакви милиони.
11
7
 
4
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Мислят за електората си, спор няма. За другите - бой по площадите и проверки на документите.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В апартамента на Мая Манолова ли ги намерихте или спряхте да плащате на еничаря сидеров?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
т'ва жена ли е? о, Боже!
8
3
 
9
 
! Отговори
До Димата преди 10 години
Наистина е красавица!
7
20
 
8
 
! Отговори
пфф преди 10 години
Много неприятна жена...
6
2
 
7
 
! Отговори
Да не дава Господ преди 10 години
Още чакаме връщането на лекарите в училищата както обеща преди половин година министърката.
5
16
 
7
 
! Отговори
един преди 10 години
Ние че не вярваме не вярваме ама не знам тази госпожа дали сама си вярва или това е поредната опорна точка. Апропо каде забрави спешния център /комплекс/ във великата болница в Девин Нали затова потрошихте маса пари за да я възстановите как ще пътуват от Девин до Пловдив линейките сигурно през Цанков камък с плуване
4
13
 
21
 
! Отговори
ДЦ преди 10 години
Пак лоши новини за ГЕРБ.Колкото позле за тях е подобре.
3
13
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Анонимен 2,- Предполагам, че ги вземат от "онзи" милиард....
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е Румене,веднъж да се съглася с теб. И как така ги намират тези пари,бе,няма няма и изведнъж хоп,като фокусник из ръкавите ги вадят.Само един кредит трябва преди това и магията станала
1
1
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават" Разходите за здравеопазване скочиха 3 пъти за 10 години (от 1.2 млрд през 2001 до 3,2 млрд. през 2011), а състоянието на здравната система да продължава да се влошава, заради липсата на - ЛИЧЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ! Панацеята е - ЛИЧНА, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА, ДЕБИТНО-КРЕДИТНА КАРТОВА СМЕТКА, за разплащания единствено в Здравеопазването.- Детска игра е, дори Новите "ЛИЧНИ КАРТИ" с биометрични данни, МОГАТ да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, дебитно-кредитна картова сметк