20 села в Търговищко са с воден режим

Надеждата на хората е в започналите валежи
31 яну 2014 19:42, Анисия Иванова
4
20 села в Търговищко са с воден режим
Архив: Булфото

20 села в Търговищко са с ограничения в захранването, а особено критична е ситуацията в осем села в община Омуртаг, където водният режим е  за по 4-5 денонощия. Всички засегнати от безводието разчитат на местни водоизточници с намален дебит, който налага почасов режим във водоснабдяването.

В омуртажкото село Презвитер Козма са на воден режим от декември миналата година. Хората тук отдавна разчитат на собствени сондажи в дворовете и хидрофорни системи.

В община Антоново проблем с водата има в седем села, като недостигът там е основно по високите места. Причина за зимното безводие са пресъхналите местните водоизточници, които са твърде плитки, казаха от ВиК.

„Едно денонощие с вода, четири денонощия без вода – това са ни сравнително най-тежките режими. Изходът е от стабилни водоизточници, големи язовири, да се водоснабдяват повече населени места”, каза Теодор Гяуров, управител на ВиК-Търговище за БНТ.

Продължава кризата и в Омуртаг, който получава вода от карстов извор в Кипилово. Освен недостатъчния дебит, течовете по тръбите по дългото трасе също са виновни за режима. Надеждата на хората тук е в започналите валежи, с които водния режим, макар и за кратко, може да бъде отменен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Търговищеводен режим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Неграморна работа
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те и без друго ястребите мразят водата