Глобяват "Бургаски корабостроителници" заради уволнените работници

Санкцията е защото ръководството не е спазило закона
14 яну 2014 14:18,
3
Глобяват "Бургаски корабостроителници" заради уволнените работници
Снимка: Булфото

По 200 лв. глоба ще трябва да плати "Бургаски корабостроителници" АД за всеки от уволнените 139 работници.

Санкцията се налага заради това, че предприятието не е спазило закона и е направило масови съкращения, без да уведоми Агенцията по заетостта и Дирекция "Инспекция по труда".

Освен това проверката на инспекторите е показала, че при 14 от уволнените служители е нарушено и правото им на закрила поради трудоустрояване или боледуване.

Още по темата
Резултатите направената инспекция бяха обявени на среща с участието на общественият посредник Таню Атанасов, директорът на Инспекция по труда в Бургас – Павлин Васков, както и част от останалите без работа служители.

Още през декември 2013 г., когато възникна проблемът с масовото съкращение в корабостроителницата, омбудсманът е изпратил няколко писма до Агенцията по заетостта и Дирекция "Инспекция по труда".

В тях Атанасов подробно описва казусът със 139-те неправомерно освободени от работа.

Въпреки направените проверки, общественият посредник определя отговорите от страна на двете ведомства като: „Стандартни, в голяма степен формални отговори, в които не се прави оценка на действията на собствениците и ръководството на "Бургаски корабостроителници" АД.

В отвора на ОД - ИД - Бургас дори не се посочва в какво се състои "потърсената съответна административно - наказателна отговорност от Работодателя“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
лео преди 10 години
Защо всички мълчат за Васил Божков? Хора, отворете си очите!
1
0
 
7
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Неееее, не глоби затвор за крадливия български бизнес!!!!!! Затвор и там да пече тухли без възнаграждение и осигуровки в ползу роду докато заработи заплатите на работниците които е ограбил!!!!!!!