Шест области все още с висока заболеваемост от грип

Епидемиолози не очакват втора грипна вълна у нас
6 фев 2014 14:52,
1
Шест области все още с висока заболеваемост от грип
Снимка: архив, Булфото

Все още е висока заболеваемостта от грип в областите Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Ловеч и Габрово, обяви проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

По думите й в останалите области общата заболеваемост от грип намалява. Тя предположи още, че няма да има втора грипна вълна.

Ваксините против грип, които са били разпространени в аптечната мрежа в страната, са били 162 хиляди дози, което предполага, че евентуално ваксинираните срещу болестта са близо 2.2 на сто от цялото население, посочи тя.

Проф. Кожухарова допълни, че ваксина, поставена сега, вече не би имала ефект.

Допитване, извършено в началото на грипния сезон сред 131 общопрактикуващи лекари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен, показва, че 83 на сто от тях смятат, че е необходима ваксинопрофилактика на грипните заболявания.

От тях 84 на сто препоръчват на възрастните си пациенти да се ваксинират. Ваксината срещу грип се препоръчва от 85 на сто от запитаните и за деца, навършили 3-годишна възраст.

Необходимостта от национална програма, която да осигурява безплатни противогрипни ваксини за възрастни и хронично болни се одобрява от 70 на сто от участвалите в анкетата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
уги преди 10 години
тоя грип се пуска умишлено...мине някой цикне грипа..и айдее на оборотите в аптеките.+ това защо се пренебрегват природните лекове а ни тъпчат с химии и зарази лабораторни.Аре чиба аре фак