Левски - пример за вяра и родолюбие

В Карлово бе отслужена панихида в памет на Апостола
Обновена: 19 фев 2014 14:03 | 19 фев 2014 12:37, Анисия Иванова
33
Левски - пример за вяра и родолюбие
Архив: Булфото

Пловдивският митрополит Николай отслужи в църквата "Света Богородица" в Карлово панихида в памет на Васил Левски. В този храм Апостола на свободата е служил, когато е бил дякон Игнатий.

По време на заупокойната литургия храмът в Карлово беше препълнен. На литургията присъстваха кметът Емил Кабаиванов и други официални лица.

Още по темата
По време на службата владиката и свещеници от Карлово и Пловдив осветиха голяма икона на Свети Георги, дарена от проф. д-р Иван Гавраилов. Освен иконата професорът дарява на града и портрет на Васил Левски, като поиска те да бъдат първите експонати в бъдещата картинна галерия, която община Карлово възнамерява да открие в Куршум джамия.

По думите на кмета Емил Кабаиванов галерията ще е част от Историческия музей в града, за което вече са водени разговори с директора на НИМ Божидар Димитров. Освен иконата и картината Гавраилов е дарил за това начинание и 10 000 лева.

Професорът уточни, че е бил провокиран за това от събитията, станали около Куршум джамия в петък, предаде БТА. Смятам, че тази сграда, която е построена върху християнски храм, ще бъде достойно място за пантеон на Васил Левски един ден, коментира Гавраилов.

Пример на чиста православна вяра и на пламенното жертвоготовно родолюбие е Левски, който трябва да следваме, каза митрополитът след светата литургия. Тук сме, за да отправим молитва към всеподателя Бог да дари с вечен и блажен живот йеродякон Игнатий Васил Левски, да почетем с молитва неговия подвиг, да се насърчим от примера му, каза още митрополит Николай.

В словото си владиката се възмути от изказването на академик Константин Косев по време на поклонението пред паметта на Дякона, на площада в Карлово.

Снощи в родния град на Апостола имаше възпоменателна церемония по повод 141 години от гибелта му.

Митрополитът каза, че не може да възприеме ония определения, с които академикът се е отнесъл към личността, делото и подвига на йеромонах Игнатий, като го е нарекъл „майстор в конспирацията, велик агитатор” и най-вече не възприема думите на академика, които прозвучали кощунствено в съвестта на православните християни, че онова, което Господ не е могъл да свърши, е свършил йеромонах Игнатий.

Това е подигравка с чистата вяра на йеромонаха, каза владиката. Левски нямаше да бъде това, ако не беше йеромонах Игнатий, каза владиката.

„Той не знае, че не някой друг, а православната вяра победи робството. По това време на робство йеромонах Игнатий не е бил роб, а е бил свободен, защото е бил искрено и чисто вярващ християнин”, добави митрополит Николай.

По повод разбиването на Джумая джамия в Пловдив по време на петъчния протест митрополитът заяви, че не одобрява и порица поругаването на храмове в отечеството ни.

"Свети апостол Павел ни съветва да живеем в мир с всички човеци. Затова не очаквайте от нас духовниците да измислим ново евангелие", каза пловдивският владика.

Възпоменателните събития по повод 141-вата годишнина от обесването на Левски в Карлово продължават с полагане на цветя пред паметника на майката на Апостола Гина Кунчева и ще завършат с възпоменателен митинг пред паметника на Васил Левски на едноименния площад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
1
 
! Отговори
дедо Йов преди 10 години
Право казва Осман Ага и да не забравите че след стъпването на Ботев на родна земя всички врати се оказват заключени, няма кой вода и парче хляб да даде на четниците, Ботев е бил смазан от мъка, къде са били "родолюбците", скрити зад оградата се молят на измисления си бог някои от момчетата да не потропа на вратата им, "православните скотове"! Няма да се учудя ако сам си е теглил куршума от разочарование!
21
1
 
7
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
''-Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха САМО ТРИ заптиета?- Не знам, ага.-АЗ така заповядах!!! Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима! И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш.''ЕДНА СИЛА ИМАМЕ И ТО Е ДА ГИ МРАЗИМ ЗАЕДНО ВСИЧКИ ТАМ В ПАРЛАМЕНТА,НЕКА НЕ СЕ МРАЗИМ ПОМЕЖДУ СИ!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
май на всички ви липсва бай Тошо!
19
11
 
0
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 10 години
Преклонението пред отдавна мъртви хора не моагда го разбера... Левски си е Левски и си е з анеговото време... Мислете с галвите си какво даправите днес , а не какво е направил той тогава и да преповтаряте и нагаждате отминали рецепти за днешния ден...
18
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бисер Петното е новия Левски
17
8
 
0
 
! Отговори
Напротив преди 10 години
Сергей е новият Левски!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 10 години
ооо продажното журналисче си показа истинското лице!очаквам банан!
15
1
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
какъв ти етнически мир. то в България остана един етнос. Цеганския.а мюсюлманите са малцинство.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до анонимния резакНе ти ли писна да сереш цял ден под статиите за Левски бе *** комплексиран? Ти си едно малко жалко човече, търсещо внимание чрез провокациите си.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цели се нарушаване на етническия мир в страната. На всичко са готови властимащите, ще бутнат и паметника на Апостола ако трябва...
12
3
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 10 години
и Вулзевул те гледа
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как не ви е срам, мръсни ***, под такава статия за такъв велик българин да пишете отново по опорните точки?! Господ гледа...
10
14
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Джингиби е *** измамник, а още по голям такъв е Петко Кирков Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода. тези двамата са еквивалент на Делян Пеевски.да се слави и живей Бойко Методиев Борисов
9
1
 
15
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Важното е да има хора, които да следват този пример и докато ги има, България ще я има. Левски се е пожертвал за кауза по-голяма от която и да е друга, и нека да се погрижим саможертвата му да не остане напразна.
8
8
 
9
 
! Отговори
Осман ага преди 10 години
Кажи ми Джингиби знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха само 3 заптиета?- не знам ага-Аз така заповядах.Можех да пратя 300 но пратих трима И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат и освободят. Видя ли някой да ти помогна,а се кълняха в тебе. Ха сега да видиш Джингиби за кой народ си тръгнал курбан да ставаш...........
7
2
 
5
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
До 2 Не е прието да се псува в сайта , но си позволявам след това антибългарско просташко писание да те напсувам като споменавам ***,ка ти,
6
11
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Левски и родолюбeц?!?истината е че той е само един българо убиец.вечна слава на Бойко Методиев Борисов
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименда не би да имаш предвид: *** на Левски е ...
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Апостола се бореше за свобода от турско робство и винаги е твърдял, че не трябва да разчитаме на Русия. В момента се управляваме от партия, подкрепяна от Русия и от партия на турците. Апостоле, прости ни, че те предадохме, поклон пред светлата ти памет!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментар 2, по мое мнение трябва да бъде изтрит!