Джипита остават без работа в средата на годината

Те нямат специализация и губят правото да практикуват
7
Джипита остават без работа в средата на годината
Снимка: Булфото, архив

Около 462 лични лекари в София може да останат без работа от средата на годината, а в страната вероятно двойно повече, алармира д-р Володя Василев, председател на Софийските общопрактикуващи лекари по БНТ тази сутрин.

През юни 2014 г. личните лекари без придобита медицинска специалност ще загубят правото си на практика, ако не се направят промени в Закона за здравето.

Още по темата
Според закона личните лекари трябва да имат специализация по “Обща медицина”, “Вътрешни болести”, “Педиатрия” или “Спешна медицина”, за да имат право да работят с пациенти.

Понеже специализацията отнема време обаче, има опасност голяма част от тях да не спазят срока, а други изобщо не са записали.

„Ние сме единствената организация, заедно с част от Столична колегия, която алармира за този проблем още от 2012 г.“, обясни д-р Василев.

Той добави, че за опасността е била предупредена и Десислава Атанасова, министър в кабинета на Бойко Борисов, както и настоящия Таня Андреева.

Към този момент не е ясна и нагласата в парламентарната комисия дали ще се увеличи срокът, за да може общопрактикуващите лекари да могат да запишат и да специализират, за да запазят практиката си, коментира още той.

Законът за лечебните заведение с удължаване на поне 5 години трябва да бъде променен от парламента. За да бъде променен от парламента, трябва да бъде внесен или от здравния министър в Министерския съвет, или от депутати в парламента, отбеляза той.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Mariyana преди 7 години
Простия бълграски народ заслужава всички кадърни ОПЛ и други специалисти да намерят друга реализация или да напуснат държавата!!! То бива бива простоия, ама каквато се бълва като коментари в интернет пространството вече идва до гуша. Ама то правилно си е казано - каквото сееш - това и жънеш.
6
1
 
5
 
! Отговори
пациент преди 7 години
Също и аз ! Единствения лекар ,който ме преглежда и се интересува за здравето ми е личната ми лекарка,за което съм й много благодарен!!
5
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 7 години
Доволен съм от личният ми лекар!
4
1
 
5
 
! Отговори
факт е! преди 7 години
Че некоректни журналисти и Недалновидни политици не Осъзнаха ползата от отстояване на Общата медицинска практика......това е цялостно и пълноценна обслужване на пациента....при това с насоченост към профилактика и ранно откриване на проблемите......Това е смисъла и ползата за нацията !!Това трябва да се разбере и да се прекъсне инерцията да бъдат превърнати в Диспечери!!
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е диспечерите /жипитата/ да си заслужат парите.
2
5
 
8
 
! Отговори
ицо преди 7 години
Сега пак ще ревнат колко са неоправдани,колко малко пари взимат и без това,колко е отговорна тяхната работа и т.н.Този цирк сме го гледали и слушали от време оно....Живи да ги оплачеш докторята.
1
7
 
13
 
! Отговори
АУ преди 7 години
БРАВО, и без това няма смисъл от тях , само пари им се ръсят , работят по 4 ри часа на ден, а си задължен да минеш през тях. Голяма глупост са тези ДЖИ ПИ ТА.