BG абсурд: имигрантско бебе в Ковачевци чака ЕГН

Процедурата не позволявала то да бъде вписано в регистрите
Обновена: 29 яну 2014 21:25 | 29 яну 2014 21:25,
69
BG абсурд: имигрантско бебе в Ковачевци чака ЕГН
Снимка: архив, Булфото

Бебе, родено във Временния център за настаняване на имигранти в Ковачевци, не съществува по документи, съобщиха от Областната админстрация.

Според законовата процедура в специални карти на възрастните хора, които влизат в България, за да търсят убежище, са вписани децата, с които те са преминали границата.

Пеленачето обаче е родено в България и не е вписано в тази карта. От друга страна, законът не позволява то да бъде регистрирано с ЕГН, докато майка му не получи статут на бежанец, обясни пред БТА заместник-областният управител Галина Никодимова.

"Документалните и процедурни неуредици, свързани с регистрацията на чуждите граждани у нас създават проблеми", поясни тя.

По думите й наскоро станало ясно, че представители на Хелзинкския комитет и на Върховния комисарият по бежанците са договорили с Агенцията по бежанците у нас чуждите граждани, които вече са получили статут на бежанци, да могат да остават в лагерите за временно настаняване, какъвто е и този в Ковачевци, 6 месеца след това.

Досега процедурата предвиждаше в 14-дневен срок те да напуснат центъра и да търсят външен адрес или настаняване в интеграционен център.

От областната администрация са поискали обяснение в тази връзка от Агенцията по бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
25
 
! Отговори
патриот преди 10 години
Детето на незаконните гранични нарушители също е незаконно пребиваващо на територията на България. Ако го регистрират като български гражданин, това ще е поредния угоднически абсурд!!! ВЪН!!! ВЪН!!! ВЪН ВСИЧКИ ГРАНИЧНИ НАРУШИТЕЛИ!!! НЯМА ЛИ ДА СЕ ПОЯВИ ЕДНА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ИЛИ ДВИЖЕНИЕ ПРОТИВ ГРАНИЧНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА МЕ СПЕЧЕЛИ БЕЗОТКАЗНО?!?!
3
5
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Ima edna procedura kum Terminal 1Bih popital koe e normalnoto v BULGARIA?
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БХК много обичат да се нарушават законите на страната, "заради изключения" и ако страната реши да спази законите се почват заплахи, съд, права.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да получи ЕГН когато родителите му са нелегални?И тея ли са плувци на дълги разтояние изплували русалки от морето?Не е абсурд ,напълно си е нормално !