Всяка седмица – поне по една 14-годишна родилка

99% от тях са от ромски произход, обявиха от болница "Св. Георги"
Обновена: 21 яну 2014 22:54 | 21 яну 2014 22:45, Красимир Ангелов
90
Всяка седмица – поне по една 14-годишна родилка
Снимка: Булфото, архив

Раждането в ранна възраст е един от основните проблеми пред колегите в Пловдив, коментира началникът на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив проф. д-р Благовест Пехливанов.

По думите му почти всяка седмица има поне по една 14 или 15 -годишна родилка, като 99 на сто от тях са от ромски произход.

“На този проблем не се обръща достатъчно внимание, а коментарите, че това е характерно за етноса не важат, при положение че те живеят в това общество”, категоричен бе Пехливанов, цитиран от БТА.

Според него контрацепцията при ромите липсва и така всяко роденото женско бебе след 14 години на практика също ще бъде майка.

Благовест Пехливанов съобщи още, че през миналата година в клиниката са се родили близо 2000 бебета.

Повечето са родени по естествен начин, противно на това, което се опитва да се наложи като тенденция повечето жени да раждат чрез цезарово сечение, каза началникът на клиниката. От началото на годината до сега в болницата са родени 130 деца, а само днес  - на празника на родилната помощ, са проплакали 6 бебета.

Екипът от акушери и гинеколози в клиниката пресъздаде обреда от народната традиция на Деня на родилната помощ, в която празникът е по-популярен като Бабинден. Ритуалите през този ден са подчинени основно на засвидетелстването на почит и уважение  към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
10
 
! Отговори
Отчето преди 10 години
До ицо>Незабавно спиране на помощите,вие драги управляващи НОРМАЛНИ ли сте бе....Банда *** и > продажници.*** до *** ще стане и тогава лошо ви се пише.Късно е чадо, макар че си прав! Вече Е *** до ***. И процеса е необратим.
66
0
 
19
 
! Отговори
Глупци преди 10 години
Тези, които гледате по телевизията всяка вечер да ви лъжат отдавна са изнесли парите си в Австрия, Швейцария и Кипър. Ще крадат още малко и след това ще хванат самолета, а вашите жени, майки и бащи ще бъдат затрити от полухората.
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Black Deathнапълно те подкрепям...но има един мааалък проблем...образованието!Учители, директори...гледат да "избутат" учениците, водят ги, че присъстват в час...само за да не закрият училищата и да запазят работните си места...много скоро средното образование няма да им е проблем на ***,защото ще им се подарява...И в тази посока трябва да се променят нещата!И...съдебна отговорност/ефективна/ да носят родителите, бащата-тъпкач...а защо не и малката ***!И да им се вземат бебетата!
64
1
 
7
 
! Отговори
До Black Death преди 10 години
Абе на теория всичко е много просто. Аз не съм чул един българин да каже, че нещо е сложно, освен ако не го караш да работи. Просто, ама не чак толкова. Трябва да се използват колкото се може повече програми за превенция при ***, защото накрая така или иначе ще стигнат до болница, но вече по спешност - тогава не можеш да ги върнеш и парите пак от нашия джоб ще излезат, само че много повече. По-добре профилактичен преглед за сметка на държавата, отколкото после антибиотици за стотици левове
63
1
 
20
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
След 15-20 години ще сме копие на африканска държава. Тотална неграмотност, липса на всякаква държавност и безкрайни войни на банди. Понеже *** "българи" освен да крадат и да се размножават други способности нямат. Най-вероятно ще трябва да се смени и името на държавата.
62
3
 
10
 
! Отговори
АТАКА преди 10 години
Кой разбрал-разбрал,който не-нека си гласува за продажниците ГРОБ и БСП,за които гласуват и всички ***...Това е основният им електорат.Не можете ли да проумеете,че няма как да им ограничат раждаемостта,защото ще загубят избиратели,а тях единствено ги интересува да са на власт,а не как българите ще плащат сметките на ***...Вече 25 години това се повтаря.На вас още колко години са ви нужни да го проумеета ???Не се подвеждайте от медийната кампания с/у Сидеров,тя е организирана от антибълга
61
1
 
31
 
! Отговори
Black Death преди 10 години
Решението е просто. *** не внасят здравни осигуровки. Съответно не трябва да бъдат допускани до родилното, нито до поликлиники, нито до болници. Те сами ще си измрат. Също така човек без средно образование не трябва да има право да гласува, не трябва да получава помощи и не трябва да има право на шофьорска книжка
60
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 10 години
Бащи те не трябва ли да минат през съда ? О , забравих , че такова нещо нямахме...
59
0
 
27
 
! Отговори
Да, да преди 10 години
Трябва незабавно да се прекратят помощите в брой. За българите полза ще има намаляване на данъците, щото те работят. За *** - продукти, който иска пари - да учи и да работи.
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те дано поне изчакат да станат на 14, че много от тях раждат и на 12-13! Маймунска работа!
57
1
 
25
 
! Отговори
дъ фак преди 10 години
Пълна лудост!Ченгелите ме направиха луд заради един безобиден джойнт, а в това време деца раждат деца и полицията не предприема мерки да разкрие и арестува педофилите!?? Проблемът е решим, спиране на детските след трето дете и строго преследване на педофилите!Приоритети!?Аз се спасих, от 7г. живея в чужбина, но всеки ден плача за България!Българи, събудете се!
56
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може да си задаваме въпроси и отговори безкрайно,но истината е ,че само АТАКА има ясен план за ограничаване на *** раждаемост чрез спирането на помощи след второ дете.Само АТАКА настоява вече в 4 парламента за сформиране на доброволни отряди за бързо реагиране с/у *** престъпност.Ако не ви пука за вашето бъдеще,помислете за това на децата ви.Какво ще им отговорите утре,когато ви попитат"Вие какво направихте против ***? "
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Gospoda Balgari , saiozete se s vashite polovinki i im obesnete che mnogo smetki e gubene na vreme ! Uchete jiveite jenite vi da rajdat , a vashite roditele shte vi pomaga v povechete sluchai v oglejdaneto im ! S omraza nishto nese postiga !
54
5
 
11
 
! Отговори
? преди 10 години
Някой съмнява ли се още в плана Ран-Ът?!Тая работа така не може да продължава!
53
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи,събудете се докато не е станало твърде късно и гласувайте за АТАКА,защото само след 10 години ще сме малцинство,и то благодарение на това ,че избираме партии,които вече 25 години ни циганизират и унищожават като нация...Действия са нужни,а не само да ревем по форумите, а на избори да се крием в къщи,щото тия са като ония,пък после ох...
52
1
 
24
 
! Отговори
? преди 10 години
И кой се покрива, та не търси наказателна отговорност от "бащите"?Де я прокуратурата? Или се занимава само с "висшата престъпност"?
51
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do Debora ! Mnogo uvajaema umna i kompetetna po vsqkoq tema gospojice Debora , vmesto dase zashtitavash s romite , zashto ne posavetvash tvoi priqtelki che abortite prez ranna vazrast nesa zdravoslovni za jenite koito nego pravqt s prezervativ ! Po dobre e da sprete da mislite za bogati maje i da pochnete da rajdate , inak vremeto leti i jenite kato teb gubqt jelanie za potomstvo !
50
2
 
10
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
ZASHTO NIKOI NE RESHAVA TOZI GOLIAM PROBLEM ?
49
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не лъжете хората, родилките са 100% от ромски произход, а не 99%.
48
2
 
9
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
*** sa nai goliamoto pero ot darjavnia budjet. *** sa nai tejkia kamak varhu balgarskia narod.*** tejat na samo na balgarite no i na turcite s balgarsko grajdanstvo.Ogromnia procent ot parite na danakoplatcite vmesto na ***, mogat da otidat za novi ulici, parkove, detski gradini, uchilishta, osvetlenie po tamnite patishta.