Чакат ни тежки преговори с Турция, призна Папазов

Министърът очаква големи претенции, досега повече сме отстъпвали ние
Обновена: 13 фев 2014 20:43 | 13 фев 2014 17:53, Камелия Цветанова
89
Чакат ни тежки преговори с Турция, призна Папазов
Данаил Папазов. Снимка: БТА

Чакат ни тежки преговори с Турция, за да се намери трайно решение на проблема с българските превозвачи. Това призна транспортният министър Данаил Папазов пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.
 
Според него на 17 февруари, когато ще е срещата с турския му колега, претенциите ще са големи, а и от двете страни определени шофьори имат нарушения, което още повече ще затрудни разговорите.

"Ако не постигнем разбирателство, ще стигнем до анулиране на разрешителните, които сме издали, но се надявам това да не се случи, ами веднъж завинаги да се уточним", призова Папазов.

Още по темата
Транспортният министър добави, че проблемът не е от днес, а от 10-15 години ескалира в определени моменти. За да се вдигне блокадата тази нощ, българската страна възобнови издаването на транзитни разрешителни за турските шофьори, а около 9 часа сутринта това направи и Турция.
 
„Българската автомобилна администрация предостави нужния брой разрешителни и в 0,03 ч. блокадата падна и първият ТИР мина. В 9 ч. тази сутрин бе активирана от турска страна системата за издаване на транзитни разрешителни. Имаме и писмо от турската страна, като в него се говори за нов подход и трайно решение на въпроса, като се разгледат исторически всички неща досега, което е ново за нас и се надявам на 17 февруари да успеем да защитим позицията си”, каза Папазов.

Исканията на нашето министерство са съгласувани и с браншовите организации. Папазов коментира, че колкото пъти е ескалирало напрежението, проблемите се решавани с отстъпки от двете страни, но повечето са били от наша.
 
„В нито един момент турската страна не остана без налични разрешителни, които да удовлетворяват техните нужди. Въпреки всички предпоставки, които създадохме за тях, те не ни отговориха на нито едно писмо за среща, като поставяха винаги условието: „Първо ни дайте разрешителни и после сядаме на масата за преговори”, но ако ги бяхме дали, нямаше никакви лостове за въздействие”, обясни още транспортният министър.
 
Папазов беше категоричен, че българската страна няма да отстъпи от три основни искания. Едното е задължително увеличаване на транзитните разрешителни за трети страни. Второто искане ще е задължително нашите разрешителни да се подават предварително на турската страна, която да ги включва в електронната си система, така че да няма налагане на наказание при проверките, и третото е отново да се преразгледат всички превозни документи с турската страна, които да са по международните образци.
 
Турция засега е поискала единствено същата квота, защото тя е много добра за тях. Те държат само на нея, но тя е в голямо противоречие спрямо нашите превозвачи, обясни министърът.

На критиките на опозицията, че при този сериозен проблем с превозвачите той е бил в чужбина, Папазов отговори, че срещата в Сингапур е била много важна.
 
Там беше и еврокомисарят по транспорта и беше важно да го запозная с нашата позиция, за да търся съдействие, защити се той.
 
Освен това по думите му това е било среща на министрите на транспорта от ЕС с тези от едни от най-бурно развиващите се региони.
 
„Имаше важни резултати от няколко срещи, много е вероятно да обучаваме ръководители на движение от виетнамското въздухоплаване, което е доста скъпо. Става въпрос за повече от 100 пилоти и ръководители на въздухоплаване, които да се обучават тук”, обясни още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тежки ще са, след като се одупихте, сега ще ви трябва обилно количество вазелин!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гневен българинТози на снимката не го познавам лично, но за него се знае че е един много кадърен човек и си разбира от работата. Години наред е бил директор на пристанище Варна и досега лошо за него не се е чуло.
74
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 години
До Анонимен, след куршум джамия,ще станат още по-тежки папазов.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искаме на вносните стоки да има знамето на държавата откъдето са внесени !Хайде българи, подкрепейте ме !
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Папаз, защити България, иначе си вдигай партакешите !
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо не пишете в Брюксел, нали се водим в ЕС, пишете директно за тая агресивна пасмина, има си директни контакти с комисарите и институциите
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
смачкайте ги бе, аман от нагли твари, като искат да работят, да се научат на нещо повече от *** маниери
69
2
 
8
 
! Отговори
Back to Orient преди 10 години
никакво влизане наТуркиа в Европейската общност. Референдум!
68
0
 
10
 
! Отговори
капитулираме преди 10 години
Турците отново победиха. Тоя път в транспортната война. Нашите превозвачи и политици си подвиха опашката и отстъпиха на турските ултиматуми.
67
2
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Ердоган-а сте затворили пак границата ,а съм ви пуснал отново бежанците към България.Ето така действа този селски хитрец.Не вервайте на Турция-Ванга
66
4
 
12
 
! Отговори
178 преди 10 години
Трябва по този въпрос да се съюзим с Гърците и да преговаряме общо с тях с Турция. Тогава *** няма къде да мърдат. Сега имат обходен път през Гърция и макар и да им е неудобен го ползват. Само заедно с Гърците можем да имаме траен успех в тези преговори. Но за това се искат политици, каквито ние никога сме нямали(с изключение на Стамболов може би). Да видим какво ще стане в понеделник, но съм песимист.
65
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Папазов не го е чул да му го кажа, вълка сит и агнето цяло няма как да станеТрябва да сте добре подготвени точни и сигурни в това което искате без никакви отстъпки.Без да се наранят проблеми няма да се решат. С мрънкане и отстъпчивост работа не се върши,.Ердуган ще направи проблем на България. Неговата политика е доста агресивна и опасна. Само евреите знаят да се оправят с терора който турция аровежда спряо другите.
64
1
 
2
 
! Отговори
A преди 10 години
Pimk izmamnik izmami ciala darjava s taia stachka
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много хора се претисняват че нямат гаджета за 14 Февруари. Как никой не се притесни че е неграмотен за 24 Май ?
62
1
 
3
 
! Отговори
Pimk преди 10 години
Monopola pimk nedosegaemia v transporta
61
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До ястребМалко известен факт е че турските султани са били с 99%...руска кръв
60
1
 
1
 
! Отговори
mk преди 10 години
bg bezumni ministri ne znaiat kak da spechelyat edin lev.da razpredelyat spravedlivo spechelenite pari s trud ot bg narod sasto ne znayat. znayat samo da jiveyat v luks s otkradnati pari i da razrushavat.ako znaeha kakda spechelyat pari, balgarite styaha da imat minimalni mesechni zaplati 1000 evro. sega balgarite imat po 100 evro zaplati. :-)))).turtzite imat po 2000? zaplati i znayat kak da pechelyat pari i avtoritet bez da sa chlenove na eu.40 godibni neaktualizirani dogovori?!:-) uuu
59
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До ястребПолитиката която води Ердоган и Даватоглу е пагобна за Турция.Помпат с въздух икономиката,но този балон рано или късно ще се спука.Деистват арогантно спрямо всичките си съседи.Налагат еднолично решенията си спрямо собствения си народ и пренебрегват заветите на големия приятел на България-Ататюрк.Всичко това ще струва скъпо на турците.А колкото до това какви сме ние,ще ти кажа че етнически чисти нации няма,човек е такъв какъвто се чувства,ние сме БЪЛГАРИ и хубаво го запомни.
58
1
 
5
 
! Отговори
Petko преди 10 години
Varvi po akala na petko angelov i pimk i shte vidish blokada pak do 1mesec
57
1
 
4
 
! Отговори
Pimk преди 10 години
Problema e pimk i petko angelov a ne v turcia i pismo pusnaxa turcite i pak