Над 1500 кукери дефилират в Благоевград

Организаторите обещават множество награди
Обновена: 16 яну 2014 13:18 | 5 яну 2014 16:28, Веселина Йорданова
16

Снимка: БТА

Новата 2014 година започва с един от традиционните фестивали за община Благоевград - сурвакарския, съобщиха от общината, която организира зрелищното събитие.

Над 1500 кукери участват в дефилето в първата неделя на годината.

Пред журито и публиката се представят 12 групи от квартал "Грамада", "Плаж махала", "Предел махала", квартал "Струмско", селата Лешко, Изгрев, Падеш, Покровник и други.

Предвидени са множество награди - за придържане към традициите, за масовост, за иновации, за най-добра маска и костюм, за артистичност, за най-добра композиция, за най-добра мечкарска група,за най-артистични старци, за най-колоритна младоженска двойка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Благоевградкукери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
герботъпкател преди 10 години
Тези пък за какво протестират?
11
2
 
2
 
! Отговори
Супер си е преди 10 години
езичеството. Всеки да си вярва в каквото иска, но да не пречи и да не се налага на другите. Вярата няма нищо общо с църквата и религията. Върши Правда, с какво истинският християнин е по-добър и праведен от истинския будист например? Нещо да кажеш за богомилите?
10
3
 
4
 
! Отговори
Върши Правда преди 10 години
Това са езически традиции с които се отдава почит на бесове - нещо недопустимо за всеки християнин. Разграничете се и не участвайте в това. Това са ритуали които макар да ви се струват само забавни и невинни имат своето отражение в духовния свят. Изобразените уродливи костюми носени от кукерите всъщност представляват нечисти, зли духове. С тези ритуали пак ще повторя се цели тяхното умилостивяване - нещо недопустимо. Истинският християнин е призован да се бори срещу тях чрез Словото Божие.
9
3
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Повечето от тия на снимките не са истински кукери, а като че ли излезли от Трилър на Майкъл Джексън.
8
1
 
7
 
! Отговори
емигранта преди 10 години
ние обикновенните хора искаме да я има държавата,младите да наследяват традицийте,ама ПРОКЛЕТИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ИСКАТ ТОВА.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Живи са народните...традиции,живи.Кукерството като...традиция идва от дълбините на националната ни история и е израз на силата на народът да се опълчи срещу лошотията и осмее техните...носители,в началото на всяка календарна година.Увеличават се фестивалите,събиращи стотици изпълнители изпълняващи тези колоритни фолклорни традиции.Перник,Карлово,Ямбол,Благоевград и още много населени места са център на тези народни игри.Да са живи и здрави изпълнителите,и да се увеличават техните..последователи.
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето нагледно какво прави човека от село(сега гражданин), когато забрави БОГ.---Затова я докарахме(хората) до тук - да показваме маймунския си облик(НА КОГО?),вместо да си орем земята и да се изхранваме от нея с БЛАГОДАРНОСТ КЪМ БОГА.---ЗАТОВА БОЖИИТЕ НАКАЗАНИЯ ЩЕ НИ СЕ СТОВАРЯТ НА ГЛАВАТА(КОГАТО НАЙ-МАЛКО ОЧАКВАМЕ)ЗА ДА ПОЗНАЕМ КОЙ Е БОГ!!!ЧОВЕКА Е САМО ЕДНА ***.---АКО ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ БОЖИ СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ - РАЗГРАНИЧАВАНЕ ОТ ТОЗИ ВИД ДЕЙСТВИЯ--ИЗПИТАНИЯТА ИДВАТ И ВЕСЕЛБИТЕ ЗАГИВАТ
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От Ямбол ли са кукерите? Лоша работа ако са те ... плъзнали са навсякъде!!!
4
5
 
6
 
! Отговори
боби преди 10 години
Благоевград е най-добрия град за живеене в стрната.Хората са готини,усмихнати и има много студенти.Жалко че съм на работа и не можах да видя кукерите.
3
13
 
6
 
! Отговори
Джото преди 10 години
Езичество.После се чудим защо това-онова.Непросветена работа. Да думкаш с тенекии,че да си изплашел злото.....Големи глупости
2
2
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Горд съм, че съм Българин!!!!!!Жалко, че толкова голяма част от народа е проста но с пръчката бой бой бой и може и да се превъзпита!!!
1
6
 
7
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Браво!!!Да не повярваш, че все още го имат тоз стар Български народ!